Acerumen

Sfaturi din popor. Mămicile povestesc ce sfaturi enervante primesc de la cei din jur

Sfaturi din popor. Mămicile povestesc ce sfaturi enervante primesc de la cei din jur

Nu credem să existe vreo mamă în spațiul nostru care niciodată nu a primit vreun sfat alogic de la persoanele din jur. Da, nu punem la îndoială că cei care oferă sfaturi au doar intenții bune, însă e de dorit ca aceste persoane să fie cel puțin competente și să se bazeze pe anumite cunoștințe. În articolul care urmează am făcut o compilație de „sfaturi din popor” pe care le primesc frecvent mămicile și de care deja s-au săturat până peste cap.
 

- Vai, are 1,6 ani și încă e cu pampers? Eu am doi și la 8 luni deja făceau la oală... 
- Fetițo, tu ești tânără și poate nu știi, dar nu ține copilul așa crăcănat în brațe, nu e bine... (femeia probabil n-a auzit de displazie de șold)
- Iaca înainte îi înfășau așa că stăteau strună drepți, da acuma... (cu un ton critic)
- Ian spune ceva! Da ce, nu poate vorbi încă?!!! Da ce încă nu merge la grădiniță ???

- Of, are 1 an și nu are păr, da ce are, e bolnavă?

- Are 2 ani și poartă pampers?  O să se ducă la fete în pampers? 

- Al meu băiețel are 2 ani și 3 luni și la fel încă cu pampers (face și la oliță când îl pun) și pe lângă faptul că mănâncă foarte bine mâncare de tot felul, el cere și sticluța cu lapte. Am auzit de la mai mulți – „mai are să mănânce lapte că deamu e mare?” Și de pampers afirmații!

- La voi că alăptați până la școală, dar la mine „ce fel de mamă ești tu că îi dai lapte praf?! Unde s-o mai văzut așa ceva?! Și însamnă copchil leneș că nu vrea să sugă?! Asta tu ești de vină! Că voi amuia fetele estea tinere nu vreți să vi se strice țâțele!” Dar numai eu știu câte nopți boșite am avut când curgea laptele șiroaie și lenoșimea de fiumiu nu voia să sugă, se uita la mine în ochi și se omora de plâns, dar nici să tragă sân.

- Pe mine mă întreabă: da și nu mănâncă singur cu lingurița, 1.10 luni, deam e flăcău. Al meu de la 1 an mănâncă cu lingura și cu furculița. Replica mea: dacă o să fie nevoie o să-l hrănesc cu lingurița până o să se însoare!

- Off, da de ce încă nu zice rrrr? Că al meu la 2 ani zicea tot.

- În casă sunt 23 de grade, copilul are un anișor, și după băiță mama soacră îmi zice: pune-i chichiuța să nu răcească moalele capului!

- Băiețelul meu puțin lua în greutate de mic fiind alăptat la sân, la care medicul „ne-a sfătuit" să-i dau biscuiți precum că e slab și nu se satură. Bine că nu am făcut asta... Acum are 4 luni și „cum așa, încă nu-i dai cartofică, borșișor? Ei, eu de la 2 săptămâni i-am dat și iaca ce mare o crescut!”.

- Off are 3 ani și nu vorbește bine, trebuie să te duci la medic, ceva are de nu vorbește (cel mai des soacra așa îmi zice).

- Las-o să plângă să-și dezvolte plămânii. Sau de la o asistentă medicală: „nu-i da atâta să mănânce, că uite ce bolfe are! Că o să fie grăsuță și o să-i fie greu”. Asta luând în considerare că copilul la moment se afla sub limita de greutate pentru vârsta lui.

- Fetița de 2 luni!!! Deamu-i măricică, dă-i piure și biscuit în lapte că nu e sătulă și de asta poate plânge. Am hrănit-o și apoi îi dau suzeta, la care aud replica: uite cum suge suzeta, îi flămândă.

- Ca nu cumva să înțarci în post.

- Primul băiețel era bolfoșel de la naștere și medicul neonatolog mereu îmi zicea să-i pun un deget în gură să sugă, să nu-i dau atâta piept. Am vrut să-i propun să ia dânsa degetul să vedem dacă se va ține sătulă.

- Dă-i un gât de vin că va dormi mai bine... Dă-i niște mâncare normală, adică din ce mâncam acolo la masă.

- Offf, la mine cele mai dese întrebări sunt: Cum, deam are 3 ani și nu-i dai cârnaț sau bomboane? Că noi când eram copii, bunelul aducea câte un pachet de 10 bani de bomboane și până nu îl terminam până în seară nu ne lăsam.

- La mine toți se uită urât când îi întinde cineva un biscuite/bomboană/blinele și altceva de genul, și eu le zic că nu îi dau nimic dulciuri sau produse prăjite, sau cu zahăr. Și cel mai tare mă irită când le spun „nu îi dați vă rog” și ei oricum îi bagă cu forța. Apoi eu arăt ca o nebună luându-i copilului din mână ceea ce nu are voie.

- „Îmbracă-te că o să răcești laptele la copil! Măcar primele 40 de zile stai mai îmbrăcată, iar după asta fă ce vrei!”. Iaca amuş!!!

- O mătușă îi întinde lui ficiormeo la 6 luni scumbrie și salam.  Eu zic "ce faci ??? nu se poate!!!”. La care ea: „ei, dap tre să-i dai de tot felul de vitamine!”.

-  De ce te-ai frezat? Că scurtezi viața copilului din burtă!

- Merg pe drum. O doamnă îmi spune să o las pe fată să o bată soarele pentru vitamine. Merg doi pași, iar altă doamnă îmi zice să o acopăr să nu o ardă soarele.

- Să nu o alăptez mai mult de un an și doua luni, că va învăța rău la școală.

- Cel mai stupid reproș a fost să nu-l adorm când apune soarele. A fost asta la terenul de joaca și eu unde fac: „da nu cred eu în minciuni băbești!”. Nu a mai zis nimic!

 

Foto simbol: realnoevremya.ru

Adaugă comentariu