Când introducem sarea și zahărul în alimentația bebelușului
- 2024-11-11
- 233
Când introducem sarea și zahărul în alimentația bebelușului? – Acesta este o întrebare pe care și-o pun părinții pe măsură ce copiii lor se apropie de vârsta de 6 luni, când începe diversificarea. S-au făcut o serie de studii de-a lungul timpului, iar recomandarea experților este aceea de a aștepta ca organismul lor să fie suficient de dezvoltat pentru a putea gestiona corect o anumită cantitate de sare, respectiv de zahăr.
Când introducem sarea în alimentația bebelușului
Mulți părinți cred că puțină sare sau zahăr nu au cum să facă rău bebelușilor. Când aceștia fac mofturi la mâncare, tindem să credem că, dacă adăugăm puțin zahăr sau sare, ei se vor bucura mai mult de mâncare. Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Zahărul și sarea nu sunt necesare pentru copiii sub 1 an și, mai mult, le pot face rău, pentru că organismul, inclusiv sistemul digestiv, este în plină perioadă de dezvoltare.
Sarea le poate afecta copiilor sub 1 an rinichii, pentru că aceștia nu o pot procesa. Pentru ei, este suficientă cantitatea naturală de sare care vine din legume sau lapte și nu e necesară suplimentarea, pentru gust, nici a supelor, nici a mâncărurilor gătite. Un alt risc asociat consumului de sare la vârstă nepotrivită este cel al deshidratării. Acest lucru este cauzat de faptul că sarea din organism poate fi dizolvată doar cu apă, așa că apa din corpul bebelușului va fi olosită pentru a elimina sarea.
Ghidurile pentru aportul de sodiu au fost stabilite atât de către Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină (NASEM), cât și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pentru sugarii cu vârsta între 0 și 6 luni, aportul adecvat de sodiu este bazat pe cantitățile găsite în laptele matern/ formulă. Aportul de sodiu pentru sugarii mai mari (6 până la 12 luni) a fost stabilit prin estimarea conținutului de sodiu din laptele matern și din alimentele complementare. Comitetul NASEM consideră că, la vârsta de 12 luni, copiii au o funcție renală suficient de dezvoltată pentru a menține echilibrul de sodiu la aceste niveluri. Aportul de sodiu pentru copiii și tinerii cu vârste între 1 și 18 ani a fost extrapolat din cel pentru adulți, de 1.500 mg/zi, utilizând cerințele medii estimate de energie pentru diferite grupuri.
Recomandări pentru aportul de sodiu din partea Comitetului NASEM pentru Revizuirea Aporturilor Nutriționale de Referință pentru Sodiu și Potasiu
Vârstă |
Aport adecvat (mg/zi) |
Aport pentru reducerea riscului de boală cronică (mg/zi) |
0–6 luni |
110 |
Nedeterminat |
7–12 luni |
370 |
Nedeterminat |
1–3 ani |
800 |
Reducere aport dacă depășește 1.200 |
4–8 ani |
1.000 |
Reducere aport dacă depășește 1.500 |
9–13 ani |
1.200 |
Reducere aport dacă depășește 1.800 |
14–70 ani |
1.500 |
Reducere aport dacă depășește 2.300 |
Cercetările emergente sugerează o asociere între un aport ridicat de sodiu și obezitatea la copii. Copiii care consumă mai mult sodiu consumă, de asemenea, mai multe băuturi îndulcite cu zahăr. Se presupune că un consum mai ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr duce la un aport excesiv de energie. În studiile observaționale, un aport suplimentar de 1 gram de sodiu pe zi a fost asociat cu o creștere cu 23% până la 28% a riscului de a avea un IMC clasificat ca supraponderal sau obez.
Așadar, conform experților, copiii mai mici de 1 an nu ar trebui să aibă sare adăugată în mâncărurile pe care le primesc. Ei își iau cantitățile necesare bunei funcționări a organismului din laptele matern/formulă, dar și din fructe, legume, cereale integrale, etc.
