Alăptarea în poziție verticală – soluție pentru mamele cu mastită și pentru bebelușii cu reflux
- 2019-12-06
- 10065
Alăptarea în poziție verticală necesită multă practică, însă după perfecționare, poate fi extrem de utilă pentru mamă și copil. Alăptarea, în general, necesită suficient de multă practică, atenție și concentrare și, pentru multe femei va fi o piatră de încercare. A descoperi o poziție de alăptat potrivită pentru tine și pentru bebeluș, astfel încât întregul proces să se desfășoare fără efort, va fi o mare realizare.
După ce le vei fi încercat pe toate, deschide-ți mintea spre a încerca și alăptarea în poziție verticală. Specialiștii de la breastfeeding-problems.com spun că această poziție este numită „Koala” sau „poziția șa”.
Pentru cine este alăptarea în poziție verticală
Această poziție este perfectă pentru bebelușii puțin mai mari care deja știu să-și țină capul. Dacă ai, în mod special, un bebeluș foarte activ, căruia îi place să scaneze totul în jur, această poziție îi va oferi o mai mare libertate de a face ceea ce-și dorește în timp ce-și potolește foamea.
Alăptarea în poziție verticală poate fi utilă în următoarele situații:
- Mameloane dureroase! Această poziție ajută la reducerea durerilor și a canalelor blocate, iar unii bebeluși sug cu ușurință din această poziție. Unii bebeluși pot provoca leziuni doar pe o parte a mamelonului, iar schimbarea poziției în cea verticală, ar putea reduce daunele provocate acelei zone.
- Refluxul forțat de relaxare. Este cu adevărat utilă acelor mame care au un flux destul de viguros, deoarece se pot sprijini și pot încetini puțin fluxul de lapte. Ajută la prevenirea înecului cu lapte a bebelușilor care se trezesc dintr-o dată cu o cantitate mare de lapte în gură.
- Gaze și colici în exces. În această poziție, gravitația ajută la păstrarea laptelui în burtica bebelușului după înghițire. După masă, eliminarea gazelor se face mult mai ușor.
- Bebeluși mari. Dacă bebelușul tău devine tot mai greu, îți va fi mult mai ușor să-l alăptezi în poziție verticală.
- Mastită și canale blocate. Această poziție ajută la drenarea laptelui din partea inferioară a sânului, iar asta poate fi de ajutor mamelor care se confruntă cu canale blocate sau cu mastită în anumite zone.
- Bebeluși cărora le curge nasul sau au urechile înfundate. Dacă copilul are vreuna dintre probleme de mai sus sau suferă de reflux gastroesofagian, această poziție poate fi benefică.
- Dacă bebelușul este mult timp purtat în sling sau pouch, această metodă de alăptare este perfectă, iar mama îl poate hrăni în timp ce stă în picioare sau merge.
Instrucțiuni pentru alăptarea în poziție verticală:
- Poate cel mai important lucru este să te asiguri că gâtul și capul bebelușului sunt susținute și că sunt aliniate cu corpul.
- Stai confortabil într-un scaun. Dacă e mai ușor, înclină copilul puțin.
- Cu tine în poziție veriticală, copilul trebuie să-ți prindă cu piciorușele un picior, iar fața lui să fie orientată către sân.
- Ai putea să-ți dorești ca cel mic să fie lipit de tine. Această poziție este ideală de lipire a burticilor.
- Susține capul copilului cu brațul corespunzător sânului de la care suge. Chiar dacă se presupune că își ține capul, asigură-te că și-l poate înclina pentru a se hrăni.
- Lasă copilul să se aplece înainte, spre piept permițându-i astfel să găsească mamelonul.
- Ai putea avea nevoie să miști puțin sânul până ce te asiguri că cel mic s-a prins corect de mamelon.
- Dacă cel mic nu este destul de „lung” pentru a ajunge la sân, poți folosi un prosop sau o pernă sub el pentru a-l ajuta să fie mai înalt și să prindă confortabil mamelonul.
- Nasul copilului trebuie să fie în linie cu mamelonul.
- Dacă nu ți se pare confortabil, bagă degetul tău (foarte curat) în gura copilului pentru a-l determina să elibereze mamelonul și apoi încearcă din nou.
Sursa: totuldespremame.ro; citymoms.ru