Ce boli fac iarna copiii și care sunt semnele care impun control de urgență
- 2023-12-13
- 1565
Copiii nu răcesc iarna din cauza aerului rece, așa cum cred unii părinți. Ei răcesc din cauza virusurilor luate din spații închise. Este normal ca în lunile reci părinții să fie mai preocupați de sănătatea copiilor lor. Chiar dacă majoritatea bolilor frecvente iarna nu sunt neaparat grave, este util de știut care sunt semnele de îmbolnăvire, ce trebuie să faci și când se impune un control la cabinetul pediatrului sau chiar la camera de gardă.
Când vine iarna, vin și răcelile, gripa și alte infecții respiratorii. Deși aceste afecțiuni medicale sunt mai frecvente în lunile cu temperaturi scăzute, nu aerul rece este cel care ne îmbolnăvește, ci virusurile și bacteriile.
Când e frig, cei mici petrec mai mult timp în spații închise, la școală/ creșă/ grădiniță și la locuri de joacă. ”Când copiii se joacă împreună, sunt mai aproape unii de alții, respirând același aer uscat, care poate fi contaminat cu virusuri și germeni. Aerul uscat ajută la răspândirea germenilor”, explică mecanismul îmbolnăvirii dr. Tommy Södergren, medic pediatru
Copiii sunt vulnerabili și pentru că nu și-au însușit încă obiceiurile sănătoase de igienă: duc frecvent mâna la gură și la nas, nu se spală corect înainte de masă, ating obiecte și suprafețe care pot fi contaminate, atunci când în clasa/ grupa lor există copii bolnavi. Riscul este cu atât mai mare cu cât unii copii sunt contagioși încă de dinaintea instalării simptomelor de boală. Iată ce boli fac iarna copiii și care sunt simptomele care le caracterizează:
1.Virozele obișnuite
Un copil răcește cam de 10 ori pe an, iar cele mai frecvente răceli apar odată cu schimbările de temperatură. Semnele infecției cu virusul care o provoacă apar cam în două-trei zile de la expunere și includ tuse, strănut, congestie nazală și febră ușoară.
Copiii mici nu au capacitatea de tuși și de a curăța astfel mucusul care se acumulează în căile respiratorii, astfel că, pentru aceștia sunt foarte utile pompițele și picăturile nazale cu soluție salină. Febra poate fi scăzută cu un antitermic de tipul paracetamolului, de mare importanță fiind și hidratarea corespunzătoare. Prin transpirație acesta pierde lichide, astfel că ele trebuie înlocuite cu apă sau ceai neîndulcit. Cum răcelile sunt produse de virusuri, antibioticele sunt contraindicate, atâta timp cât nu apar complicații care să impună un astfel de tratament.
2.Gripa
Gripa este cauzată de virusuri respiratorii foarte contagioase. Debutul bolii este brusc, cu febră ridicată – peste 38 de grade Celsius – nas înfundat, tuse seacă, dureri de cap și musculare, stare de oboseală, vomă și diaree, mai ales la copiii mici. Semnele pot persista chiar și două săptămâni sau mai mult. Cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției cu virus gripal este vaccinarea.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală a copiilor începând de la vârsta de 6 luni. În România, pentru sezonul gripal 2023/2024 sunt disponibile în farmacii două tipuri de vaccin: sub formă injectabilă – cu virus inactivat, adică mort – și sub formă de spray nazal – cu virus atenuat.
Cel de-al doilea tip de vaccin este recomandat pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani. Vaccinurile sunt tetravalente – adică au în compoziție patru tulpini de virus gripal – cele care au circulat cel mai mult în sezonul anterior – respectiv o tulpină A/(H1N1), o tulpină A/(H3N2) și două tulpini B (o tulpină din linia Yamagata și una din linia Victoria).
3. Crupul – laringotraheobronșita
Este una dintre bolile obișnuite la copilul sub 3 ani și are origine virală. Este caracterizat de tusea lătrătoare și respirația zgomotoasă care durează câteva zile. Înainte de apariția tusei, copilul are ”roșu în gât” , febră, nas înfundat și poate refuza mâncarea. Adesea, boala se agravează în timpul nopții.
4.Bronșiolita
Bronșiolita reprezintă inflamarea puternică a bronșiolelor, cele mai mici căi prin care aerul ajunge în plămâni. Boala are origine virală și afectează în special copiii până în 2 ani. În mai mult de jumătate dintre cazuri, responsabil de îmbolnăvire este virusul sincițial respirator, VSR.
Boala poate evolua sever mai ales la sugarii mai mici de 6 luni, născuți prematur, cu malformații cardiace congenitale sau boli neurologice. Semnele infecției includ tusea seacă, respirația șuierătoare, iritabilitatea, refuzul alimentației, voma. Durata simptomelor variază între 3 zile și 3 săptămâni.
5.Infecția cu streptococ
Localizată în interiorul gâtului, este foarte răspândită la copii, mai ales iarna. Germenele inflamează mucoasa, făcând gâtul roșu și dureros. De asemenea, ganglionii de sub maxilar cresc și ei în dimensiuni. Infecția se răspândește prin picăturile de salivă sau prin contactul cu obiectele contaminate.
6.Infecția cu norovirus
Este o infecție virală gastrointestinală extrem de contagioasă și mult mai frecventă iarna. Potrivit Mayo Clinic, infecția se răspândește mai ales prin apă și alimente contaminate în timpul preparării sau prin suprafețe infectate. De asemenea, se răspândește și prin contact cu o persoană care a fost de curând bolnavă.
Semnele infecției apar la două zile de la infectare și sunt: greața, diareea, voma, durerile de burtă. De asemenea, mai pot fi prezente durerile de cap, de mâini și de picioare și febra ridicată. Deși oricine se poate infecta cu acest virus, la copii riscurile sunt mai mari pentru că aceștia se află într-un contact mai strâns unii cu alții și adesea își bagă degetele în gură. În cazul copiilor mai mari, boala se vindecă de la sine în două sau trei zile. Sugarii au un risc mai mare de complicații, în cazul lor fiind uneori nevoie de internarea în spital.
Simptome care impun consult medical de urgență
Părinții ar trebui să știe că febra înaltă – peste 38,5 grade Celsius – la un copil sub 3 luni este periculoasă, iar cel mic trebuie consultat de pediatru. La fel și în cazul în care copilul are între 3 și 6 luni și o temperatură peste 39 de grade Celsius. Totodată, dacă febra înaltă se menține mai mult de 5 zile, indiferent de vârsta copilului, se impune o consultație la pediatru.
În cazul în care există semne de deshidratare, dacă cel mic vomită frecvent și nu poate reține nimic din ceea ce înghite, el trebuie dus la medic. De asemenea, dacă are diaree care ține mai mult de o săptămână, dacă are dificultăți de respirație sau dacă ritmul acesteia se schimbă. Sensibilitatea la lumină este un alt semn care ar trebui să determine părintele să se adreseze medicului de urgență. Alte ”stegulețe roșii” sunt paloarea, albăstrirea pielii, plânsul slab, diferit de cel obișnuit.