Acerumen

De ce ar trebui să aștepți cu diversificarea bebelușului până împlinește 6 luni

De ce ar trebui să aștepți cu diversificarea bebelușului până împlinește 6 luni

Recomandările privind diversificarea la bebeluși au cunoscut multe schimbări în ultimele decenii. Femeile erau sfătuite în trecut să înceapă diversificarea între 6 săptămâni și 4 luni de la naștere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea exclusiv la sân a bebelușului până când acesta împlinește vârsta de 6 luni, susținând că dacă se începe diversificarea mai devreme de această vârstă, el poate fi privat de nutrienți importanți proveniți din laptele matern și din laptele praf destinat bebelușilor.

În ciuda recomandărilor de astăzi și a studiilor efectuate care nu recomandă introducerea alimentelor solide înainte de vârsta de 6 luni, mai mult de 54% din mamele intervievate în cadrul unui sondaj de opinie declară ca au început diversificarea copiilor lor înainte ca micuții să împlinească 6 luni. Același sondaj a arătat că 16,3% din bebeluși au primit mâncăruri solide înainte de a împlini 6 luni, iar 38% au început diversificarea între 4 și 5 luni după naștere.

În cadrul unui alt sondaj de opinie, părinții au citat următoarele motive pentru introducerea mâncărurilor solide în alimentația bebelușilor înainte ca aceștia să împlinească 6 luni:

- 90% dintre ei au spus că au considerat că bebelușul era suficient de mare încât să poată primi mâncare solidă;

- 71% au susținut că bebelușul lor părea înfometat tot timpul;

- 55% dintre cei intervievați au declarat că medicul pediatru sau alt specialist le-a recomandat acest lucru.

De ce este bine să aștepți până la 6 luni pentru a începe diversificarea?

Bebelușii se nasc cu un sistem digestiv imatur, care nu este echipat pentru a digera altceva decât laptele matern. Dacă orice altceva în afară de laptele matern, incluzând laptele praf, este introdus în alimentația celui mic atât de devreme, acest lucru poate altera permanent flora intestinală a bebelușului, cauzând probleme precum enterocolita, diaree și alergii.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să aștepți ca bebelușul să împlinească 6 luni înainte de a începe diversificarea:

1. Sănătatea pe termen lung.

2. Un sistem imunitar mai puternic.

3. Prevenirea alergiilor.

4. Crește nivelul de inteligență.

 

Informații: copilul.ro;

Adaugă comentariu