De ce se sperie bebelușii în somn. Principalele cauze
- 2024-12-16
- 206
Atunci când ești părinte pentru prima dată, orice mișcare neobișnuită din partea bebelușului te alarmează. Însă simptome precum spasmul în timpul somnului, care ar putea indica o afecțiune medicală gravă la un adult, sunt adesea perfect normale la un nou-născut. Asta pentru că imaturitatea fizică și schimbările hormonale rapide fac ca trupul unui bebeluș să reacționeze neobișnuit. Există o mulțime de motive pentru care ai putea crede că bebelușii se sperie în somn, însă, în realitate, e vorba doar de niște reflexe.
Spasme în timpul somnului
Aceste mișcări sunt adesea o manifestare inofensivă a unui sistem nervos în dezvoltare. Mulți bebeluși experimentează ceea ce se numește „mioclonus benign al somnului”, care nu este mai periculos decât un alt tip de mioclonus: sughițul. „Bebelușii au un sistem nervos imatur, iar mișcările lor sunt și mai necoordonate în timpul somnului decât atunci când sunt treji,” explică Michael Zimbric, doctor în medicină, neurolog pediatru la Spitalul de Copii Rady din San Diego, conform Parents. „Aceste mișcări sacadate nu sunt diferite de cele pe care le avem și noi, adulții, când adormim.”
Medicii nu sunt siguri de ce apare mioclonusul benign al somnului. Un zgomot puternic sau o atingere pot declanșa aceste spasme, care sunt complet inofensive. Un indicator cheie al unei situații grave cu adevărat este mișcarea anormală a ochilor alături de mișcările corpului. Dacă observi aceste simptome sau dacă bebelușul tău are dificultăți de respirație, devine albastru, violet sau gri, ori criza durează mai mult de cinci minute, sună la 112 sau mergi imediat la spital.
Respirație neregulată
Ai observat vreodată că bebelușul doarme aparent fără să respire pentru câteva momente? Deși respirația intermitentă poate părea alarmantă, este comună la nou-născuți. Bebelușii respiră mai repede decât copiii mai mari, deoarece plămânii lor sunt relativ mici în raport cu dimensiunea corpului. Cercetătorii suspectează că respirația neregulată se datorează faptului că senzorii chimici care detectează dioxidul de carbon nu sunt complet dezvoltați la nou-născuți. Asta înseamnă că bebelușii uneori nu știu că trebuie să respire și fac o pauză până când nivelul de dioxid de carbon devine suficient de mare pentru a activa acești senzori.
Reflexul Moro
Părinții spun adesea că bebelușul lor se sperie și tresar, dar nu e vorba de frică; această tresărire e un răspuns al sistemului nervos la o schimbare bruscă de stimulare senzorială. Acest reflex apare chiar din săptămâna 16 de sarcină și poate fi stimulat și de plânsul bebelușului. Dispare în jurul vârstei de 2-3 luni. Îngrijorările apar doar dacă, în urma unei nașteri dificile, bebelușul a avut lipsă de oxigen și reflexul Moro este exagerat, ceea ce poate indica o afecțiune numită encefalopatie hipoxic-ischemică.
Reflexul de supt
Un alt reflex normal este cel de supt sau reflexul de căutare, care ajută bebelușul să găsească sursa de hrană. Acest reflex apare în jurul săptămânii 32 de sarcină și este complet dezvoltat la 36 de săptămâni. Părinții cred adesea că bebelușul este mereu flămând, dar acesta poate fi doar un gest de autoliniștire.
Reflexul spadasinului
Reflexul tonic de întindere a gâtului, sau reflexul „spadasinului” face ca bebelușul să întindă un braț în timp ce îl îndoaie pe celălalt. Este normal ca brațele copilului să nu stea în aceeași poziție și acest reflex poate dura până la 7 luni.
Mișcările oculare
Bebelușii nu au mult control asupra mișcărilor oculare la început, de aceea par adesea să se uite cruciș. Nu e neobișnuit să-și rotească ochii când adorm, dar dacă mișcările sunt ritmice, ca un „du-te vino” continuu, numit nistagmus, acesta nu este normal și necesită atenție medicală. Dacă bebelușul își rotește frecvent ochii, are rigiditate în brațe sau picioare ori tremurături care nu seamănă cu reflexul Moro, acestea pot fi semne ale unei crize și necesită evaluare medicală de urgență. Crizele pot fi cauzate de factori precum glicemia scăzută, lipsa calciului, boli metabolice sau anomalii cerebrale. Deși multe dintre aceste comportamente normale par îngrijorătoare, ele fac parte din adaptarea bebelușului la viața în afara uterului. Dacă observi comportamentele neobișnuite menționate, mergi cu copilul la medicul pediatru sau la cel mai apropiat spital de pediatrie.
De ce se trezesc bebelușii des noaptea
Când bebelușul tău se trezește în miez de noapte gângurind, chicotind și jucându-se cu degetele de la picioare, acest lucru nu poate decât să îți aducă zâmbetul pe buze. Dar e cu totul altceva atunci când pare să fie în suferință. Nou-născuții plâng des și se trezesc des în timpul nopții, lucru pe care toată lumea îl știe. Deși nu toate lacrimile indică disconfort, bebelușul tău poate trece prin perturbări temporare ale somnului, cum ar fi o boală, apariția dinților, anxietatea de separare sau alte temeri potrivite vârstei. Majoritatea episoadelor de plâns nu sunt legate de nevoi urgente și pot chiar ajuta bebelușul să se calmeze și să adoarmă. Dacă un bebeluș mai mare plânge noaptea după o perioadă în care dormea liniștit, învățarea decodării acestor sunete ascunse te poate ajuta să decizi ce să faci.
