Medic pediatru: 99% dintre colegii mei pun prea ușor diagnosticul de reflux la bebeluși, iar medicamentele sunt riscante
- 2020-10-28
- 12403
Temerile multor părinți aflați mai ales la primul copil legate de refluxul gastroesofagian sunt firești, însă de cele mai multe ori este vorba de reflux fiziologic, care în timp trece de la sine. Problema este că din ce în ce mai mulți medici care văd astfel de copii care au un reflux fiziologic apelează la medicamente al căror principal efect advers este faptul că fac copiii mai vulnerabili la infecții.
Medicul pediatru Alexis Cochino, specializat în imunologie și alergologie pediatrică, spune cum își pot da seama părinții când refluxul gastroesofagian este cu adevărat o problemă care impune prezentarea la medic și tratament medicamentos.
Boala de reflux gastroesofagian este un diagnostic prea ușor pus de medici?
Dr. Alexis Cochino: Cu siguranță. În cazul bebelușilor, adică copii până într-un an, există un grad fiziologic de reflux. Dacă el nu se asociază cu simptome semnificative, dacă refluxul descrește de la o lună la alta și tinde spre atenuare și dispariție o dată cu diversificarea și cu atât mai mult spre un an, atunci de obicei nu trebuie de făcut nimic.
Există situații în care refluxul este patologic, adică nu mai este normal, asta însemnând: copilul varsă tot timpul sau suferă foarte mult din cauza refluxului, plânge foarte mult fără a se putea găsi altă cauză. Cam acestea ar fi manifestările perceptibile de către părinți.
Ce ar trebui făcut?
Dr. Alexis Cochino: În astfel de situații trebuie văzut dacă este într-adevăr reflux și, dacă da, care este cauza: poate să fie o malformație, poate să fie o infecție, dacă e ceva tranzitor, poate să fie o alergie alimentară. De foarte multe ori, în tratamentul refluxului, sunt folosite medicamente care scad aciditatea conținutului gastric astfel încât să nu mai producă dureri. Totuși, aceste medicamente au foarte multe riscuri și există avertizări din partea Academiei Americane de Pediatrie împotriva abuzului de inhibitori de pompă de protoni, de exemplu, ca și clasă de medicamente, cel mai cunoscut medicament din această clasă fiind Nexium.
Acesta are foarte multe riscuri la bebeluși, legate de infecții, legate de funcționarea rinichilor, posibil și efecte asupra creierului.
Însă, în principal această scădere a acidității gastrice, care e într-adevăr realizată de Nexium, poate să ducă la creșterea vulnerabilității față de infecții. De asemenea, alt medicament folosit pe scară largă pentru scăderea acidității gastrice, Ranitidina, folosit și la bebeluși și la copii, în acest moment este retrasă de pe piață pentru că s-au găsit concentrații mult peste limita admisă, la un compus folosit în timpul procesului de fabricație, care este cancerigen.
Deci iată că folosirea acestor medicamente nu este lipsită de riscuri, așa cum credem, de aceea trebuie să facem diferența între refluxul fiziologic pe care îl are orice bebeluș și refluxul patologic – cel care face să sufere copilul și poate fi cauzat de o infecție, o alergie alimentară, malformație.
Când ar trebui să se oprească un reflux fiziologic în mod normal?
Dr. Alexis Cochino: Refluxul fiziologic se oprește de regulă între 6 și 12 luni, însă nu contează neapărat momentul, cât contează ca acel copil să evolueze bine. Este mai important ca micuțul să crească în greutate, să se dezvolte bine motor și cognitiv.
Când este vorba și de alte situații decât reflux fiziologic, acestea se prelungesc și în viața de adult?
Dr. Alexis Cochino: Da, când este vorba despre malformații spre exemplu (esofag scurt) pentru că legătura dintre esofag și stomac nu se face corect.
Sunt prea mulți medici care și-au făcut o obișnuință din a da acest diagnostic și medicație ce poate fi periculoasă?
Dr. Alexis Cochino: 99 la sută dintre colegii mei care pun diagnostic de reflux dau Nexium – ceea ce crește riscul de infecții, după cum am explicat. Acidul din stomac scade cu Nexium, însă îi scazi copilului și capacitatea de a lupta cu infecțiile.
Refluxul la bebeluși. De ce apare?
La bebeluși, sfincterul esofagian nu este pe deplin dezvoltat și funcțional, acesta fiind unul dintre motivele pentru care apare refluxul gastroesofagian normal, care nu este alarmant. Alte motive care contribuie la apariția lui:
- Bebelușii stau la orizontală în cea mai mare parte a timpului;
- Dieta în totalitate lichidă;
- Prematuritatea.
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian la cei mici sunt mai grave decât o regurgitare ocazională sau câteva crampe apărute din când în când. Refluxul ocazional nu ar trebui să irite gâtul și/sau esofagul și să provoace alte simptome decât o durere trecătoare de burtă. Boala de reflux, în schimb, afectează mucoasa esofagului, iar bebelușul cu o astfel de problemă are următoarele semne:
- Refuză să mănânce;
- Nu ia în greutate;
- Are dificultăți de respirație;
- Începe să regurgiteze abia după vârsta de 6 luni;
- Este foarte irascibil după mese;
- Varsă conținutul gastric în jet.
Copiii mai mari, adolescenții și adulții cu boală de reflux acuză alte simptome decât bebelușii și copiii mici:
- Durere și senzație de arsură în capul pieptului;
- Tuse frecventă, răgușeală și/sau wheezing (respirație șuierătoare);
- Durere la înghițit;
- Senzație frecventă de greață;
- Vărsături cu un lichid verde sau galben;
- Vărsături cu sânge;
- Scaune cu sânge.
Sursa: totuldespremame.ro, foto simbol: romedic.ro