Cum îngrijeşti gingiile și primii dințișori ai bebelușului
- 2017-11-08
- 6242
Dinții bebeluşilor încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Astfel, sănătatea dinţilor este o preocupare importantă, iar îngrijirea cavității orale a bebelușului trebuie să continue imediat după naștere.
În perioada sarcinii, viitoarea mămică este îndrumată să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure, gură de lup) sau antiobioticele (tetraciclină), care pot păta ireversibil dinții.
Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea în mod regulat a gingiilor bebelușului cu un prosop umed în urma alăptării.
Odată apăruți, de obicei la 4-6 luni, dinții primari ai micuțului trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pasta de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta.
„Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, aceasta făcându-i să se simtă importanți, valoroși”, este de părere Mihaela Dan, medic specialist ortodonție.
Informații: clickpentrufemei.ro
Foto simbol: lcc-izmail.org