Cum să te asiguri că locuința ta este sigură pentru bebe: 7 sfaturi
- 2022-01-25
- 895
Atunci când devii părinte, prioritățile se schimbă destul de mult, mai ales la nivelul amenajării locuinței. Realizarea unui spațiu baby friendly, în care bebelușul să fie în siguranță implică unele schimbări destul de mari, despre care discutăm în cele ce urmează, scrie unica.ro
Asigurarea terminalelor electrice
Prizele și întrerupătoarele sunt terminale electrice la care bebelușul nu ar trebui să aibă acces. În țara noastră, sistemul de montare al prizelor este făcut pe partea inferioară a pereților, iar acest lucru presupune accesul celor mici la aceste terminale. Poți schimba acest aspect optând pentru montajul prizelor la un nivel superior și separând fiecare terminal pentru fiecare aparat. Folosește o priză TV, una specială pentru mașina de spălat și uscător (care oricum au cerințe speciale de alimentare) și prize pentru alimentarea fiecărui obiect electrocasnic de care ai nevoie.
Dacă nu ai posibilitatea să schimbi poziția prizelor, înlocuirea acestora este necesară ca măsură de siguranță, dar și folosirea prizelor cu capac sau siguranță, la care cei mici să nu aibă acces.
Depozitează lucrurile fragile pe rafturi superioare
Pentru a preîntâmpina spargerea lor, dar și accidentarea copilului, este nevoie să îndepărtezi acele obiecte care s-ar putea sparge. Este recomandat să le depozitezi în alt loc sau pe rafturi superioare, astfel încât copilul să nu poată ajunge la ele. Poți pune pe rafturile de jos sau pe cele mediane jucării sau cărți pentru copii, dacă vezi că există interes pentru această zonă.
Fixează mobila
Dacă ai corpuri mari de mobilier și zvelte, acestea trebuie să fie foarte bine prinse de perete. Corpurile foarte mari pot fi cu adevărat periculoase dacă un copil se cațără pe ele, iar acestea nu sunt prinse corespunzător, asta ca să nu mai punem la socoteală pericolul în cazul cutremurelor.
Folosește porți de siguranță în zona scărilor
Scările sunt unele dintre cele mai periculoase zone și în consecință va trebui să le acorzi atenție, mai ales atunci când bebelușul începe deja să învețe să meargă. Din fericire există porți speciale care închid zona scărilor dinspre coborâre (podest), astfel încât tu să îți știi bebelușul în siguranță. Porțile pot fi poziționate și pe sensul de urcare, astfel că bebelușul tău va fi protejat, pentru că aceste sisteme nu pot fi deschise fără ajutorul unui adult. Principiul este similar țarcurilor pentru bebeluși, care realizează practic o împrejmuire a zonei de siguranță.
Depozitează separat detergenții și substanțele nocive
Atunci când nu ai copii este firesc să depozitezi substanțele potrivite pentru curățare în zone accesibile. Cămara, dulapul de baie sau bucătărie sunt cele mai utilizate locuri pentru depozitare, însă acestea trebuie să fie schimbate tocmai pentru că un copil poate avea acces cu ușurință în aceste locuri.
Asigură ferestrele, sertarele și ușile
Pentru a te asigura că bebelușul nu umblă la ferestre va fi necesar să instalezi sisteme de blocare ale acestora, iar în același fel va trebui să procedezi și pentru uși. Sertarele mobilierului sunt, de asemenea, periculoase, așa că ar fi indicat să alegi sisteme de blocare care să țină bebelușii la distanță, astfel încât mâinile lor să fie protejate de mici accidente.
Realizează o curățenie generală și întreține frecvent
Nu doar accidentele mecanice sunt potențiale pericole pentru bebeluși, ci și microbii și bacteriile. Ca să eviți acest pericol este nevoie să cureți suprafețele foarte bine, să le igienizezi, pentru ca mai apoi să poți întreține cu ușurință.
În primul an de viață al bebelușului va trebui să igienizezi și să sterilizezi majoritatea obiectelor cu care intră acesta în contact, astfel încât microbii, bacteriile și microorganismele să fie distruse.
Bebelușii necesită protecție, iar casa poate fi cu ușurință transformată într-un spațiu baby-friendly dacă ai în vedere aceste aspecte. Fii atent la nevoile unui bebeluș și intuiește pericolele, astfel încât copilul tău să fie în siguranță.
Sursa foto: Elitemob