Sfaturi: cum înţărcăm copilul
- 2015-10-18
- 11322
Înţărcarea este un proces care trebuie să se producă firesc şi natural. Astfel, înţărcarea nu trebuie să se producă pentru că cineva ţi-a zis să o faci sau pentru că eşti constrânsă de societate.
Când îţi dai seama că e timpul să îţi înţarci copilul?
- suge din ce în ce mai puţin
- refuză des sânul
- este uşor distras de la sân
- este mai interesat de alimente solide decât de sânul mamei
- acceptă mai uşor mâncarea şi o altă băutură
Primul pas îl faceţi de fapt atunci când îi oferiţi pentru prima dată mâncare în afară de laptele matern. Nu întrerupeţi brusc alăptarea, atât pentru binele mamei cât şi al bebeluşului. Dacă întrerupeţi brusc alăptatul, sânii dvs. vor răspunde, devenind angorjaţi, putând duce la infecţii ale sânilor sau chiar abcese. Nivelul hormonilor va scădea rapid, instalându-se depresia. Mămicile cu un istoric depresiv ar trebui să ţină seama în mod special de acest considerent.
Potrivit mamica.ro acestea sunt sfaturile de care trebuie să ţineţi cont atunci când decideţi să vă înţărcaţi copilul timpuriu:
- incercaţi să o faceţi cât de treptat se poate. Eliminaţi câte o masă în fiecare zi, pentru câteva zile, pentru a diminua lactaţia. După 2 săptămâni, probabil că veţi alăpta doar de vreo 2 ori pe zi. De obicei, ultimele mese care se elimină sunt prima masă a zilei, dimineaţa, şi ultima masă, seara. Dacă nu sunteţi extrem de grăbită, ar fi bine să continuaţi să păstraţi aceste 2 mese pentru 1 săptămână sau 2.
- consultaţi pediatrul copilului pentru a afla ce formulă de lapte recomandă. Din vreme ce bebeluşii nu pot consuma lapte de vacă până la vârsta de 1 an, este important să gasiţi cea mai bună formulă de lapte praf care se potriveşte cu gusturile şi nevoile bebeluşului.
- de vreme ce bebeluşii au o dorinţă nemaipomenită de a suge, încercaţi să-i oferiţi un înlocuitor (biberon sau suzetă); unii bebeluşi îşi vor descoperi degetele mari de la mâini în această perioadă, şi nu sunt prea multe lucruri pe care le puteţi face pentru a evita să şi le sugă toată ziulica. Există şi unele avantaje, însă, dacă bebeluşul îşi suge degetul şi nu suzeta: se va linişti singur, şi, de obicei, aceşti bebeluşi dorm mai bine şi suportă mai bine călătoriile decât cei care sug suzeta.
- oferiţi-i cât mai multă apropiere fizică în timpul acestui proces. Există o tendinţă de a evita îmbrăţişarea, întrucât bebeluşul ar asocia-o poziţiei de alăptare, însă este foarte important ca bebeluşul să fie ţinut în braţe şi să primească cât mai mult contact fizic, chiar dacă evitaţi poziţia cuibărită.
Sfaturi atunci când înţărcaţi un copil mai mare:
- dacă este posibil, alocaţi câteva săptămâni de timp concentrat şi atenţie procesului de înţărcare. Orice copil alăptat pentru 1 an sau mai mult, nu va renunţa uşor.
- nu oferiţi, însă nu refuzaţi. Alăptaţi-l doar când este foarte doritor de a o face, însă nu-i oferiţi sânul în alte ocazii.
- asiguraţi-vă că îi oferiţi mese regulate, gustări şi destule lichide pentru a minimiza foamea şi setea. Amintiţi-vă şi că ei cer sânul şi pentru alte motive decât foame, inclusiv pentru a se linişti, de plictiseală sau ca să adoarmă.
- încercaşi să vă schimbaţi rutina zilnică pentru a reduce situaţiile când copilul se vrea alăptat. Vrea sân când este plictisit? Încercaţi să-i distrageţi atenţia cu o gustare sau cu o plimbare în aer liber. Vă aşezaţi şi dvs. lânga el la somnul de prânz? Încercaţi să-i citiţi o carte sau să-l legănaţi.
- dacă tăticul este prin preajmă, încurajaţi-l să ia parte activ în acest proces. Rugaţi-l pe tătic să-l pună la culcare seara. Dacă primul lucru pe care îl vrea dimineaţa este sânul, lăsaţi-l pe tătic să-l scoale dimineaţa, iar dvs. pregătiţi-i micul dejun.
- observaţi-i preferinţele şi respectaţi-i-le. Dacă renunţă greu la alăptatul de dimineaţa, probabil ar fi mai bine sa continuaţi să-l hrăniti dimineaţa pentru încă o perioadă.
- în cazul copiilor mai mari de 2 ani, puteţi impune limite alăptării. De exemplu: “alăptăm când ajungem acasă, nu în magazin”. Înlocuiţi alăptatul la cerere cu situaţii comode pentru dvs. Această sugestie este valabilă pentru orice obiect le oferă protecţie (ursuleţul preferat, păturica, suzeta): “Nu poţi lua păturica cu tine la grădiniţă, însă ea va fi pe pătuţul tău, aşteptându-te când vii acasă”.
- scurtaţi durata oricărei alăptări. Spuneţi-i “este de-ajuns” şi scoateţi-i sânul din guriţă
Foto: copilul.ro