Odoraș.

Odoraș.

Linex

Metoda Ferber: formula magică prin care bebelușul doarme mai bine

Metoda Ferber: formula magică prin care bebelușul doarme mai bine

Metoda Ferber este un proces prin care bebelușii pot fi învățați adoarmă singuri, fără prezența părinților. Această metodă controversată ce a apărut în anii ’80, îl are drept inițiator pe doctorul Richard Ferber, specializat in tulburările de somn pediatrice. Pentru părinții care își doresc ca puiul lor să doarmă singur, metoda Ferber poate fi un ajutor de nădejde. Află mai jos totul despre metoda Ferber și somnul bebelușului.

În primele luni de viață, somnul bebelușului este fragmentat, din cauza trezirilor nocturne. Trebuie să știi că aceste treziri au rolul lor, mai ales în perioada în care bebe este alăptat. Formarea somnului la copii este un lucru de durată, iar părinții au nevoie de multă rabdare pentru a face față oboselii acumulate din cauza nopților agitate. Metoda Ferber se bazează pe ignorarea parțială a plânsului copilului.

Îmbunătățirea somnului la bebeluși

Somnul bebelușului este un subiect complex pentru toți părinții. Somnul este o parte foarte importantă a vieții, el având grijă de sănătatea noastră mentală și fizică, iar la copii susține cu brio procesul de creștere. Este esențial să înțelegi care sunt nevoile unui copil încă din primele zile de viață. Până la 6 luni, copii nu disting diferența între zi și noapte, de aceea ei au mai multe perioade de somn neregulate în cele 24 de ore. Momentele de trezire sunt dictate, în principiu, de nevoia de hrană, de scutec curat sau din cauza unor factori externi, cum ar fi zgomotele sau temperatura din cameră. În primele luni de viață, bebelușii se pot trezi chiar și de 3 – 4 ori pe noapte. Toată această perioadă de timp reprezintă o provocare pentru părinți, dar pentru bebe este vitală în formarea unei rutine.

Deși nu poți opri în totalitate trezirile nocturne ale bebelușului tău, poți lua în considerare câteva sfaturi pentru îmbunătățirea somnului celui mic, anume:

  • Crearea unui mic ritual de seară: ce trebuie să includă băița, un masaj, schimbarea în pijamale curate și hrană. Astfel, somnul copilului va fi unul profund pe timpul nopții.
  • Alegerea poziției corecte de somn: pentru bebeluși este recomandat dormitul pe spate, prin care nu se pune niciun fel de presiune pe căile respiratorii. Poziția de dormit pe spate este o metodă de prevenție împotriva sindromului de moarte subită la bebeluși (SIDS). Multe studii au demonstrat faptul că bebelușii care dorm pe burtă sunt expuși la riscuri precum obstrucționarea căilor respiratorii, inhalarea de dioxid de carbon prin respirarea aceluiași aer pe tot parcursul somnului și scăderea presiunii cardiace. De asemenea, ține cont de faptul că dormind pe spate, bebe nu va sta cu gurița deschisă, factor adesea declanșator al unui acces de tuse, apărut ca efect al uscării gâtului.
  • Fără lumină puternică în camera lui bebe: este un sfat de care oricine trebuie să țină cont, deoarece o lumină difuză, va induce imediat starea de somnolență. Există la magazine așa-numitele lămpi de veghe pentru copii, care proiectează diferite forme pe tavanul camerei.
  • Temperatura optimă: se situează între 20 – 21℃. Dacă este prea cald bebe va transpira și se va agita toată noaptea, iar dacă temperatura este mai mică de 20℃, este foarte posibil să răcească.
  • Nu interzice suzeta: în ciuda controverselor existente despre ea. Dacă bebelușul se calmează atunci când primește suzeta, nu îl priva de acest lucru. Într-un studiu publicat în anul 2012, de către Maternal and Health Child Journal, se arată că folosirea suzetei scade drastic șansele de apariție a sindromului morții subite la bebeluși (SIDS).
  • Ajută-l să învețe diferența între zi și noapte: prin niște plimbări în jurul casei sau lasă lumina zilei să intre în cameră atunci când bebe este acolo. În acest fel, organismul va începe să înțeleagă care trebuie să fie orele cu starea de veghe și care sunt cele dedicate somnului.

Ferberizare

Ferberizarea este una dintre multele denumiri oferite metodei Ferber. Înainte de a afla ce este metoda Ferber, trebuie să știi de unde a apărut ea. Doctorul Richard Ferber, fost director al Centrului de Tulburări de Somn Pediatrice, de la Spitalul de Copii din Boston, SUA, a lansat în anul 1985 cartea intitulată „Solve Your Child’s Sleep Problems” (Rezolvă problemele de somn ale copilului tău), în care a prezentat metoda sa prin care se poate îmbunătăți somnul bebelușului. În primul rând, Ferber precizează clar în lucrarea sa faptul că bebelușul trebuie să doarmă singur din două motive. Primul se referă la ideea că oamenii se odihnesc mai bine atunci când dorm singuri, iar al doilea la sindromul morții subite care poate să apară dacă bebe doarme cu părinții în același pat.

