Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cum aspiri corect secreţiile nazale ale bebeluşului

Cum aspiri corect secreţiile nazale ale bebeluşului

Igiena nazală a bebeluşului este foarte importantă. Mai jos vă propunem câteva principii după care să vă ghidaţi atunci când vine vorba de curăţarea năsucului:

1.Bebeluşii fac în mod normal muci de lapte, albi, semiuscaţi, pe care nu este necesar să îi aspiri, deoarece aceştia se elimină atunci când plânge. Dacă vrei totuşi să îi cureţi năsucul, după baie, înmoaie o compresă sterilă în ser fiziologic, modeleaz-o sub forma unui beţişor şi îndepărtează-i uşor secreţiile nazale. Nu exagera însă cu serul, pentru că îi poţi usca şi irita mucoasa, care se va secreta din ce în ce mai mult.

2.Dacă secreţiile sunt undeva în spatele nasului bebeluşului şi nu se elimină singure, trebuie să le fluidifici. Atunci când spălăturile cu ser fiziologic nu sunt suficiente, iată ce mai poţi face pentru a desfunda nasul bebeluşului:

- foloseşte un aparat cu aerosoli – aerosolii fluidizează mucusul, făcând posibilă eliminarea mucilor prin tuse (la bebeluşi) sau suflarea nasului (la copiii mai mari). Vei observa că aerosolii ajută la desfundarea nasului bebeluşului, acesta reuşind să respire mult mai bine. Pentru început, încearcă să-i faci bebeluşului aerosoli doar cu ser fiziologic, s-ar putea să fie de ajuns. Dacă e nevoie şi de alte substanţe, medicul îţi va recomanda ce e mai bine pentru copilul tău.

- foloseşte un umidificator de cameră (aerul umed ajută la fluidificarea secreţiilor nazale şi astfel vei putea curăţa mai uşor nasul bebeluşului)

- soluţia salină: Aşează bebeluşul pe spate cu capul înclinat înapoi şi ţine-l să nu se mişte. Cu o pipetă mică, sterilă, pune câteva picături de soluţie salină în fiecare nară pe rând. Soluţia salină va ajuta la dizolvarea mucusului din năsucul bebeluşului. Asigură-te că soluţia salină nu este prea caldă înainte de a o folosi!

3. Batista bebeluşului - este un dispozitiv care îşi poate regla singur intensitatea de aspirare şi se montează la aspiratorul pe care îl foloseşti la covoare.

Capul de aspiraţie (A în imagine) se introduce în partea marcată cu B. Se porneşte aspiratorul casnic şi partea marcată cu C se introduce în tubul flexibil al aspiratorului. Copilul trebuie să stea în poziţie şezândă, iar capul de aspiraţie indicat în instrucţiunile de utilizare să astupe complet nasul dintr-o parte. Aspiraţia trebuie continuată cu întreruperi de câteva secunde şi capul de aspiraţie poate fi mişcat în sus, în jos şi lateral.

Totuşi, din ce în ce mai mulţi specialişti atrag atenţia asupra problemelor care pot apărea în urma folosirii acestei metode de a extrage mucozităţile bebeluşului:

  • în primul rând nu e igienică, chiar dacă dispozitivul se atașează în capătul furtunului de la aspirator și nu are contact direct cu spațiul de stocare al gunoiului și chiar dacă nu iese nimic din sac (pentru că totul e aspirat spre interior), totuși vorbim despre un aspirator de casă care inevitabil e plin de microbi;

  • mucoasa nazală va fi stimulată şi afectată de metoda de aspirare (presiunea aspiratorului, oricât de mică ar fi şi chiar dacă batista bebeluşului are reductor de presiune, e prea puternică pentru mucoasa nazală și provoacă leziuni;

  • rezultatul pe termen scurt va fi înmulțirea mucozităților, chiar dacă extragerea lor va fi minunată;

  • pe termen lung veți obține un copil cu probleme: polipi și rinite alergice grave (din cauza mucoasei bruscate);

Dacă totuşi nu reuşeşti să desfunzi nasul bebeluşului altfel şi trebuie să foloseşti batista bebeluşului, atunci trage tu în locul aspiratorului – operaţiunea va fi oricum mai blândă pentru bebe.

4. Aspiratorul nazal manual sau electric

Dispozitivele de aspirat mucusul se găsesc pe piaţă în două variante: simple si electrice.

Cele simple presupun pomparea manuală a unui dispozitiv de aspiraţie dotat cu o pară de cauciuc sau se bazează pe aspiraţia pulmonară a unui părinte.

Aspiratoarele electrice sunt mai practice, întrucât funcţionează pe baterii şi dispun de un buton pe care apeşi pentru a aspira secreţiile care blochează respiraţia copilului, dar sunt mai costisitoare. Ca putere de aspiraţie, sunt în general de putere redusă, deoarece funcţioneaza pe baterii sau acumulatori.

Avertismente
• Nu uitaţi să consultaţi medicul pediatru înainte de a folosi soluţia salină. Nu folosiţi soluţie salină în exces, pentru că poate usca prea tare nările bebeluşului.
• Curăţă nările pe rând! Abia dupa ce ai curăţat foarte bine o nară poţi începe să o cureţi şi pe cealaltă! În felul acesta vei evita ca bebeluşul să se înece şi va putea să respire în timp ce vei face aceste operaţiuni!
• Bebeluşului nu o să îi placă deloc să îi cureţi nasul. Încearcă să îi ţii capul nemişcat pentru a evita rănirea năsucului.

Sursa: copilul.ro, baby.unica.ro

Foto: copilul.ro, babyswimmer.ie

 

Share:

Articole recomandate