Când începi a simți mișcările bebelușului și care este orarul acestora
- 2019-07-08
- 3223
Primele mișcări ar trebui să le simți între săptămânile 16 și 25 ale sarcinii. Dacă ești însărcinată pentru prima dată, e posibil să nu le simți decât când te apropii de săptămâna 25. La a doua sarcină, unele femei simt mișcările chiar mai devreme, pe la 13 săptămâni. E mult mai sigur că vei simți mișcările bebelușului când ești relaxată, stai așezată sau întinsă.
La început, vei simți doar niște fluturări când și când. Pe măsură ce fătul crește – de obicei la finalul semestrului doi – loviturile lui devin mai puternice și mai frecvente. Studiile arată că în timpul celui de-al treilea trimestru bebelușul se mișcă de 30 de ori pe oră.
Bebelușii tind să se miște în anumite perioadei ale zilei, alternând momentele de vioiciune cu cele de somn. De obicei sunt mai activi între 21.00 și 1 noaptea.
Opiniile legate de felul în care ar trebui numărate mișcările variază, dar Colegiul American al Medicilor Ginecologi și Obstetricieni recomandă notarea perioadei de timp necesară bebelușului să facă 10 mișcări. Ar trebui să simți cel puțin 10 în două ore.
Dacă în cele două ore nu simți 10 mișcări, nu intra în panică. Încearcă într-o altă perioadă a zilei. Dacă nici atunci nu simți 10 mișcări sau bebelușul e mai puțin activ decât de obicei, ia legătura cu medicul, care va verifica pulsul copilului și mișcările.
Dacă ai ajuns la 25 de săptămâni de sarcină și nu ai simțit mișcările bebelușului – sau nu ești sigură dacă sunt mișcările lui sau ale intestinelor – nu intra în panică. Pe măsură ce fătul crește, le vei distinge mult mai ușor. La fel de ușor îți vei da seama în ce perioadă a zilei este mai activ. Unii bebeluși sunt pur și simplu mai leneși decât alții.
O lipsă a mișcărilor poate însemna că doarme. Vei simți mai rar lovituri abia după săptămâna 32 când fătul a crescut și nu mai are loc suficient să se miște în uter. Dacă însă a început să se miște regulat și nu mai simți cel puțin 10 mișcări de-a lungul a două ore, sau mișcările s-au rărit semnificativ, ia legătura cu medicul.
Orarul mișcărilor bebelușului
Săptămâna 12: Fătul ar trebui să înceapă să se miște, dar probabil nu simți nimic, pentru că e prea mic.
Săptămâna 16: Unele gravide încep să simtă ușoare bătăi de aripi de fluture. Senzația poate fi dată de gaze sau de mișcările bebelușului.
Săptămâna 20: În acest punct, vei putea simți primele mișcări scurte.
Săptămâna 24: Mișcările bebelușului încep să fie mai stabile. E posibil să simți chiar ușoare tresăriri cauzate de sughițul micuțului.
Săptămâna 28: Acum, mișcările lui sunt mai dese și mai puternice. Unele mișcări sau împunsături îți pot lua respirația.
Săptămâna 36: Pe măsură ce fătul crește, uterul poate deveni neîncăpător, iar mișcările se pot rări un pic. Cu toate acestea, anunță imediat medicul dacă observi schimbări semnificative în activitatea zilnică a bebelușului. Ar trebui să simți mișcări consistente de-a lungul întregii zile.
Sursa: totuldespremame.ro; suntmamica.ro