Acerumen

Somnul la nou născut: Fiecare bebeluș are tiparul lui de somn

Somnul la nou născut: Fiecare bebeluș are tiparul lui de somn

Privarea de somn este unul dintre aspectele dificile când vine vorba de meseria de părinte. Descoperă mai jos 5 lucruri importante despre somnul la nou născut.

Unii bebeluși dorm puțin noaptea și mult ziua

Știai că există bebeluși care au ritmul zi/noapte total inversat atunci când vin pe lume? „Bebelușul tinde să se trezească din oră în oră pe timpul nopții pentru a mânca, a se întinde și a se juca, după care adoarme destul de dificil la loc pentru că este activ. În schimb, după ce se luminează el devine tot mai liniștit, iar episoadele de somn sunt mai lungi. Iar acest lucru poate să fie extenuant pentru părinte, mai ales că organismul are nevoie de somn”, explică Charles Shubin, directorul Centrului de Pediatrie de la Mercy Family Care din Baltimore, SUA. Vestea bună e că acest ritm este doar unul temporar. Pe măsură ce sistemul nervos central și creierul micuțului se dezvoltă el va avea perioade mai lungi de somn și își va regla singur ciclul noapte/zi, arată www.babycenter.com.  Și tu poți apela la câteva trucuri care îl pot ajuta pe bebeluș: menține lumină pe timpul zilei în încăperea în care el doarme, iar spre seară încearcă să faci liniște și să reduci treptat din luminozitate.

Programul de somn este neregulat și imprevizibil

Cei mai mulți dintre bebeluși nu reușesc să stea treji mai mult de 2-4 ore în primele săptămâni de viață, indiferent dacă este vorba de zi sau noapte. De regulă un nou născut doarme în medie între 14 și 18 ore pe zi în prima săptămână de viață, ca mai apoi programul să varieze între 12 și 16 ore. Cu toate acestea, nu toate mamele reușesc să se odihnească atunci când doarme și bebelușul. Un studiu recent a arătat că pentru 71% dintre mame lipsa somnului este cel mai dificil lucru când vine vorba de un nou născut. În timp ce unii bebeluși au doar câteva treziri pe timpul nopții și ziua dorm destul de bine, alții se trezesc de multe ori pe noapte, iar ziua nu dorm mai mult de jumătate de oră la fiecare 2-3 ore.

Nu are nevoie de liniște ca să doarmă

Mulți dintre părinți au tendința să vorbească în șoaptă și să meargă pe vârfuri când bebelușul doarme. Dar bine este să știi că aceste lucruri nu sunt necesare. „Cei mai mulți dintre bebeluși nu au nicio problemă să doarmă în cele mai zgomotoase și luminoase încăperi. Ei nu au nevoie de același mediu de somn de care avem noi nevoie”, spune medicul Charles Shubin. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere că micuțul a stat nouă luni în uter și a auzit bătăile inimii mamei, sunetele digestive, dar și pe cele din mediul exterior destul de tare. Mai mult, unii bebeluși dorm mult mai liniștiți dacă aud sunete, cum sunt cele albe sau cele care se repetă. Asta nu înseamnă că nu au auzul suficient de bine dezvoltat, ci că nu sunt deranjați de zgomotele puternice în primele luni de viață. În schimb, mai târziu își vor forma o rutină a somnului și o să-i deranjeze sunetele pe care le aud în timp ce dorm.

Fiecare bebeluș are tiparul lui de somn

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi este că fiecare bebeluș vine pe lume cu tiparul lui de somn. „Există diferențe în ceea ce privește somnul de la bebeluș la bebeluș, așa cum și unii adulți pot să doarmă cu lumină și alții cu zgomote puternice”, spune medicul pediatru Cohen. Iar aceste diferențe sunt cu atât mai vizibile dacă părinții au mai mult de un copil. În timp ce unii duc o luptă înainte să pună geană pe geană, alții adorm de cum pun capul pe pernă.

De ce are nevoie piciul pentru un somn odihnitor?

Vrei să pregătești pentru micuț un pătuț ca cele din povești, cu lenjerie cât mai colorată, cu pătură tricotată, pernă pufoasă și cu protecții laterale cu personaje din desene animate? Nu e nimic greșit în asta, dar bine este să știi că pentru a avea parte de un somn odihnitor bebelușul nu are nevoie de toate acestea. Este suficient ca el să fie îmbrăcat cu hainele potrivite și să doarmă pe o saltea fermă. La fel de important este să nu lași lângă bebeluș în pătuț lucruri pe care și la poate trage peste față, cum sunt jucăriile de pluș, păturile sau pernele.

 

Sursa: totuldespremame.ro; bestkroha.ru

Adaugă comentariu