Suzeta - o necesitate sau comoditate?
- 2018-12-05
- 3538
Când era în burtică, bebelușul își sugea degetele pentru confortul său emoțional. A suge este un instinct natural și important care îl ajută pe copil să reușească să se hrănească din prima clipă când apare pe lume și să depășească momentele în care are un disconfort dat de foame, oboseală sau agitație.
Suzeta este un instrument comun ce se dă copilului tocmai ca să-și mențină această stare de liniște interioară, totuși părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre suzete. Noi vă oferim mai jos câteva argumente pro și contra la suzetă, realizate în conformitate cu ultimele cercetări pe marginea acestui subiect primordial al copilăriei.
Avantajele suzetei:
1. Suzeta îl poate ajuta pe copil să se calmeze și să adoarmă când este foarte obosit sau pur și simplu să se liniștească când e cazul.
2. Folosirea suzetelor scade riscul de moarte subită la copiii până la 6 luni, atunci când aceștia le-au folosit în timpul somnului.
3. Asociația Internațională a Pediatrilor a aprobat folosirea suzetei la copiii de până la un an de viață, considerând că anume suzeta ajută copilul să aibă o stare de liniște și siguranță.
4. Suzetele pot fi aruncate când copilul se dezvață de ele și acest obicei dispare imediat, însă copiii care sug degetul, pot avea o mai mare dificultate de a se dezvăța de acest obicei la vârste mai înaintate (2-4 ani) din moment ce degetul preferat este cu ei mereu.
Dezavantajele suzetei:
1. Suzetele introduse prea devreme sugarilor se suprapun cu procesul normal de hrănire a copilului, la sân sau din biberon. Mămicile care hrănesc copilul la sân reușesc să îi creeze un program regulat de masă pentru dezvoltarea lui sănătoasă, iar copilul ajunge să știe intuitiv că la momentul mesei el trebuie să își ia exact cantitatea optimă de lapte până la următoarea masă. O suzetă intervine negativ în acest proces, provocând confuzie copilului cu privire la corecta semnificație a sânului. Ca să se evite această problemă, pediatrii recomandă a nu se da suzeta copilului decât după vârsta de o lună.
2. Suzetele creează un obicei și duc la dependență, astfel dacă bebelușul tău se învață să adoarmă cu suzeta în gură, iar aceasta îi cade în mijlocul nopții și el se trezește fără ea, e posibil să nu mai poată adormi fără ea.
3. Suzetele creează probleme dinților copilului dacă sunt folosite peste vârsta de 3 ani.
4. Suzetele folosite după vârsta de 1 an au fost asociate cu un risc crescut de infecții ale urechii medii. Dacă observi o predispoziție a copilului la răceli să îl doară urechea, consultă un pediatru pentru a scăpa cât mai repede de suzetă.
Sursa: sfatulparintilor.ro