Acerumen

De ce ar trebui să aștepți până când bebe împlinește 6 luni ca să începi diversificarea?

De ce ar trebui să aștepți până când bebe împlinește 6 luni ca să începi diversificarea?

Recomandările privind diversificarea la bebeluși au cunoscut multe schimbări în ultimele decenii. Femeile erau sfătuite în trecut să înceapă diversificarea între 6 săptămâni și 4 luni de la nașterea bebelușului, depinzând de tiparul de somn al acestuia și dacă cel mic suferea de reflux sau exces de salivă. Astăzi, însă, Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea exclusiv la sân a bebelușului pana când acesta împlinește vârsta de 6 luni, susținând că dacă se începe diversificarea mai devreme de această vârstă, el poate fi privat de nutrienți importanți proveniți din laptele matern sau din laptele praf destinat bebelușilor.

În ciuda recomandărilor de astăzi și a studiilor efectuate care nu recomandă introducerea alimentelor solide înainte de vârsta de 6 luni, mai mult de 54% din mămicile intervievate în cadrul unui sondaj de opinie declară că au început diversificarea copiilor lor înainte ca aceștia să împlinească 6 luni.

Părinții au citat următoarele motive pentru introducerea mâncărurilor solide în alimentația bebelușilor înainte ca aceștia să împlinească 6 luni:

- 90% dintre ei au spus că au considerat că bebelușul era suficient de mare încât să poată primi mâncare solidă;

- 71% au susținut că bebelușul lor părea înfometat tot timpul;

- 55% dintre cei intervievați au declarat că medicul pediatru sau alt specialist le-a recomandat.

De ce este bine să aștepți până la 6 luni pentru a începe diversificarea?

Bebelușii se nasc cu un sistem digestiv imatur, care nu este echipat pentru a digera altceva decât laptele matern. Dacă orice altceva în afară de laptele matern, incluzând laptele praf, este introdus in alimentația celui mic atât de devreme, acest lucru poate altera permanent flora intestinală a bebelușului, cauzându-i probleme precum enterocolită, diaree și alergii. Acestea fiind spuse, unele mămici nu au lapte sau nu doresc să alăpteze din diferite cauze și atunci laptele praf destinat bebelușului este singura soluție.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să aștepți ca bebelușul tău să împlinească 6 luni înainte de a începe diversificarea:

1. Sănătatea pe termen lung

Dacă introduci alimentele solide începând cu vârsta de 6 luni în dieta copilului, poți să-i crești sănătatea pe termen lung; pentru că bebelușii care încep să mănânce mâncare au nevoie de mai puțin lapte matern și astfel s-ar putea să piardă câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestuia, precum cele care reduc riscul de obezitate, de diabet, de infecții respiratorii și ale urechii, dar și îi crește riscul apariției sindromului morții subite. Alăptatul reduce și frecvența vizitelor la pediatru, a spitalizărilor și a administrării de medicamente.

2. Un sistem imunitar mai puternic

Laptele matern transmite bebelușului anticorpi care îl ajută sa lupte cu germenii și îmbunătățesc sistemul său imunitar.

3. Prevenirea alergiilor

Alăptarea exclusivă a bebelușului pentru primele 6 luni din viața acestuia reduce, conform studiilor, riscul dezvoltării de alergii, chiar și în cazul copiilor în ale căror familii există un istoric al afecțiunilor de acest gen. Și mai reduce și riscul sensibilității pielii și al apariției eczemelor.

4. Crește nivelul de inteligență

Un studiu a relevat că alăptarea bebelușului pentru 6 sau mai multe luni este asociată cu un nivel de inteligență mai crescut. Cercetătorii cred că această descoperire are legătură cu faptul că laptele matern este mai bogat în acizi grași și alte componente bioactive esențiale pentru dezvoltarea creierului.

 

Sursa: copilul.ro; foodal.com

Adaugă comentariu