Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ce semnificaţii au visele şi coşmarurile copiilor?

Ce semnificaţii au visele şi coşmarurile copiilor?

Visele sunt precum desenele copiilor, ele spun mult despre emoţiile pe care le simt cei mici. Datorită viselor putem afla ce îl preocupă pe copil, să-i dăm ajutor în răspunsurile pe care le caută. Este important să-l incurajăm să ne povestească, să-l ascultăm, să-i permitem să descrie emoţiile sale. Odată ce v-a povestit visul, trebuie să-i daţi încredere şi să îl liniştiţi.

Cea mai mare teamă a micuților este spaima de a rămâne singuri fără a-și găsi nici mama, nici tatăl. Asta pentru că se află la vârsta la care au nevoie să se simtă în siguranță și protejați permanent de părinți. Dacă se întâmplă ceva care îi lasă impresia că ar putea fi abandonat, micuțul visează că este singur într-o casă părăsită, în pădure sau într-un oraș străin.

Căpcăunii și vrăjitoarele din vise reprezintă părinții care îl ceartă când face vreo boroboață, care nu îi cumpără jucăriile dorite sau îl obligă să mănânce.

Lupii reprezintă teama micuților de a nu fi devorați precum Scufița Roșie. Deși pare ciudat, le este frică să nu fie mâncați de părinți pentru că văd că adulții mănâncă tot ce le place. Perioada în care micuții au astfel de vise coincide cu cea în care unii dintre ei mușcă.

La vârsta de 4-5 ani, micuțul tău se crede puternic și se vrea erou. Așa că în vise se transformă în Superman pentru a salva prințesa închisă în palatul căpcăunilor. Sau se vede rege și domnește peste un regat ce se supune dorințelor lui. Acest vis indică faptul că micuțul vrea să aibă inițiativă.

De ce apar coşmarurile mici sau mari?
Între 3 și 6 ani coșmarurile sunt frecvente deoarece copilul nu diferențiază viața reală de cea imaginară. Coșmarurile apar atunci când copilul trece printr-o perioadă dificilă. De exemplu, vine o dădacă nouă; intră la gradiniță; are loc venirea pe lume a unui frățior etc. Dintr-o dată copilul are coșmaruri în care îl elimină pe fratele său, îl găsește înecat, răpit de un hoț, mâncat de un căpcăun. Când se trezește, se simte vinovat, alteori se bucură, încearcă toată gama de sentimente.

Cum ajutaţi un copil care are coşmaruri sau visează urât?
1. Primul pas este să-l întrebați de ce are frică, ce îl doare. Dacă se exprimă greu, propuneți-i să vă deseneze. Datorită desenului va face diferența dintre realitate și lumea imaginară.
2. Al doilea pas este să-l învățați să găsească latura pozitivă a visului: "spune-mi cum ai fi vrut să se întâmple în vis?". Și pentru că imaginația funcționează foarte bine la copii, vor începe să spună: "am bătut monstrul, l-am transformat într-o furnică, l-am ucis cu sabia mea", astfel  va înțelege că unele lucruri se fac în somn și altele în realitate.

Foto: today.com

Share:

Articole recomandate