Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Medic obstetrician-ginecolog despre schimbările după naștere: În sarcină uterul se mărește de 50 de ori

Medic obstetrician-ginecolog despre schimbările după naștere: În sarcină uterul se mărește de 50 de ori

Medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur a publicat pe platforma gyneco.md un material informativ despre schimbările care au loc în organismul femeii după naștere.

  • În sarcină uterul se mărește de 50 de ori. După ce s-a născut placenta, începe involuția uterului, care, pentru a ajunge la mărimile anterioare sarcinii, are nevoie să se contracte. Acest proces poate dura până la 4-6 săptămâni. În mediu, deja la 12-14 zi post-partum înălțimea fundului uterin coboară, astfel uterul ajunge înapoi în bazinul mic.

 

  • La multipare, adică femei care au mai mult de o naștere, contracțiile de involuție a uterului sunt mult mai intense. Ele apar de fiecare dată când copilul este aplicat la sân, deoarece se eliberează oxitocina-uterotonic. Unele din femei le pot compara ca fiind similare cu contracțiile din naștere.

 

  • Imediat după naștere, femeia se confruntă cu dureri în regiunea perineului, fie din cauza lacerațiilor după naștere sau epiziotomie.

 

  • Tensionarea sânilor și „furia laptelui”, atunci când mămicile cred că nu au lapte, că sânul e plin, dar laptele nu se elimină. Sânii au colostru imediat după naștere, aceasta fiind o soluție transparentă care se elimină în cantități mici dar este „cel mai scump”. Este nevoie de până la 5 zile ca acesta să treacă în lapte.

 

  • Hemoroizii: după naștere multe femei care se confruntă cu această problemă și poate fi mai dureros decât epiziotomia. Zona trebuie îngrijită, igiena corespunzătoare, unguente sunt admisibile.

 

  • Eliminările de sânge sau așa-numitele lohii, evacuate din uter, pot ține până la 2-4 săptămâni. Ele pot fi sub forma unei cantități constante eliminate sau sub formă de cheaguri sau se pot elimina când femeia se așează sau se întinde, în ambele cazuri acest proces este normal.

 

  • Constipațiile apar des după naștere. Femeia trebuie să se alimenteze corect, să se hidrateze, să folosească fibre în alimentație și dacă e necesar folosirea suplimentului de glicerină sau alte substanțe pentru ușurarea actului de defecație.

 

  • Proaspăta mămica imediat după naștere are nevoie de suport emoțional și fizic din partea lucrătorilor medicali, moașă, familie ȘI PARTENER!

    După naștere, NU ESTE OK dacă apare febră (38-39), miros neplăcut, absența bruscă a lohiilor sau dureri în regiunea inferioară a abdomenului. În aceste cazuri, este necesar să vă adresați la medic!

Sursa: instagram: gyneco.md; foto: clubulbebelusilor.ro

Share:

Articole recomandate