Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Câte minute trebuie să mergem pe jos zilnic pentru a combate efectele nocive ale statului pe scaun

Câte minute trebuie să mergem pe jos zilnic pentru a combate efectele nocive ale statului pe scaun

Statul prea mult pe scaun este dăunător pentru sănătate, potrivit cercetărilor. Motivele? De la împiedicarea fluxului sanguin până la creșterea riscului de boli de inimă și diabet de tip 2. Cu toate acestea, mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci ne poate ajuta să trăim mai mult și mai sănătos.

Cercetările anterioare au arătat chiar că, deși activitatea fizică regulată poate reduce o parte din impactul negativ al sedentarismului, nu îl poate anula în totalitate. Un nou studiu a constatat însă că perioade scurte de exerciții fizice pot fi mai benefice pentru sănătate decât se credea în trecut, chiar dacă ne petrecem cea mai mare parte a zilei stând.

Strategia de puțină mișcare, dozată pe parcursul zilei, este cunoscută și sub denumirea de „gustări de exerciții”.

20 de minute de plimbare pe zi pot face minuni

Noua cercetare, publicată pe 24 octombrie în The British Journal of Sports Medicine, a constatat că recomandarea actuală de a efectua 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată până la intensă poate contracara problemele aduse organismului de la statul pe scaun, pe perioade prelungite.

„Aceasta este partea frumoasă: vorbim despre activități care te fac să respiri puțin mai greu, cum ar fi mersul rapid, grădinăritul sau urcarea unui deal. Doar 20 de minute pe zi sunt suficiente, adică o mică plimbare de 10 minute de două ori pe zi”, a declarat Edvard Sagelv, cercetător la Universitatea Arctică din Norvegia și autorul principal al studiului, pentru NBC.

Concluzia a venit în urma unor date statistice, provenite de la aproape 12.000 de respondenți, cu vârsta de 50 de ani, care au purtat dispozitive de detectare a mișcării 10 ore pe zi, timp de patru zile și au fost urmăriți de cel puțin doi ani.

Cercetătorii au descoperit că șederea mai mult de 12 ore pe zi față de opt ore a crescut riscul de deces cu 38% - dar acest lucru se aplică numai persoanelor care au mai puțin de 22 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi.

Exerciții fizice pentru o viață mai îndelungată

Pe de altă parte, cu cât oamenii fac mai multe exerciții fizice, cu atât scade riscul de deces.

Cercetările anterioare arată, de asemenea, beneficiile „gustărilor de exerciții fizice”. Un alt studiu, publicat în The British Journal of Sports Medicine, sugerează că 30 până la 40 de minute pe zi de activitate moderată până la intensă contracarează, în mare parte, daunele cauzate de șederea îndelungată.

„Activitatea fizică de intensitate cel puțin moderată, echivalentă cu recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (150 până la 300 de minute de activitate de intensitate cel puțin moderată pe săptămână pentru adulți), pare să atenueze riscul de deces asociat cu sedentarismul ridicat”, a declarat autorul principal al studiului, Ulf Ekelund, profesor la departamentul de Medicină Sportivă de la Școala Norvegiană de Științe Sportului din Oslo.

„Fiecare minut contează. Normele recent lansate (OMS) sugerează că puteți acumula activitate fizică în perioade mici (cum ar fi urcatul scărilor) pe parcursul zilei”, a mai adăugat Ekelund.

Studiul a examinat impactul pe care l-au avut diferitele cantități de exerciții fizice, corelate cu timpul de sedentarism.

„Am observat că aceia care au fost cei mai activi nu au avut un risc statistic crescut de deces, indiferent de timpul mare de ședere. Cei din grupul mijlociu (11 minute pe zi de exerciții) nu au avut un risc crescut de deces dacă făceau parte dintre cei mai puțin sedentari (aproximativ 8,5 ore pe zi de stat jos)”, a mai susținut autorul studiului.

De menționat faptul că timpul de ședere include nu numai timpul petrecut la birou, ci și în restul zilei. De asemenea, experții subliniază că fiecare persoană ar trebui să își facă propriul plan de exerciții, în funcție de rutina zilnică.

Sursa: adevărul.ro

Share:

Articole recomandate