Metoda Ferber sau „ferberizarea” presupune ca după încheierea rutinei de seară a copilului, părintele să plece din camera pruncului și să revină după o anumită perioadă de timp, care va crește gradual. Ideea lui Ferber este ca perioada de timp în care bebe este lăsat să plângă să crească în fiecare zi. Astfel, cu trecerea săptămânilor, după trezirile sale din timpul nopții, bebe va adormi singur, fără a avea nevoie de unul dintre părinți. Richard Ferber susține că prin metoda sa bebelușul învață să doarmă singur și ajunge în câteva luni să nu se mai trezească deloc pe timpul nopții.

Cele mai importante aspecte de care să ți cont dacă vrei să aplici metoda Ferber cu bebelușul tău sunt:

  • Revenirea în camera micuțului nu trebuie să dureze mai mult de 1 – 2 minute.
  • În prima noapte, părintele trebuie să aștepte 3 minute până la prima verificare. Pentru cea de a doua verificare, va aștepta 5 minute, iar pentru ultimele reveniri în cameră va aștepta 10 minute.
  • În nopțile următoare se va crește timpul pentru fiecare verificare cu 2 – 3 minute. După 7 zile, va fi nevoie de o intrare în cameră abia după 30 de minute.
  • Bebelușul nu va fi luat în brațe atunci când plânge. Părintele trebuie doar să-i vorbească foarte calm și să se uite în ochii lui.
  • Nu se aprinde lumina în cameră.
  • Orele de somn ale lui bebe nu trebuie modificate. Seara trebuie ca micuțul să adoarmă la aceeași oră ca de fiecare dată.
  • Este indicat ca metoda Ferber să fie aplicată abia după vârsta de 3 – 4 luni, când bebe deja face distincția între zi și noapte.

Metoda „cry it out”

Diferită de metoda Ferber este cea numită „cry it out”. În cazul acesteia controversele sunt și mai mari, deoarece funcționează pe principiul exctincției totale, adică prin ignorarea sistematică a plânsului bebelușului. Pentru foarte mulți părinți această metodă este de neconceput, fiindcă bebe ar trebui lăsat să doarmă singur și să-i fie ignorate în totalitate protestele.

Pe de altă parte, metoda Ferber se bazează pe revenirea unuia dintre părinți în cameră, pentru a liniști timp de câteva minute copilul. „Cry it out” este cea mai drastică metodă de educare a somnului, fiind un test pentru aceia care nu pot ignora plânsul copilului, dar reprezintă o soluție foarte bună pentru părinții care deja au epuizat toate variantele de a-l face pe cel mic să doarmă mai bine.

Metoda CIO

CIO este prescurtarea de la metoda „cry it out”, prin care se dorește educarea rapidă a copilului pentru a adormi singur. Richard Ferber și-a promovat ideile despre somnul bebelușului și importanța formării unui program de odihnă, dar niciodată nu s-a arătat de acord cu metoda „cry it out” despre care a declarat faptul că: „Este o abordare în privința căreia nu sunt de acord. Din contră, multe dintre sfaturile pe care le-am recomandat sunt concepute special pentru a evita plânsul inutil.”

Metoda „cry it out” mai este cunoscută și sub alte denumiri precum „lasă-l să plângă până la capăt”, „metoda ignorării sistematice” sau „metoda extincției totale”.

Metoda „sleep wave”

Această metodă „sleep wave” face parte dintr-un program complex de educare a somnului propus de către 2 autoare americane, Heather Turgeon și Julie Wright, care se bazează pe nevoia fiecărui bebeluș de a-și dezvolta o rutină de somn în care nu are nevoie de prezența părinților.

În prima parte trebuie aplicată metoda „sleep leader” sau a „scării” care presupune ca părintele să stea alături de copil, dar să-i ofere spațiu pentru a se degaja de tot ce se întâmplă în jurul său. Cele 2 autoare recomandă legănarea copilului și mângâierea pe spate cât timp acesta este în pătuț, dar și comunicarea permanentă cu el, prin propoziții simple.

Abia în a doua parte a programului este aplicată metoda „sleep wave” care presupune următorii pași:

1. Așezarea bebelușului în pătuț. Apoi părintele îl mângâie, îi vorbește puțin și iese din cameră.

2. În timpul nopții când bebe începe să plângă, părintele trebuie să aștepte 5 – 6 minute până să intre în cameră. Nu va ridica bebelușul în brațe, ci va sta pe un fotoliu lângă pătuț. Scopul acestui pas nu este de a-i opri criza de plâns celui mic, ci doar de a îl asigura că mama sau tata sunt în cameră cu el. Părintele nu trebuie să stea mai mult de 10 – 20 de secunde în cameră.

