Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

4 motive de ce este brânza de capră mai sănătoasă decât cea de vacă

4 motive de ce este brânza de capră mai sănătoasă decât cea de vacă

Avantajele suplimentare pe care ți le oferă brânza de capră se află în compoziția biochimică a ei și în efectul pe care îl are asupra organismului.

Principalele beneficii ale brânzei de capră comparativ cu brânza de vacă:

1. Are mai puține grăsimi saturate și colesterol

Brânza de capră reprezintă o opțiune cu un conținut mult mai redus de grăsimi față de brânza de vacă. Conține acizi grași cu lanț mediu și scurt cum sunt acidul caproic, acidul caprilic și acidul capric. Aceste componente sunt mult mai ușor de digerat. Brânza de capră are numai 6,9 g de grăsimi saturate la o porție, în timp de brânza de vacă are 28 g. Cu cât consumi mai puține grăsimi saturate, cu atât vei diminua riscul de boli cardiace și leziuni la nivelul ficatului.

2. Are mai puțin sodiu

Doza zilnică de sodiu recomandată  pentru adulți este de 2300 mg, dar este mult mai bine dacă te poți limita la 1500 mg. Excesul de sodiu poate provoca afecțiuni grave precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral ischemic și insuficiența renală. Pe de altă parte, o cantitate insuficientă de sodiu în alimentația zilnică este la fel de periculoasă. Poți alege fără griji brânza de capră pentru că nu are decât 320 mg de sodiu, în timp ce brânza Cheddar spre exemplu conține 820 mg la 30 g.

3. Conține un alt tip de cazeină

Cazeina este proteina care se regăsește atât în laptele de vacă, cât și în cel de capră, contribuind semnificativ la conținutul ridicat de proteine al brânzei. Tipul de cazeină conținut de brânza de vacă exacerbează riscul de diabet de tip 1 și rezistența la insulină, în timp ce varianta de cazeină din brânza de capră (A2 beta-cazeină), plus cele 251 mg de calciu dintr-o porție, te protejează de diabet și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.

4. Este mai bogată în nutrienți

Deși provine de la micile capre ierbivore, brânza obținută conține mai multe minerale și vitamine decât cea de vacă. De asemenea, favorizează preluarea nutrienților din restul alimentelor consumate. Astfel, brânza de capră este o sursă foarte bună de vitamina A, riboflavină, vitamina K, acid folic și niacină, prevenind fragilizarea sistemului osos și formarea cheagurilor de sânge. Mineralele conținute de brânza de capră sunt fosforul, calciul, fierul, cuprul și magneziul, această combinație asigurând funcționarea optimă a enzimelor digestive, precum și reglarea nivelului de hormoni din organism.

 

Share:

Articole recomandate