Cum îți ajuți copilul să facă la oliță și să scape de scutec – 3 sfaturi de la Ela Crăciun
- 2021-11-19
- 3602
Jurnalista din România, Ela Crăciun a postat un material pe blogul său despre cum poți face trecerea de la scutece la oliță mai ușoară. În primul rând, prezentatoare TV susține că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, pentru că poate fi un proces de durată.
Am primit multe mesaje de genul: „copilul are doi ani, doi ani și jumătate și nu face la oliță”. Sfatul meu este să nu vă stresați, va veni timpul în care cu siguranță va face la oliță. Eu una nu am văzut copii de școală care să meargă cu pampersul după ei, dovadă că mai devreme sau mai târziu veți reuși să faceți tranziția.
Înțeleg însă această presiune sau îngrijorare pe care o simțiți, pentru că așa am fost și eu la primul copil. Când era Alex mic, eram și eu destul de îngrijorată de acest aspect. Am încercat să îl învăț la oliță de la 7 luni. :)) Bineînțeles că nu am reușit, doar l-am stresat pe el și m-am stresat și pe mine.
La Alesia nu am mai repetat „greșeala” asta și am lăsat lucrurile să vină natural. Când avea aproximativ doi ani, văzându-l pe Alex că nu poartă pampers, n-a mai vrut nici ea. A refuzat categoric să îl mai poarte și nu i-l mai puneam nici măcar noaptea. Normal că au mai fost și accidente, dar destul de rar.
Un copil nu are control asupra nevoilor sale până la 2 ani. Dacă îi vine să facă pipi, nu se poate abține, nu se poate controla foarte bine, așa că nu vă stresați până la 2 ani să îl puneți pe oliță.
Bineînțeles că olița trebuie să existe în baia voastră, dar nu ar trebui să faceți din aceasta un personaj negativ.
Atunci când există frații mai mari, lucrurile se simplifică puțin, poate că deja ați observat că își doresc să fie sau să facă ceea ce fac și frații lor. Dacă nu are frați mai mari, luați-l cu voi în baie, nu este nici o rușine, este o nevoie fiziologică pe care tot de la noi o învață copiii noștri.
Să vă povestesc acum cum a fost cu Nicholas. Nu mi-am propus eu, gata este momentul ca Nicho să învețe să facă la oliță sau la toaletă, ci a venit de la el. Eu aveam cumva de gând ca vara aceasta să facem primii pași în direcția asta, dar mi-a luat-o el înainte.
Pot spune că ne-a ajutat vacanța în Maldive, dar și cea în Dubai, pentru că a fost cald, am stat mai mult pe plajă, l-am lăsat să vadă și cum este fără pampers. I-am pus chiloței și a început să dorească singur să stea fără pampers. Nu i-am spus gata nu-ți mai pun pampers, l-am lăsat pe el să aleagă și îl întreb în fiecare dimineață: astăzi vrei chiloței sau îți pune mami pampers? și el alege.
I-am cumpărat chiloței cu diverse desene animate care lui îi plac foarte mult: cu pești, tractoare etc. Se ducea la dulap și își alegea chiloțeii și venea la mine foarte simpatic: mami, asta sau asta? Este foarte drăguț când face lucrul acesta, iar noi îl încurajăm de fiecare dată: uite ești băiat mare, bravo!: „ai făcut la oliță, felicitări!”.
Am avut parte și de neprevăzut, desigur: m-am trezit cu el în mijlocul parcului, că își dădea pantalonii jos și zicea: mami, fac pipi. Când am ajuns acasă, eram în bucătărie, îmi aruncă o privire și zice am făcut pipi.
Este clar că accidente se mai întâmplă, dar nu este bine să-i certăm, trebuie să-i încurajăm mereu. Iar atunci când mergem în parc fără pampers, este important să-i reamintim vezi că nu ai pampers, să vii să-mi spui când ai nevoie să faci pipi. Noi trebuie să facem lucru acesta, nu putem să așteptăm de la ei.
Înainte să decideți că vreți să începeți procesul de tranziție de la pampers la oliță, trebuie să știți dacă cel mic este pregătit.
La ce întrebări trebuie să răspunzi înainte să faci trecerea de la pampers la oliță:
– Poate să meargă și să se așeze pe oliță/ toaletă?
– Poate să se dezbrace și îmbrace singur?
– Poate să înțeleagă și să urmeze instrucțiunile de bază?
– Poate comunica când are nevoie să meargă la baie?
– Copilul pare interesat să folosească toaleta sau să poarte chiloței?
Ce trebuie să știi când faci trecerea de la pampers la oliță?
1. Alegeți-vă cuvintele cu grijă!
Fiți lângă ei, încurajați-i, nu-i certați în public: Vai o să râdă X de tine că ai făcut pipi, mai bine îi spuneți nu este nici o problemă, se mai întâmplă, data viitoare o să fii mai atent la nevoile tale și îmi vei spune mai repede.
2. Pregătiți-vă cu oliță și chiloței
Așezați o oliță în baie sau, inițial, oriunde copilul își petrece cea mai mare parte a timpului. Încurajați-vă copilul să stea pe oliță, dar nu îl forțați. Comunicați cu el folosind termeni simpli, pozitivi pentru a vorbi despre oliță și toaletă.
Puteți încerca să așezați copilul pe oliță sau toaletă fără scutec pentru câteva minute la intervale de două ore sau dimineața fix când s-a trezit. Pentru băieți, este cel mai bine să învețe urinarea stând jos la început, și apoi să se mute în picioare după ce formarea intestinului este completă.
Puteți să citiți o poveste sau să vă jucați în momentele în care îl puneți pe oliță, însă dacă dorește să se ridice, lăsați-l să facă asta.
3. Pregătiți-vă pentru accidente
· Pe timpul nopții va fi mai dificil să evitați accidentele (majoritatea copiilor se pot controla în timpul somnului între 5 și 7 ani);
· Păstrați-vă calmul și nu îl certați pe copil;
· Dacă mergeți undeva și nu poartă pampers, fiți pregătiți cu schimburi pentru lenjerie și îmbrăcăminte.
Când trebuie să cereți ajutorul
Dacă copilul pare pregătit pentru a face la oliță și este deja măricel, dar are dificultăți, discutați cu medicul vostru. Acesta vă poate oferi îndrumare și poate verifica prezența unei probleme.
Sursa: elacraciun.ro