3. Dacă plânsul nu se oprește, părintele va aștepta alte 5 minute și va intra, din nou, în cameră.

4. Copilul nu trebuie trezit dimineața cu forța, ci trebuie lăsat să-și încheie singur programul de somn. Trezirea se va produce doar atunci când organismul lui va simți.

Sleep training metodă

Sleep training-ul este un proces bine pus la punct prin care se dorește educarea copiilor pentru a adormi singuri, fără a avea nevoie de suport din partea unuia dintre părinți. De asemenea, sleep training-ul urmărește ca bebelușul să-și formeze un program strict de somn. Un punct important este acela că sleep training-ul trebuie aplicat începând cu vârsta de 4 luni, atunci când bebelușul petrece mai mult timp în starea de veghe și poate face distincția mai ușor între noapte și zi.

Pe lângă metodele „cry it out”, „sleep leader”, „sleep wave” și Ferber, mai există și alte tehnici de sleep training, cum ar fi:

  • Metoda extincției în prezența părintelui: copilul adoarme în timp ce mama sau tata sunt lângă el. Pe timpul nopții, există posibilitatea ca părintele să doarmă în aceeași cameră cu bebe, dar în colțuri separate. Această metodă merge pe ideea că simpla prezență a părintelui îi oferă siguranță celui mic și îl calmează.
  • Metoda rutinelor pozitive: adică prin formarea unor obiceiuri plăcute seara, prin care bebelușul va deduce că este momentul pentru somn. Copilul trebuie ajutat de către părinți să asocieze unele ritualuri cu momentul în care trebuie să intre în starea de somn. De exemplu, băița, urmată de un masaj relaxant sunt părți ale unui ritual perfect pentru un bebeluș. Important este ca toate aceste etape premergătoare să înceapă înainte cu 20 – 40 de minute de ora culcării.
  • Metoda „camping out”: presupune extincția graduală a părintelui de lângă copil. Această metodă se pune în aplicare prin folosirea unui scaun. În primele 2 – 3 seri, părintele va pune scaunul fix lângă pătuțul lui bebe și va rămâne lângă el până adoarme. Începând cu nopțile următoare, scaunul va fi așezat mai departe de copil. Odată cu trecerea săptămânilor, distanța dintre părinte și copil va fi din ce în ce mai mare. În final, bebelușul nu va mai depinde de interacțiunea directă cu părintele pentru a adormi, ci simpla lui prezență în cameră îl va ajuta.

Metoda Ferber păreri

Metoda Ferber a i-a împărțit pe majoritatea părinților în două tabere. Dacă jumătate dintre ei au apelat la această metodă de a-l face pe bebe să doarmă din cauza oboselii pe care, la rândul lor, o resimt, ceilalți susțin că metoda Ferber este brutală și nu pot rezista să-și vadă pruncul plângând. Iată păreri diverse despre metoda Ferber.

Noi am mers pe metoda Ferber. Am pus copilul în camera lui în pătuț și am mers la el de aproape fiecare dată, dar fără să îl luam din pat dacă nu era necesar. Trebuie educat să doarmă noaptea.” – forum.softpedia.com

„Când baiețelul nostru s-a născut, am încercat metoda Ferber de la 6 săptămâni. Nu am putut, efectiv plângeam la ușă când îl auzeam cum plânge. Apoi am încercat-o din nou când era mai mare, dar din nou nu am putut. Apoi, după multe cercetări am ajuns la concluzia ca metoda Ferber nu este pentru familia noastră.” – forum.desprecopii.com

„Am prietene foarte bune care folosesc metoda Ferber și pentru ele este răspunsul pozitiv asupra creșterii bebelușilor. Eu am ales să fiu lângă toți copii mei. Am avut responsabilitatea să îndeplinesc orice nevoie pe care bebelușul meu o avea. Nu cred că poți învăța copii să fie independenți la o vârstă atât de fragedă, cel puțin nu am vazut ca metoda Ferber să o facă.” – forum.desprecopii.com

„Eu am folosit metoda Ferber de la 1 an și 3 luni. Băiețelul meu se trezea până atunci de mai multe ori pe noapte și eram obosiți. Noi am fi rezistat, dar pediatrul ne-a zis că nici lui nu îi este bine cu somnul fragmentat. Metoda a funcționat, deoarece acum se trezește numai din când în când într-o noapte. Eu am stat lângă pătuțul lui până a adormit.” – forum.softpedia.com

Metoda Ferber este un proces de educare al somnului la bebeluși, prin care aceștia să poată adormi rapid fără prezența unuia dintre părinți. Acest proces pus în practică de către Richard Ferber, se bazează pe extincția graduală. Părintele trebuie să părăsească camera lui bebe și să revină doar atunci când acesta plânge și după un program bine stabilit. Dacă vrei să încerci și tu metoda Ferber pentru somn la bebeluși, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să nu cedezi emoțional în fața plânsetelor celui mic.

Sursa: nastenatural.ro

 

Share:

Articole recomandate