Iată câteva motive pentru care bebelușii se trezesc noaptea des fără a fi neaparat speriați de ceva:
Ciclul de somn: Bebelușii se trezesc noaptea în principal pentru că undele lor cerebrale trec prin schimbări și cicluri atunci când trec de la somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor) la alte stadii ale somnului non-REM. Modelele de unde cerebrale pe care creierul nostru le produce în anumite perioade definesc aceste cicluri sau „stadii” ale somnului. Pe măsură ce bebelușii trec de la un stadiu al somnului la altul, mulți dintre ei se trezesc. Este normal ca ei să se trezească de 4-5 ori pe noapte în aceste perioade de tranziție.
Undele cerebrale: Majoritatea bebelușilor sunt capabili să doarmă pentru o perioadă prelungită, de peste 6 ore, în jurul vârstei de 6 luni. Dr. Maida Chen, pneumolog pediatru și director al Centrului pentru Tulburări de Somn Pediatric a explicat: „Când realizăm studii de somn, urmărim activitatea undelor cerebrale. După vârsta de 6 luni vedem unde cerebrale similare cu cele ale adulților.” Asta nu înseamnă că bebelușii care se trezesc în timpul nopții au unde cerebrale anormale, dar arată că pe măsură ce progresează prin copilărie, dezvoltarea somnului lor devine tot mai matură. „Dacă te uiți la studiile de somn ale nou-născuților și sugarilor, vei observa că sunt foarte diferite comparativ cu cele ale copiilor mai mari. Dar la 6 luni tiparele undelor cerebrale ale unui bebeluș vor arăta similar cu ale unui tânăr de 18 ani”, spune medicul.
Dezvoltare: Etapele de dezvoltare influențează somnul. După 4 luni, majoritatea bebelușilor au o perioadă prelungită de somn, urmată de treziri la câteva ore, datorită schimbărilor ciclurilor de somn. Uneori se trezesc și se rostogolesc, apoi se sperie și încep să plângă când se blochează sau se mută într-o nouă poziție. La 9 luni, bebelușii învață să se ridice în picioare în pătuț – așa că se pot trezi gata de acțiune.
Motive pentru care un bebeluș mai mare se poate trezi des în timpul nopții
Erupția dentară: E clar că erupția dentară trezește copiii și le întrerupe somnul. Erupția dentară începe de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Durerea provocată de dinții care cresc poate apărea oricând, de la vârsta de 3 luni până la un an sau mai mult. Deși majoritatea bebelușilor fac față bine disconfortului, unii sunt atât de deranjați de această durere încât somnul le este perturbat.
Schimbări comportamentale: Mulți bebeluși au mai multe treziri pe timp de noapte la 6 sau 9 luni din cauza creșterii independenței și conștientizării de sine. La 6 luni, mulți părinți spun că bebelușii lor se trezesc noaptea și încep să vocalizeze.
Infecțiile: După 6 luni, bebelușii și copiii au o creștere a numărului de infecții, deoarece sunt capabili să bage diverse obiecte în gură, crescându-și expunerea la germeni.
Schimbări în program. Deși nu este necesar să ai fiecare minut planificat, bebelușii se simt mai bine cu o rutină și un program regulat de somn. Acestea îl ajută să fie energic pentru activitățile zilnice și pregătit să doarmă liniștit noaptea. Modificările majore ale programului pot duce la oboseală excesivă și la treziri nocturne sau dificultăți în a adormi.
Noi etape de dezvoltare Primul an de viață este plin de învățare. Copilul va învăța să se rostogolească, să stea în șezut, să bată din palme, să salute, să dea din piciorușe, să se deplaseze și, eventual, să se ridice și să meargă. Aceste etape sunt legate de somn. Copilul nu doar că învață noi abilități, dar este și dornic să le exerseze, uneori chiar și în mijlocul nopții.
Anxietatea de separare. În jurul vârstei de 8 luni, poți observa că cel mic este mai atașat de tine. Poate nu vrea să rămână cu altcineva sau plânge când ieși din cameră, chiar și pentru un minut. Această anxietate de separare poate provoca întreruperi ale somnului. Deși nu poți împiedica micuțul să se trezească în timpul nopții, poți să îl liniștești ori de câte ori se trezește speriat că nu ești lângă el sau să practici co-sleepingul.
Regresia somnului. Mulți bebeluși trec printr-o regresie a somnului la 4 luni, dar aceasta poate apărea și la 6, 8 și chiar 12 luni.
Infecții ale urechii. Durerea provocată de durerile de urechi poate trezi copilul în timpul nopții. Motivul este acela că poziția culcat schimbă presiunea în ureche, agravând durerea. Există câteva semnale care îți arată că bebelușul are o infecție la ureche: dacă duce mâna spre ureche, dacă stă într-o parte mult timp sau dacă plânge necontrolat din senin în timpul nopții. Dacă suspectezi o infecție la ureche, mergi la medicul pediatru pentru a-i prescrie tratament.