Pregătim în condiţii de casă sau ne încredinţăm produselor gata fabricate pentru copii
- 2015-06-04
- 4209
Timpurile în care mâncarea „de casă” se considera a fi cea mai utilă pentru copilaşii noştri au cam fost date uitării. Fiecare mamă vrea ce-i mai bun şi sănătos pentru odoraşul său, dar întrebarea este dacă ea ştie întotdeauna sigur ce anume este mai bun pentru bebeluşul ei?
Diversificarea este unul dintre cele mai importante evenimente din primul an de viaţă al micuţului. Tocmai în această perioadă este pusă piatra de temelie a unei alimentaţii sănătoase. Adoptarea unui regim alimentar necorespunzător şi respectarea unor principii şi metode de nutriţie eronate pot creşte riscul apariţiei unor tulburări de creştere şi dezvoltare fizică, în timp ce deficienţele nutriţionale pot duce la consecinţe negative, pe termen scurt şi lung, asupra sănătăţii fizice şi psihice, şi, în consecinţă, reduce calitatea vieţii şi starea de bine a copilului.
Timpurile în care mâncarea pregătită în condiţii „de casă” se considera a fi cea mai utilă pentru copilaşii noştri au fost date uitării. Achiziţionând produse de la piaţă (chiar şi de la cei mai cunoscuţi şi fiabili comercianţi) sau din magazin (cu excepția cazului în care nu este vorba de secţiuni specializate pentru alimentația copiilor), nu poţi fi sigură 100% de calitatea acestora. Legumele şi fructele care au stat toata iarna în depozite, sunt lipsite practic de orice vitamine.
Legumele şi fructele pe care le achiziţionezi în sezonul de vară ascund un alt pericol – nu poţi şti cu siguranţă în ce condiţii au fost crescute, iar organismul bebeluşului reacţionează negativ chiar şi la cea mai mică prezenţă de nitraţi.
Situaţia nu este mai îmbucurătoare nici atunci când vine vorba de astfel de produse cum ar fi carnea sau peştele, fiindcă nu mai este o taină pentru nimeni că o mai parte din acestea au un termen de valabilitate care a expirat. Pediatrii recomandă utilizarea produselor alimentare industrial preparate. În comparaţie cu produsele pregătite în condiţii de casă, acestea dispun de o serie de avantaje:
• sunt preparate din ingrediente organice;
• dispun de un raport perfect adaptat şi echilibrat de nutrienţi, aport adecvat de calorii; sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale esenţiale;
• garantează sterilitatea (factor deosebit de important pentru copii sub un an);
• economiseşti timp pe care îl poţi folosi comunicând şi jucându-te cu micuţul tău.
În timp ce produsele pregătite în condiţii de casă:
• au o compoziţie instabilă, care depinde de climă, condiţiile de păstrare a ingredientelor/ materiilor prime şi transportarea acestora;
• nu au un conţinut echilibrat de vitamine, sare şi zahăr;
• în procesul gătirii în condiţii de casă, vitaminele şi mineralele sunt distruse;
• necesită foarte mult timp petrecut în bucătărie.
Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.
Material oferit de compania Nestlé.
Sursa foto: www.pinterest.com