Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Au copiii nevoie de suplimente de vitamine? Medicul pediatru răspunde

Au copiii nevoie de suplimente de vitamine? Medicul pediatru răspunde

Necesarul de vitamine al unui copil poate fi asigurat exclusiv printr-o alimentație echilibrată. În general, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre asigură necesarul de vitamine de care orice copil are nevoie, menționează medicul pediatru, Irina Costache.

Mulți părinți sunt adesea îngrijorați de aportul potrivit de vitamine și minerale al copilului lor. De fapt, necesarul de vitamine este atins mult mai ușor decât mulți părinți își pot da seama și, în general, chiar și copiii mofturoși reușesc să primească din alimentație exact atâtea vitamine cât le sunt necesare. În plus, organismul are capacitatea de a stoca pe termen mai lung unele vitamine și minerale datorită unui mecanism compensator, astfel încât, chiar dacă într-o zi copilul nu a primit cantitatea necesară de micronutrienți și macronutrienți prin alimentație, deficitul acestora nu se instalează imediat. 

De reținut este faptul că majoritatea vitaminelor se găsesc în legume și fructe crude, că alimentele procesate nu sunt o soluție pe termen lung și ca o dietă bogată în fibre și proteine este de dorit în defavoarea uneia în care predomină carbohidrații. 

Copiii care consumă sucuri carbogazoase au un risc mai mare de a dezvolta carențe de minerale și vitamine. Acești copii, împreună cu cei care consumă mâncare de tip fast food, constituie o categorie la risc pentru a avea, în fapt, deficit de micro și macronutrienți, în ciuda faptului că aceștia pot avea o greutate bună sau mai mare decât cea corespunzătoare vârstei. 

    Ce înseamnă o dietă echilibrată și sănătoasă?

Alimentele la care ne gândim atunci când recomandăm o alimentație sănătoasă copiilor sunt: laptele și produsele lactate, precum iaurtul, kefir, brânză. Sunt excluse iaurturile cu fructe din comerț, care sunt îmbogățite cu mult zahăr, la fel și brânza topită, care nu este o soluție sănătoasă pentru cei mici. 

Sunt necesare fructe și legume proaspete zilnic. Societatea Europeana de Gastropediatrie recomandă un consum de minimum 5 fructe și legume crude pe zi, variate, care să includă și legumele verzi - acelea pe care de cele mai multe ori copiii le evită. 

Pentru construirea unei alimentații echilibrate sunt necesare proteine de calitate superioară din carne de pui, vită, pește și ouă. 

Cerealele integrale au un rol important în alimentație și anume acela de a aduce carbohidrați de calitate, fără de care un organism în creștere cum este organismul celor mici, nu poate funcționa. Întotdeauna sunt de luat în considerare cerealele pentru micul dejun, fără adaos de zahăr sau conservanți, dar sunt importante și orezul brun, porumbul, tapioca, fasolea sau mazărea. 

    Alimentele care furnizează organismului vitaminele de care are nevoie

Cele mai importante vitamine de care organismul uman are nevoie sunt vitamina A, vitaminele din grupul B (B2, B6, B12), vitamina C, vitamina D și fierul - care nu este o vitamină, ci un micronutrient fără de care nu există o bună funcționare a organismului uman.

Vitamina A ajută la creșterea și dezvoltarea normală a organismului, la repararea țesuturilor, menține sănătatea de la nivelul pielii și ochilor. Sursele alimentare pentru acest tip de vitamină sunt: laptele, brânza, ouăle, legumele colorate roșu-portocaliu cum sunt morcovii, cartoful dulce și chiar dovleceii. 

Vitaminele din grupul B ajută metabolismul prin producerea de energie, utilizată apoi la nivelul sistemului circulator și sistemul nervos central. Sursele bune din alimentație cuprind carnea de pui, peștele, nucile, ouăle, brânza, fasolea sau soia. 

Vitamina D favorizează formarea oaselor și a dinților și ajută corpul să absoarbă calciu. Sursele bune includ laptele și peștele gras cum ar fi somonul și macroul. Cea mai bună sursă de vitamina D este de fapt lumina soarelui, dar de o anumită lungime de undă, accesibilă foarte greu în țara în care trăim, pentru că însorirea este prezentă aproximativ 6 luni din 12 în timpul unui an, poluarea oprește trecerea razelor solare cu efect bun, iar expunerea pielii neprotejate este rară.

Calciul ajută la construirea oaselor puternice pe măsura ce copilul crește. Sursele bune includ lapte, brânză, iaurt, unt, kefir. Calciul se găsește din fericire și în alte alimente la care nu ne gândim cu ușurință: somon, tofu, spanac, sardine, rubarba, fasole sau migdale. 

Fierul construiește mușchii și este esențial pentru funcționarea hematiilor (globulele roșii). Sursele bune includ carnea de vită și alte cărnuri roșii, curcanul, carnea de porc, fasolea și prunele uscate, spanacul ocupând ultimele locuri, contrar așteptărilor.

    Suplimentarea cu vitamine se face doar la recomandarea medicului

Nu întotdeauna suplimentarea cu vitamine este un lucru bun. Există vitamine hidrosolubile, al căror exces se elimină cu ușurință din organism și vitamine liposolubile. Acestea din urmă nu se elimină urinar și excesul acestora se stochează, putând deveni chiar și toxic. Vitaminele liposolubile sunt A, D, E și vitamina K. Efectele adverse al dozajului de vitamina D la copii pot varia între cele ușoare: slăbiciunea musculară, apatia, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare, iritabilitatea, greața sau vărsăturile. Efectele supradozarii cronice de vitamina D sunt mai grave și includ nefrocalcinoza (depunerea de calciu la nivel renal), care poate conduce chiar și la insuficiența renală cronică, hipertensiune sau aritmii cardiace. 

Vitaminele se administrează copiilor doar cu acordul medicului pediatru sau de familie. La îndemâna părinților stau alimentația sănătoasă și expunerea la lumina soarelui. Dacă totuși este nevoie de administrarea vitaminelor, acestea trebuie depozitate astfel încât să nu fie la îndemână celor mici. Deși de multe ori au un aspect simpatic, de exemplu sub forma de jeleuri gumate, acestea nu sunt bomboane și trebuie să fie consumate doar conform recomandărilor. Alimentația sănătoasă reprezintă principală sursă de vitamine și minerale și crearea de obiceiuri sănătoase stă în puterea părinților. 
 

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate