Odoraș.

Odoraș.

Linex

Plante medicinale interzise mămicilor care alăptează

Plante medicinale interzise mămicilor care alăptează

Dacă ești o mare amatoare de remedii naturiste și îți place să aduni în cămară fel de fel de plante – pentru cure de detoxifiere, de întărire a imunității, care te scapă de gripă sau răceală, pentru tulburări hormonale etc. –, atunci aceste informații sunt pentru tine. Toate aceste tratamente naturale pot fi extraordinare pentru trup și suflet, însă, odată ce ai devenit mămică, e necesar să îți iei unele măsuri de precauție dacă vrei să le urmezi în continuare.

De asemenea, în cazul în care iei în mod obișnuit astfel de remedii, mai ales dacă ți-au fost prescrise de către un medic pentru anumite afecțiuni, și ai născut între timp, e bine să știi pe care le poți lua fără probleme mai departe și pentru care să ceri specialistului o alternativă care nu îți va pune în pericol bebelușul.

Ca și în cazul medicamentelor, plantele tămăduitoare pot ajunge în laptele matern, modificându-i compoziția și afectându-ți astfel micuțul (în cazul în care îl alăptezi natural). Spre deosebire de pastilele pe care le cumperi de la farmacie, indiferent dacă sunt eliberate sau nu pe bază de rețetă, plantele medicinale din magazinele naturiste nu sunt întotdeauna verificate de către autoritățile sanitare, astfel încât nu există garanții privind siguranța administrării lor, eficacitatea sau puritatea acestora.

În plus, foarte puține plante au fost studiate pentru a se vedea care este efectul lor asupra bebelușilor alăptați natural – așa că nici măcar experții nu sunt 100% siguri în ce privește folosirea lor de către mămicile care alăptează.

Unele ierburi aromate, precum schinduful sau chimenul dulce, au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru stimularea lactației, dar se cunosc puține detalii despre eficiența lor sau despre modul în care afectează bebelușii. Și, în vreme ce echinacea este considerată în general sigură, ea este adesea administrată alături de gentiana. Aceasta din urmă poate fi toxică în doze mai mari.

Iar experții nu sunt siguri cu privire la efectele sale asupra bebelușilor alăptați natural. Prin urmare, este indicat să consulți întotdeauna un medic înainte de a lua orice remediu naturist, mai ales dacă abia ai născut și îți alăptezi bebelușul la sân (sau cu lapte stors cu pompa).

O atenție sporită trebuie să acorzi inclusiv verdețurilor și ierburilor aromate pe care le folosești la gătit, pentru a da savoare mâncărurilor. Cele mai multe ierburi dintre ele – cum ar fi mărarulusturoiul sau salvia – pot fi consumate în cantități moderate. Există totuși riscul să ai ceva probleme dacă exagerezi și le folosești în doze mari. Mai mult decât atât, e bine să te informezi despre interacțiunile care pot exista între diverse tipuri de plante uzuale.

Multe amestecuri de plante din comerț conțin prea puțin (sau deloc) din ingredientul activ care se găsește în mod normal în ele. Astfel că este important să cumperi produse-standard, din surse sigure.

Ce plante medicinale să eviți dacă alăptezi natural

– Gentiana

Este adesea combinată cu echinacea, ar trebui evitată de mamele care alăptează. Aceasta poate fi toxică în doze mai mari. Iar experții au constatat că unii bebeluși au suferit leziuni pe creier după ce au fost expuși la acest gen de plante.

– Iarba-fetei

Este folosită în general împotriva migrenelor. Nu există efecte adverse cunoscute în cazul mămicilor care alăptează. Dar medicii recomandă să nu consumi această plantă.

– Sunătoarea

Este utilizată în tratamentul depresiei. În unele studii efectuate, cercetătorii nu au depistat deloc urme din această plantă la bebelușii alăptați. Ceea ce sugerează că ea nu ar ajunge în laptele matern. Totuși, unii experți susțin că mamele ce alăptează n-ar trebui să consume această plantă, deoarece poate provoca amețeală sugarilor. Mai mult, această plantă ar putea interacționa cu unele medicamente uzuale, diminuând efectele acestora din urmă.

– Boabele de mielare

Medicii susțin că acestea ar putea avea efecte adverse. Unele studii au scos la iveală faptul că această iarbă ar putea diminua producția de lapte!

Cere acordul medicului dacă vrei să consumi următoarele plante!

Schinduf de pământ, anason, limba-mielului, frunze de zmeură, iarba amară, mărar, usturoi, semințe de chimen dulce, urzici, ruta caprei, rădăcina de unicorn falsa și verbina. Înainte de a urma vreun tratament bazat pe aceste plante sau de a le folosi în bucătărie, trebuie să-ți faci niște analize, ca să vezi dacă nu cumva îți vor dăuna. Asta deoarece, de exemplu, schinduful de pământ s-a dovedit că are o influență negativă asupra persoanelor care suferă de diabet.

Nu consuma niciodată pe durata alăptării:

Aloe, anason, scoarță și fructe de crusin, cimicifuga albastră, ulei de chimen, scoarță de Cascara sagrada, frunze de podbal, tataneasa, sclipet, ceai de yerba mate, Jin Bu Huan, kava, ulei de margosa, vasc, ulei de busuiocul-cerbilor, ulei de izma, rădăcină de rubarba, salvie, gura-lupului și uva ursi. Unele dintre aceste plante intervin în procesul de lactație și ar putea afecta negativ bebelușul.

Plante medicinale ce pot fi folosite fără probleme

Mușețelul, ghimbirul și echinacea, administrate adesea prin intermediul ceaiurilor, ar putea fi sigure pentru mamele care alăptează, dar în cantități reduse. În general, ierburile care se folosesc la ceaiuri au o concentrație ridicată. Astfel, este indicat să consumi aceste ceaiuri cu moderație, mai ales dacă nu cunoști toate ingredientele din pliculețele cu plante.

Sursa: sfatulparintilor.ro

 

 

Share:

Articole recomandate