Lista de medicamente permise și interzise în alăptare
- 2020-12-09
- 29061
Specialiștii în farmacologia lactației consideră că în realitate există foarte puține situații de medicamente contraindicate la modul absolut în alăptare, specifică Andreea OLA, consultant în alăptare IBCLC pe blogul său inbratelamami.ro.
Atunci când o mamă se confruntă cu situația unui tratament medicamentos (pentru răceală, pentru infecții, alergie, calmarea durerii, etc) cel mai probabil NU va trebui să întrerupă alăptarea definitiv și nici să facă pauze în alăptare.
Beneficiul alăptării sub medicație versus întreruperea alăptării înclină categoric balanța spre continuarea alăptării, în cazul majorității covârșitoare a medicamentelor prescrise mamelor ce alăptează.
Bineînțeles că există și excepții. Anumite medicamente și substanțe impun în mod excepțional oprirea (temporară sau definitivă) a alăptării, în cazul în care nu se găsesc alternative cu mai puține efecte adverse. Alte medicamente impun precauție la administrare sau monitorizarea atentă a sugarului alăptat.
Administrarea de medicamente în timpul alăptării trebuie să se facă doar la recomandarea medicului.
De ce putem lua unele medicamente fără să oprim alăptarea?
Mecanismele de transfer ale unei substanțe în laptele matern sunt diferite de mecanismele de transfer ale aceleași substanțe în sarcină, prin placentă, către făt.
Lactația vine cu o “barieră” mai mare de protecție, de aici și restricțiile mai puține în alăptare, comparativ cu sarcina. De cele mai multe ori, un medicament consumat de mama ce alăptează nu ajunge ca atare la bebelușul alăptat.
Pentru a trece în laptele matern, acea substanță trebuie să treacă prin mai multe “filtre”, în corpul mamei.
Odată depășite aceste filtre, substanța medicamentoasă trebuie să aibă anumite proprietăți ca să poată trece în laptele matern. Odată ingerată de sugar, substanța transferată în laptele matern trebuie să treacă prin mecanismele de “filtrare” ale corpului sugarului.
Așa se explică de ce majoritatea medicamentelor luate de mama ce alăptează ajung la sugarul alăptat într-o doză mult mai mică, neputând să producă efecte clinice.
Astfel:
- unele medicamente luate de mama ce alăptează nu ajung deloc în laptele matern, deci nici la sugar
- în cazul multora din medicamentele ce trec în laptele matern, cantitatea transferată este foarte mică și nu produce efecte la sugar
- unele medicamente ce trec în laptele matern nu sunt absorbite de corpul sugarului. Nefiind biodisponibile pentru sugar, nu pot produce efecte la acesta
- unele medicamente se elimină rapid din sângele mamei, deci și din laptele matern, astfel că alăptarea poate continua
- unele medicamente interzise în alăptare au alternative (înlocuitoare) permise
- anumite faze ale lactației (faza colostrală din primele 3 zile de la naștere, lactația după 1-2 ani postpartum) generează cantități mici de lapte, implicit și expunerea sugarului la eventualele substanțe ce trec în laptele matern este mai mică
Ce medicamente sunt permise în alăptare?
În categoria medicamentelor permise în alăptare intră o parte din:
- antibiotice
Exemple de medicamente antibiotice permise în alăptare: amoxicilina și acidul clavulanic (Augmentin), ampicilina, cefuroxima (Zinnat) cefazolin, cefalexim, ceftriaxon, eritromicină, claritromicină, gentamicină, oxacilină, dicloxacilină etc.
Chiar și o parte din fluoroquinolone sunt considerate compatibile cu alăptarea, dintre acestea ofloxacina și ciprofloxacina atingând nivelurile cele mai scăzute în laptele matern.
- antifungice (medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor cu fungi ex candidoza)
Exemple de medicamente antifungice permise în alăptare: nistatina, clotrimazolul, miconazolul aplicate topic (chiar și pe sâni pentru tratarea candidozei mamare), fluconazolul administrat oral
- analgezice (medicamente împotriva durerii)
Analgezicele de elecție în alăptare sunt paracetamolul (acetaminofenul) și ibuprofenul
- antiinflamatoare
Exemple de medicamente antiinflamatoare permise în alăptare: ibuprofen, ketorolac, etc.
- anticoagulante și antitrombotice
Exemple de medicamente anticoagulante permise în alăptare: heparina, enoxaparina sodică (Fraxiparina, Clexane) warfarina
Utilizarea aspirinei (acidul acetilsalicilc) este permisă în alăptare, în doze mici (de până la 81 mg / zilnic). Se recomandă evitarea utilizării dozelor mari de aspirină în alăptare, pe perioada episoadelor de sindroame virale la sugarul alăptat.
