10 reguli de care se conduc mamele din Franța
- 2017-03-24
- 9488
Autoarea cărții, care a făcut furori în rândul părinților, „Copiii francezi nu scuipă cu mâncare” , Pamela Druckerman, a enunțat 10 reguli care le ajută pe mame să fie mai bune, dar și să facă o carieră în timp ce cresc copiii. În continuare vă prezentăm aceste 10 reguli care s-ar putea să vă fie de folos.
1. Nu există mame ideale.
Femeile care lucrează și concomitent cresc copii sunt un fel de muncitori care lucrează în două ture: una la serviciu și alta acasă. Acestea încearcă astfel să fie mame ideale. Dar femeile din Franța sunt de părere că nu există mame ideale. Francezii mai cred că nașterea unui copil nu este asemenea unui maraton care se încheie la universitate. Aceștia nu-și învață copiii să citească și să scrie până la vârsta de 6 ani, nu lucrează din greu cu copiii ca să însușească multă informație din fragedă copilărie.
2. Mereu trebuie să aveți propriul venit.
În SUA există o părere că este foarte important să te căsătorești reușit, să ai un soț cu salariu stabil și tu, ca mamă, poți să nu te gândești la carieră. În Franța nu este așa. Aici mamele aleg să iasă destul de repede la muncă după ce au născut, acestea se asigură că astfel își vor putea întreține copilul dacă se întâmplă ceva și vor rămâne fără susținerea partenerului de viață.
3. Nu trebuie să-ți dedici în totalitate viața copilului.
Francezii sunt convinși că dacă îți dedici viața exclusiv copiilor, iar lumea voastră se rotește doar în jurul lui, aceasta este rău în primul rând pentru cel mic. În opinia lor, pentru un echilibru în familie, părinții trebuie să aibă ocupații ce nu țin de copil și educația acestuia – carieră, hobby etc.
4. Din când în când, dacă te depărtezi de copil, devii o mamă mai bună
Dacă ești mereu alături de copil acesta nu învață să fie independent, nu este atent la cerințele celor din jur, nu învață să compătimească. Nu înseamnă că acum trebuie să decideți să mergeți într-o vacanță și să uitați de copil, dar unele pauze de câteva ore vor aduce un nou suflu în relația cu cel mic.
5. Uitați de sentimentul de vină.
Nu vă învinuiți de faptul că munciți și nu sunteți mereu alături de copil. Principalul e ca atunci când sunteți cu el să aveți răbdare și să-i oferiți atenția necesară.
6. Nu deveniți un fel de „mamă-taxi”.
O mamă care își duce copilul de la o ocupație la alta în timp ce-și ignoră munca nu este apreciată în Franța. Acolo se consideră că o astfel de mamă și-a pierdut simțul echilibrului. Orele suplimentare se aleg în funcție de timpul pe care mama și-l permite după serviciu.
7. În relația dintre părinți este o parte care nu-l privește pe copil.
În Franța părinții acordă copilului în totalitate primele 3 luni de viață, în acest timp el poate chiar să doarmă într-o cameră cu ei. Dar după 100 de zile de viață, copilul este învățat să doarmă în camera sa. Dormitorul părinților trebuie să le aparțină doar lor, iar copilul este învățat că nu poate intra în această cameră atunci când poftește.
8. Nu cere participarea egală a soțului în gospodărire și îngrijirea copilului.
O astfel de cerință va duce doar la conflicte în familie. Femeile franceze au învățat că e mai bine să ai liniște în familie decât să insiști ca soțul să facă ceva ce nu-și dorește. Aceasta nu înseamnă că bărbații în Franța nu fac nimic, ei tot au obligațiile lor, dar femeile nu le impun activități egale cu ale lor.
9. Seara este timpul maturilor, iar un week-end neapărat trebuie petrecut în doi.
Aproape toți părinții francezi pe care îi cunoaște autoarea cărții menționate își eliberează un week-end pe lună când îl petrec doar în doi, fără copii, fără activități cu alți maturi – dorm până târziu, se uită filme, comunică singuri.
10. Tu ești boss-ul.
Această regulă este cea mai complicată, deoarece înseamnă că tu ești persoana care ia deciziile, nu le dictează, dar că anume le ia și îi convinge pe ceilalți să le accepte.
Foto simbol: meziesblog.com