Odoraș.

Odoraș.

Linex

Expert în co-sleeping: 10 adevăruri despre somnul nou-născutului în primele săptămâni de viață

Expert în co-sleeping: 10 adevăruri despre somnul nou-născutului în primele săptămâni de viață

Primele luni cu un bebeluș pot fi pline de provocări! Dar nimic parcă nu se compară cu primele lui săptămâni de viață, mai ales când este vorba despre somnul micuțului tău.

Vei fi tentată să asculți toate sfaturile și sugestiile oferite de cei din jurul tău sau de alte mame de pe rețelele de socializare, dar cel mai bine este să-ți asculți intuiția.

„Urmează ceea ce este mai bine pentru familia ta și ce îți spune instinctul, pentru că tu vei ști mult mai bine de ce are nevoie bebelușul tău, pentru că tu ești cea care petrece cel mai mult timp cu micuțul. Și nu uita că fiecare bebeluș este diferit” explică James McKenna, expert în co-sleeping.

Nu-ți seta prea multe reguli

Chiar este important să nu ai așteptări prea mari de la rutina care apare, pentru ca toată dinamica familiei se va schimba. Și sub nicio formă nu-ți seta prea multe reguli legate de nou-născutul tău. În primele săptămâni (sau mai bine spus luni) știi de ce are nevoie un bebeluș? Să fie hrănit, schimbat/spălat la timp și să doarmă, iar dacă bebelușul are colici atunci poți recurge la orice metodă potrivită pentru el, doar să-l ajuți să eructeze, să mănânce și să aibă după aceea un somn liniștit.

În primele săptămâni nu există metode „greșite” de a adormi nou-născutul, atâta timp cât el este în siguranță!

Adoarme doar alăptat? Adoarme doar cu suzeta? Adoarme în pătuț? În brațe? Realizezi că la ora 3 noaptea singurul mod în care adoarme este doar plimbându-l cu căruciorul prin casă? Nu există metode „greșite” de a adormi un nou-născut în primele săptămâni, atâta timp cât el este în siguranță. După această perioadă vei căuta metode și strategii mai bune, dar acum chiar nu este momentul.

Este în regulă să se trezească des noaptea

De fapt, cei mai mulți nou-născuți se trezesc de câteva ori în timpul nopții, iar asta se poate întâmpla noapte după noapte în primele săptămâni. De ce se întâmplă așa? Pentru că ciclul de somn la un nou-născut este mult mai scurt (în jur de o oră), spre deosebire de un adult. Și mai există și un motiv biologic (de supraviețuire!) bebelușii se trezesc des ca să mănânce, să crească, să se dezvolte.

Ține-ți bebelușul cât mai aproape de tine

Ține-ți bebelușul cât de mult poți ziua lângă tine, fie că e în brațe sau în marsupiu. Nu, nu o să-l răsfeți! Ține-l cât de aproape poți și noaptea. Un studiu făcut la Harvard a arătat că ținând bebelușul în aceeași cameră cu tine, în special în primele 6 luni de viață reduce cu mult riscul de SIDS (moarte subită a bebelușului).

Evită suprastimularea

Pentru un nou-născut…totul este nou! De aceea nu uita că micuțul se poate suprastimula atunci când ieșiți la o simplă plimbare în parc: atâtea zgomote, mirosuri și lucruri de văzut! De aceea, pentru un somn mai liniștit este indicat să eviți suprastimularea micuțului tău.

Fii atentă la mediul în care doarme

Bebelușii sunt foarte sensibili, iar somnul lor poate fi influențat de tot felul de factori: de la o pijama care nu este prea comodă, mirosul lenjeriei de pat, o veioză aprinsă în timpul nopții, poate e prea cald în cameră sau prea frig, sau poate observi că zgomotul alb îl ajută să doarmă?

Încearcă somnul „mai legănat”

Dacă observi că bebelușul tău are probleme cu adormitul, uneori poți recurge și la o astfel de metodă: somnul „mai legănat”. Unii bebeluși pot adormi mai repede și chiar mai bine în timp ce sunt purtați în sisteme special pentru vârsta lor, alții în cărucioare, unii în mașină.

Bucură-te și de micile succese

L-ai ținut în sistem de purtare, până a adormit, l-ai pus în pătuț și ai reușit apoi să cureți legumele pentru ciorbă sau să faci un duș rapid de 5 minute? Felicitări! L-ai plimbat cu căruțul prin casă, ca să adoarmă, iar între timp ai citit știrile pe tabletă și simți că ești la curent cu ceea ce se întâmplă în lume? Felicitări! Apreciază toate acele mici lucruri pe care reușești să le faci!

Acceptă ajutorul

Ai grijă și de tine, de aceea atunci când simți că lucrurile devin mult prea dificile pentru tine, când simți că ești extenuată, cere și acceptă ajutorul, indiferent că este vorba de partenerul de viață, soră, prietenă, mamă, o rudă apropiată, bonă etc. Este important să ai grijă și de tine, dacă îți dorești să poți avea grijă cum trebuie de micuțul tău.

Sursa: superbebe.ro

Share:

Articole recomandate