Odoraș.

Odoraș.

Linex

Comportamente normale ale nou-născutului care iau părinții prin surprindere

Comportamente normale ale nou-născutului care iau părinții prin surprindere

De multe ori, încă din maternitate, părinții se pot simți copleșiți de sentimentul că, odată ajunși acasă, nu se vor descurca să-și îngrijească bebelușul. Acest sentiment este perfect normal, și el va dispărea pe măsura ce proaspeții părinți își vor cunoaște din ce în mai bine bebelușul.

Este firesc să fii ușor speriată de noul statut de mamă și de multitudinea de lucruri pe care trebuie să le faci – să ții copilul în brațe, să-l hrănești, să-l ajuți să râgâie, să-l schimbi, să-l adormi, să-l calmezi când plânge, să-i faci baie, masaj, să-l adormi etc.

Dacă ești la primul copil, vei învăța treptat să faci diferența între semnele unei probleme care necesită atenția medicului pediatru și comportamentele perfect normale ale micuțului, care te pot lua, însă, prin surprindere.

De exemplu, este bine să știi că nu este nevoie să te îngrijorezi de fiecare dată când micuțul sughite sau tresare în somn. Acestea sunt numai câteva dintre comportamentele surprinzător de normale și obișnuite la nou-născut.

Comportamente normale ale nou-născutului care iau părinții prin surprindere:

Sughiț: 

Bebelușul poate sughița minute în șir, însp nu-l deranjează și nu este nevoie să intervii pentru a-l opri din sughițat.

Sforăit: 

Este posibil ca bebelușul să respire făcând un zgomot care seamănă cu un sforăit și care vine din interiorul nasului.

Strănut: 

Dacă micuțul strănută nu înseamnă neapărat că este răcit. Strănutul este un reflex normal care îl ajută să-și curețe nasul.

Tremor:

Din când în când, bebelușul poate mișca ritmic și repetitiv o mână sau un picior, asemenea mișcării făcute de adult atunci când are frisoane. Tremorul este un semn de imaturitate neurologică, însă, spre deosebire de o convulsie, acesta poate fi oprit ușor apucând cu mâna membrul respectiv. În convulsie, membrul se mișcă mult mai brusc, mai energic și mai spasmodic.

Tresărire: 

Atunci când face o mișcare bruscă, simte o vibrație sau aude un zgomot, bebelușul poate să se încrunte, să închidă ochii și să-și miște repede brațele în sus și în exterior până când și le întinde. Această succesiune de mișcări se numește reflex Moro și dispare după câteva săptămâni sau luni.

Respirație:

Spre deosebire de un copil mai mare sau un adult, bebelușul respiră mai repede, mai neregulat și mai zgomotos.

Supt:

Este un reflex normal, liniștitor, prezent încă dinainte de naștere. Nou-născuții pot să-și sugă degetul, de exemplu, chiar și când nu le este foame.

Informații utile despre aspectul nou-născutului:

  1. Pielea este de obicei uscată și se exfoliază. Acest lucru este normal și nu este nevoie să folosești niciun fel de loțiune.
  2. Pot apărea mici pete albe pe față sau nas numite milia. Acestea sunt normale și vor dispărea de la sine.
  3. Acneea infantilă se poate dezvolta în primele săptămâni și nu trebuie tratată.
  4. Bebelușii pot dezvolta o veziculă pe buza superioară din cauza suptului, care nu necesită tratament
  5. Unii bebeluși pot dezvolta un scalp uscat, descuamat și acoperit de coji, cunoscute și sub denumirea de cruste de lapte. Acestea vor dispărea de la sine și nu au nevoie de tratament. Dacă alegi să-l tratezi, folosește ulei mineral și șampon delicat, însă evită spălarea în exces, deoarece poate agrava crustele de lapte.
  6. Frecvent, nou-născuții fac icter - culoarea galben-portocalie a pielii sau ochilor. Bebelușii cu icter pot fi mai somnoroși și fără poftă de mâncare. Vorbește cu medicul pediatru dacă bebelușul tău are icter și nu se hrănește bine.
  7. Cordonul ombilical se usucă și cade în termen de 7-14 zile de la naștere, timp în care necesită o îngrijire specială.
  8. Indiferent de sex, nou-născuții, se nasc cu organele genitale umflate. Acest lucru va dispărea în timp și este rezultatul hormonilor mamei care încă se află în corpul copilului.
  9. Bebelușii de sex feminin pot avea sângerări vaginale în cantitate mică, în scutec. Acestea sunt normale și vor dispărea în timp.

Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: mamisicopilul.ro

Share:

Articole recomandate