Cele mai răspândite 6 mituri despre celulită - adevărat sau fals
- 2021-01-06
- 3813
Femeile slabe pot avea celulită - Adevărat.
Pe lângă faptul că sunt femei (dispoziție ginoidă a grăsimii, variații hormonale), persoanele normoponderale și cele slabe pot avea genetic un număr mare de celule adipoase, chiar dacă gradul de umplere a acestora cu grăsime este redus.
Compoziția corporală diferă și în funcție de nivelul de antrenament – la același număr de kilograme, o femeie sportivă va avea mai puține kilograme de grăsime față de o sedentară. O piele deshidratată și lipsită de tonus lasă automat să se vadă modelul de „salteluță“ al adipocitelor, în special pe șolduri, fese și coapse, independent de statusul ponderal al persoanei respective.
Celulita nu ține atât de greutate, cât de echilibrul masă musculară/masă grasă și de localizarea particulară a depozitelor de grăsime.
Celulita înseamnă grăsime - Adevărat.
Prin celulită înțelegem celulele adipoase care, din diferite motive, se văd inestetic sub piele. A scăpa de celulită nu presupune a elimina toate celulele grase, ci a le goli de grăsime, a le vasculariza optim și a le ține strânse sub o piele tonică.
Surplusul de kilograme înseamnă grăsime, iar celulita este tot grăsime, dar una urâtă.
Există persoane supraponderale care au grăsimea distribuită în mod uniform pe șolduri, coapse, fese, fără ca aceasta să aibă aspectul neplăcut de „coajă de portocală“.
Cura de slăbire ne scapă de celulită - Fals.
Cura de slăbire nu „topește“ celulita de pe coapse, ci mai degrabă grăsimea din obraji și sâni. Nu putem slăbi dintr-o anumită zonă și trebuie să ținem cont că organismul pune la bătaie depozitele adipoase într-o ordine precisă: mai întâi scăpăm de grăsimea din partea superioară a corpului (față, sâni, abdomen, brațe), iar rezervele adipoase de pe șolduri și coapse sunt lăsate ultimele. Este o chestiune de perpetuare a speciei, sunt depozitele strategice pentru sarcină și alăptare.
Cura de slăbire nu are un efect benefic asupra celulitei, deoarece cu cât este mai drastică, cu atât se pierde mai multă masă musculară și apă în detrimentul grăsimilor. Dietele foarte sărace în calorii declanșează în organism instinctul de conservare: dacă primește puțină mâncare corpul nostru nu arde grăsimea de depozit de frică să nu rămână complet epuizat; în plus, la terminarea regimului orice surplus de calorii este transformat urgent în țesut adipos, ca să fie asigurat în cazul în care experiența negativă la care a fost supus se repetă.
Există mai multe tipuri de celulită - Adevărat.
Celulita are tendința să apară cu predilecție în zone precum: coapse, fese, șolduri, brațe, abdomen, adică în zonele fiziologice de localizare a depozitelor de grăsime la femei.
Se descriu 4 tipuri de celulită:
- adipoasă – pe abdomen, coapse și șolduri – de cele mai multe ori este asociată cu un surplus ponderal sau cu un număr de adipocite exagerat în raport cu greutatea corporală
- apoasă – pe coapse, gambe și brațe – este datorată unei circulații venoase și limfatice defectuoase, dezechilibrelor hormonale și retenției de lichide; e privilegiul celor slabe
- mixtă – localizată difuz, peste tot – combină cele 2 tipuri anterioare și este cea mai frecventă
- fibroasă – pe coapse și genunchi – este o celulită veche, impregnată în țesuturi, care dă o culoare violacee pielii și doare ușor la palpare; lobulii adipoși sunt strânși într-o rețea de fibre rigidizate și sclerozate, circulația locală este aproape compromisă, iar tratamentul extrem de dificil.
Fumatul agravează celulita - Adevărat.
Nicotina are efect vasoconstrictor asupra capilarelor, scade circulația sangvină și drenajul limfatic de la nivelul pielii și favorizează celulita.
Zonele cu celulită sunt mai reci la atingere - Adevărat.
Grăsimea este un țesut nevascularizat și din această cauză are culoare albă, spre deosebire de mușchi care sunt roșii, adică plini de sânge. O bună vascularizare presupune și o temperatură ridicată, toate procesele de metabolism și schimburile de substanțe dintre celule făcându-se cu eliberare de căldură.
În cazul celulitei, adipocitele sunt hipertrofiate (mărite în volum), comprimă vasele sangvine și limfatice subcutanate, împiedică drenajul apei și toxinelor și afectează circulația sangvină și limfatică. În zona respectivă se produce o retenție de lichide cu edem și inflamație, care accentuează și mai mult problemele de circulație, ducând la scăderea temperaturii locale prin inactivitate.
Stadializarea celulitei se face tocmai pe baza acestui fenomen, cu ajutorul unor pelicule termometrice speciale; cu cât temperatura zonei este mai scăzută, cu atât gradul celulitei este mai ridicat.
Sursa: reginamaria.ro