Când introducem zahărul în alimentația bebelușului
Adăugarea de zahăr în mâncarea bebelușului crește riscul de carii dentare. Bacteriile orale se bazează pe resturile de mâncare din gură pentru supraviețuire, iar zahărul este cea mai bună hrană pentru ele. În afară de carii dentare sau infecții ale urechii, un conținut ridicat de zahăr în alimentația bebelușului poate crește riscul de diabet pe termen lung. Ca părinți, trebuie să fim atenți la alimentele pe care le oferim bebelușilor. Citiți cu atenție lista ingredientelor din alimentele pentru bebeluși și evitați să adăugați zahăr și sare până la vârsta de 1 an sau chiar 1 an și jumătate. Prin evitarea zahărului și a sării în primii ani de viață, ne putem asigura că cei mici nu vor dezvolta pofte pentru gusturi sărate sau dulci. Aceasta ajută și la reducerea riscului de boli, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.
Un studiu a descoperit că mamele cu bebeluși sugari care consumă frecvent băuturi îndulcite cu zahăr au copii care tind să consume mai mult zahăr adăugat în alimentație mai târziu. Consumul de zahăr, în special din băuturi îndulcite cu zahăr, în timpul sarcinii și al copilăriei, precum și consumul de băuturi dietetice de către mame pot afecta negativ cogniția copilului, în timp ce consumul de fructe de către copil poate duce la îmbunătățiri cognitive.
Comitetul Consultativ american pentru Ghidurile Alimentare, un grup de experți care oferă recomandări bazate pe știință de două ori pe deceniu despre cum dieta ne influențează sănătatea, a recomandat ca bebelușii să nu consume zahăr adăugat până la vârsta de 2 ani. În 2020, grupul a precizat că noul motto al părinților când vine vorba despre hrănirea bebelușilor până la 2 ani ar trebui să fie „fiecare mușcătură contează”.
„Acest raport continuă accentul tradițional pus pe copiii cu vârsta de 2 ani și peste și, pentru prima dată, îl extinde, pentru a reflecta dovezi tot mai multe despre importanța nutriției adecvate în cele mai timpurii etape ale vieții”, se arată în raport.
„Expunerile nutriționale din primele 1.000 de zile de viață nu contribuie doar la sănătatea pe termen scurt sau lung, ci ajută și la formarea preferințelor gustative și a alegerilor alimentare.” Recomandările grupului consultativ „sunt extrem de influente”, a declarat cercetătoarea în nutriție Marion Nestle, care a scris numeroase cărți despre politica și marketingul alimentar. Pentru a reduce riscul de câștig nesănătos în greutate și de carii dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea consumului de zaharuri libere la sub 10% din energie în toate etapele vieții. Termenul „zaharuri libere” se referă aici la toate zaharurile adăugate alimentelor și băuturilor. De asemenea, include zaharurile care se găsesc în mod natural în miere, sirop, concentrate de suc de fructe și sucuri de fructe.
Pentru un adult mediu (cu un consum caloric de 2.000 kcal), 10% din energie este echivalent cu nu mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi (aproximativ 10 lingurițe sau 14 cuburi de zahăr). Pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani, 10% din energia totală echivalează cu aproximativ 30 de grame de zahăr pe zi (aproximativ 6 lingurițe). Pentru copiii de 4 până la 6 ani, este vorba de aproximativ 35 de grame de zahăr pe zi, iar pentru copiii de 7 până la 10 ani, aproximativ 42 de grame de zahăr pe zi, conform OMS. În plus, OMS consideră că o reducere suplimentară a consumului de zahăr la sub 5% din energie (adică nu mai mult de 5 lingurițe de zahăr pe zi pentru adulți) este un obiectiv rezonabil de politică de sănătate pe termen lung.
Când se începe diversificarea la bebeluși
Pe măsură ce bebelușul tău crește, la fel se schimbă și nevoile sale nutriționale. Iată când să introduci alimentele solide și de ce este atât de important să alegi momentul potrivit:
- Înainte de 6 luni: Laptele matern singur îndeplinește toate nevoile energetice și nutriționale ale bebelușului tău. Începând cu prima oră de viață, până la 6 luni, bebelușul tău poate primi toată nutriția de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta din lapte. Nu are nevoie de nimic altceva – nu apă, nu ceai, nu suc, nu terci sau alte alimente sau lichide în această perioadă.
- Introducerea alimentelor moi: Începe să introduci alimentele moi la 6 luni, când bebelușul e pregătit să cunoască gusturi și texturi noi. La început, masa lui principală rămâne tot laptele, așa că îi poți oferi două- trei lingurițe de fructe sau legume pasate, de două ori pe zi.