Care apă e mai bună pentru prepararea laptelui praf: plată, de la robinet sau din fântână?
- 2018-06-29
- 4879
Iată una dintre întrebările frecvente ale mămicilor: ar trebui să folosesc apă de la robinet, apă fiartă sau apă îmbuteliată pentru diluarea laptelui praf? Deși în primul rând, ar trebui să ceri părerea medicului pediatru, în special dacă bebelușul tău are probleme de sănătate, cert este că indiferent de tipul apei folosită, trebuie să se urmărească conținutul de fluoruri al acesteia.
Societatea Stomatologică Americană recomandă să nu folosim apă cu un nivel ridicat de fluoruri la prepararea laptelui praf sau a celui concentrat.
În cantități prea mari, fluorura poate fi periculoasă pentru sănătatea micuțului, putând duce la apariția fluorozei dentare – o afecțiune caracterizată prin prezența de linii albe sau pete gălbui pe suprafața smalțului și care se instalează chiar și atunci când dințișorii abia se formează în interiorul gingiilor. Dacă stai la bloc, deci depinzi de sistemul centralizat de furnizare a apei, verifică la compania furnizoare dacă apa este potrivită pentru bebeluș. În cazul în care apa respectivă are fluoruri (cel puțin 0,7 mg/l), ia în considerare folosirea unei surse alternative de apă.
Apă îmbuteliată
Apă îmbuteliată cu un conținut scăzut de fluoruri este etichetată ca fiind „pură, deionizată, demineralizată, distilată sau preparată“. Cele mai multe magazine vând acest gen de apă. De asemenea, poți găsi apă etichetată special pentru a fi folosită la prepararea laptelui praf. În același timp, există sisteme de purificare a apei care înlătur[ fluorurile, așa că poți folosi fără probleme apa de la robinet dacă îți instalezi un astfel de sistem.
Apă de la robinet
Ca să diluezi laptele micuțului cu apă de la robinet, trebuie să știi că întotdeauna apa rece e mai indicată. În plus, e bine să lași apa să curgă câteva secunde înainte de a o folosi. Acest lucru va mai scădea șansele ca apa să fie contaminată cu minerale. Medicul pediatru te poate sfătui să fierbi apa pe care o folosești cu laptele praf; în acest caz, asigură-te că apa a fiert într-adevăr bine, apoi las-o să se răcească înainte de a o folosi. Nu fierbe apa de mai multe ori și pentru prea mult timp, deoarece acest lucru poate duce la concentrarea impurităților din ea.
Apă din fântână
Dacă stai la sol și ai apă dintr-o fântână, ar trebui să o testezi pentru a fi sigură că bebelușul o poate consuma. Puțurile cu apă pot conține niveluri ridicate de nitrați de exemplu. Prin fierbere, o astfel de apă nu devine neapărat potabilă pentru micuț – de fapt, fierberea ar putea concentra mai mult nitrații!
Sursa: sfatulparintilor.ro
Foto: copilul.ro