Odoraș.

Odoraș.

Linex

Mituri și adevăr despre alăptare

Mituri și adevăr despre alăptare

Este de ajuns să spui că alăptezi sau că vrei să alăptezi când o sa dai naștere, ca să începi să auzi tot felul de mituri despre alăptare, despre ce este bine și ce nu este bine să faci. Cum numeroasele mituri legate de alăptare pot influența decizia unei femei de a-și hrăni bebelușul la sân, iată care sunt cele mai des întâlnite mituri despre alăptare și adevărul din spatele lor.

 

Mit: nu trebuie să mai folosești antiperspirant

Realitate: este posibil să fi auzit ca antiperspirantele sunt periculoase în timpul alăptării pentru că unul din ingrediente, aluminiul, este toxic pentru țesutul mamar și pentru laptele matern. Specialiștii spun însă că precauția nu este necesară, dar pentru liniștea ta poți oricând să optezi pentru un antiperspirant care nu conține aluminiu.

De asemenea, poți lua în considerare trecerea la un antiperspirant fără parfum, deoarece nou-născuții pot deveni confuzi din cauza mirosului și să refuze să mai sugă. Alege un deodorant fără pulverizare, pentru că acesta ar putea să ajungă și pe sfârcuri, ceea ce înseamnă că poate provoca un gust neplăcut pentru bebeluș.

Mit: poți rămâne fără lapte dintr-odată

Realitate: o mama care alăptează nu va rămâne brusc fără lapte, însă este adevărat că producția de lapte poate să varieze atât în cursul unei zile, cât și de la o zi la alta. Alăptarea funcționează pe principiul „cerere-ofertă”: cu cât bebelușul suge mai mult și mai des, cu atât sânii tăi vor produce mai mult lapte și invers.

Mit: toate femeile pot să alăpteze

Realitate: doar 2% din mame nu pot cu adevărat să alăpteze. Mai frecvente sunt situațiile în care alăptarea trebuie întreruptă temporar, dar și acestea sunt cazuri excepționale. Unele femei nu pot alăpta chiar dacă au lactație din cauza unor afecțiuni de care suferă, precum insuficiența renală sau hepatită. Există și situații temporare în care o femeie nu poate să-și hrănească bebelușul la sân din cauza unor tratamente.

Mit: alăptarea este complicată și dureroasă

Realitate: mama și copilul au, de multe ori, nevoie de o perioadă cuprinsă între una și două săptămâni pentru a se obișnui cu tehnicile de alăptare și de trei până la patru săptămâni pentru a deveni total confortabili în timpul procesului de alăptare. Este posibil ca sfârcurile să fie sensibile în prima săptămână, dar după ce trece această perioadă sensibilitatea sau durerea ar trebui să dispară. Dacă însă există o durere care persistă, atunci este cazul să mergi la medic, pentru ca este ceva in neregula.

Mit: nu trebuie să iei analgezice în timpul alăptării

Realitate: în timpul alăptării există categorii de medicamente permise și categorii nepermise. În categoria celor care pot fi administrate intra și analgezicele, ele fiind considerate sigure pentru mamele care alăptează, potrivit unui raport al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), deși fiecare medicament are beneficiile și riscurile sale. În orice caz, pentru orice fel de medicament pe care dorești să-l iei, este cel mai bine să vorbești cu medicul. Trebuie să știi că există risc chiar și atunci când un medicament este considerat sigur.

Mit: nu trebuie să bei cafea

Realitate: consumul moderat de cafea, dar și alte băuturi care conțin cofeină, este permis în timpul alăptării, pentru că nu îi face niciun rău bebelușului.

Mit: femeile care fumează nu pot alăpta

Realitate: dacă ești fumătoare, îți poți alăpta copilul, însă fumatul nu este un obicei sănătos. Oricum, dacă fumezi, este bine să îți alăptezi copilul la două ore după ce ai fumat, pentru ca nicotina să nu pătrundă în lapte. În schimb, alcoolul nu este permis în perioada alăptării, pentru că are mai multe efecte negative. 

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: grud.guru

Share:

Articole recomandate