Acerumen

Gastroschizis la nou-născuți - una dintre cele mai frecvente malformații congenitale

Gastroschizis la nou-născuți - una dintre cele mai frecvente malformații congenitale

Maladia gastroschizis la nou-născuți este una dintre cele mai frecvente malformații congenitale. Această malformație sau defect de naștere apare atunci când mușchii abdominali ai bebelușului nu se formează în timpul sarcinii.

Drept urmare, gastroschizisul la nou-născuți înseamnă că există o gaură în peretele abdominal prin care ies intestinele și alte organe ale copiilor. Această deschidere este, de obicei, localizată în partea dreaptă a buricului. Deoarece intestinele sunt expuse la lichidul amniotic, ele pot fi iritate. Din acest motiv, acestea pot fi scurte, umflate sau răsucite.

Imediat după naștere, bebelușul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru plasarea organelor în interiorul cavității abdominale, precum și pentru repararea peretelui abdominal. În ciuda intervenției chirurgicale, bebelușii care au gastroschizis pot avea probleme cu aportul alimentar, digestia și absorbția de nutrienți.

Unele cazuri de gastroschizis la nou-născuți apar ca urmare a mutațiilor genetice. În plus, această afecțiune se poate dezvolta și din cauza combinației de factori genetici și aspecte ale sarcinii mamei.

Următorii factori pot crește riscul de a avea un copil care suferă de gastroschizis:

- Vârsta fragedă a mamei: mamele adolescente au mai multe șanse să aibă un copil cu gastroschizis decât mamele cu vârsta mai înaintată.

- Consumul de tutun și alcool: femeile care fumează și consumă alcool au risc mai mare de a avea copii cu gastroschizis, printre alte boli și afecțiuni foarte grave.

Diagnosticul poate fi stabilit înainte de naștere sau imediat după nașterea copilului. Medicii specialiști pot face teste de detecție a malformațiilor în timpul sarcinii. Drept urmare, datorită tipurilor speciale de analize, gastroschizisul la nou-născuți poate fi detectat în timp ce femeia este încă gravidă. În plus, această afecțiune este vizibilă și la ecografie.

Când vine vorba de tratament, gastroschizisul este o afecțiune care pune în pericol viața copilului. Bebelușul va avea nevoie de tratament cât mai curând posibil după naștere, pentru ca organele sale să se dezvolte și să fie protejate în interiorul abdomenului.

În cazul în care defectul este minor, chirurgii pot să trateze afecțiunea printr-o singură intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, dacă este un defect de naștere grav, adică mai multe organe sunt localizate în afara abdomenului, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale. După operație, copilul va merge la unitatea de terapie intensivă neonatală.

Pentru a preveni gastroschizisul la nou-născuți, este foarte importantă îngrijirea prenatală adecvată, precum și obiceiurile sănătoase. În plus, este important să te adresezi medicului specialist pentru toate consultațiile necesare pentru a preveni complicațiile. Odată ce medicul a stabilit diagnosticul, vei avea nevoie de atenție specializată și de monitorizare adecvată.

În aceste cazuri, ecografia joacă un rol important. Vei avea nevoie de verificări săptămânale cu ultrasunete începând cu a treizecea săptămână de gestație.

În general, nou-născuții cu gastroschizis au o greutate scăzută la naștere și între 10 și 20% au malformații intestinale. Cu toate acestea, prognosticul copilului depinde în mare măsură de gradul de detresă intestinală.

Supraviețuirea bebelușilor care suferă de această afecțiune s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Această evoluție se datorează, în mare parte, protocoalelor de detectare precoce și monitorizare prenatală, precum și terapiei intensive specializate.

Sursa: dozadesanatate.ro, foto: dynaimage.cdn

Adaugă comentariu