- antidiabetice
Exemple de medicamente antidiabetice permise în alăptare: insulina, o parte din antidiabeticele orale
- tiroidiene și antitiroidiene de sinteză
Exemple: levotiroxina (Euthyrox, L-Thyroxin), metimazolul (ex Thyrozol) până la 20 de mg zilnic, propiltiouracil
- antipiretice (medicamente ce scad febra) ex: paracetamol, ibuprofen (Nurofen) etc
- anestezice (toate anestezicele dentare, mare parte din anestezicele folosite în anestezia loco-regională sau generală)
- unele medicamente pentru tratarea afecțiunilor psihiatrice (depresie, anxietate, tulburări psihotice) cu cântărirea raportului risc beneficiu, monitorizarea atentă a sugarului și a interacțiunilor medicamentoase
- substanțele de contrast ex: substanțele de contrast utilizate în efectuarea tomografiilor simple, a investigațiilor de tip RMN
- medicamentele care se aplică pe piele sub formă de cremă / gel sau ovulele intravaginale, medicamentele sub formă de picături oculare
- medicamentele administrate sub formă de aerosoli
- vaccinuri
Important! Lista de mai sus e una orientativă și nu cuprinde toate medicamentele compatibile cu alăptarea. În anumite condiții, unele medicamente de mai sus pot să nu fie recomandate anumitor mame ce alăptează. Administrați medicamente doar atunci când este necesar și numai la recomandarea medicului. Verificați împreună cu medicul compatibilitatea medicamentelor recomandate cu alăptarea.
Ce este interzis?
Este dificil de realizat o listă universal valabilă a medicamentelor interzise în alăptare. Există medicamente interzise la modul absolut în alăptare (ele nu ar trebui oferite mamei ce alăptează în niciun fel de circumstanțe).
Însă există și medicamente ce necesită precauție în administrare în funcție de anumite criterii.
Spre exemplu dacă mama alăptează un prematur poate că un anumit medicament nu poate fi administrat, însă dacă o mamă alăptează un copil mai mare poate că același medicament poate fi oferit mamei ce alăptează, în siguranță pentru ea și copil.
În lista de mai jos am inclus câteva medicamente interzise în alăptare. Lista nu e exhaustivă, nu poate include toate medicamentele interzise în alăptare.
Vă recomand să verificați compatibilitatea oricărui medicament în bazele de date, înainte de a-l recomanda sau de a evita recomandarea sa (dacă sunteți medici) sau de a-l administra (dacă sunteți medici).
Listă de medicamente și substanțe interzise în alăptare
Următoarele medicamente și substanțe nu sunt recomandate în alăptare, având nivelul de risc L4 și L5 conform clasificării dr Thomas Hale:
Medicamentele antineoplazice (anticancer, citostatice) L5; Drogurile de risc (ex:marijuana, cocaina, heroina, amfetaminele, LSD, etc) L5; Izotopii radioactivi (radioizotopii) Ex: Gallium-67 Citrate, Technetium 99m , I131, etc.
Amiodarona L5; Acitretin L5; Alemtuzumab L4; Atomoxetine L4; Bendroflumetiazidă L4; Bepridil L4; Betadină L4; Betanecol L4; Bromura L5; Bromocriptina L5; Clemastin L4
Cloramfenicolul (utilizarea sub formă de picături oculare este considerată de mulți specialiști drept acceptabilă datorită absorbției sistemice nesemnificative pe această cale de administrare)
Clorhexidină L4; Cohos albastru (Caulophyllum thalictroides) L5; Doxepin; Danazol L4; Dantrolen L4; Dapsona L4; Dexfenfluramină L4; Diciclomină (Diciloverină) L4; Diethylstilbestrol (DES) L5; Dietilpropion L5; Disulfiram L5; Doxazosin Mesylate L5; Doxepin L5; Doxiciclină L4 (în utilizarea de lungă durată) – utilizarea de scurtă durată e permisă; Doxilamină L4; Efedrină L4; Ergotamină L4; Ethosuximid L4; Etretinat L5; Fenicul L4; Fenciclidină L5; Fentermină L4; Flunarizină L4; Flunitrazepam L4 (în cazul utilizării de lungă durată); Flurazepam L4; Fosinopril L4 (valabil doar pentru perioada neonatală);
Furazolidon L4 (valabil doar pentru perioada neonatală, la mama ce alăptează un sugar mai mare utilizarea e permisă);
Glimepiridă L4; Grepafloxacin L4; Hexaclorofen L4; Isotretinion L5;
Iodură de potasiu L4 (ex în caz de accident nuclear, expunere la radiații femeile care alăptează pot lua maxim 2 doze, conform prospectului);
Kava-kava (Piper methysticum) L5; Kombucha (ceai) L5; Lefunomidă L4; Leuproidă (Leuprorelină) L5; Levodopa L4; Lindan L4; Litiu L4; Loxapină L4;
Medroxiprogesteron L4 (valabil pentru primele 3 zile de la naștere); Mercur L5; Mesoridazin L4;
Metotrexat L5 (valabil pentru utilizarea de lungă durată, în cazul utilizărilor scurte poate fi acceptabilă folosirea în alăptare);
Methilergonovine L4 (valabil pentru utilizare de lungă durată); Mitoxantron L5; Nadolol L4; Nefazodonă L4; Nitroprussid L4; Pimozid L4; Pramipexol L4; Prazosin L4; Quinapril L4 (în primele zile postpartum); Resrpine L4; Salsalat L4; Selegilină L4; Sibutramină L4; Sirolimus L4; Solifenancin L4; Săruri de aur (antireumatice) L5; Telbivudin L4; Terazosin L4; Tretinoin L4 (pentru utilizarea orală); Vareniclină L4; Zonisamidă L5; Ziprasidonă L4.
Sursa: inbratelamami.ro