Acerumen

Opinia medicului Evghenii Komarovsky despre colicile la copii

Opinia medicului Evghenii Komarovsky despre colicile la copii

Komarovsky îi încurajează pe părinți, extrem de obosiți de colica intestinală a copiilor lor, să înțeleagă principalele lucruri: colica este complet normală și temporară. În intestinele friabile, există o masă a celor mai importante procese, al căror scop este să pregătească copilul pentru viață în această lume, cu bacteriile, virușii, proteinele-antigene și alte amenințări.

„După naștere, modul de hrănire s-a schimbat radical, el trebuie să se obișnuiască cu acesta, iar intestinele cu spasme reacționează la întindere și un nou mod de a-și hrăni micul proprietar. Imediat ce procesul de adaptare este finalizat, colica va dispărea fără urmă”, menționează Komarovsky.

Totuși, aceasta este doar una dintre cele mai cunoscute teorii, deoarece adevărata cauză a fenomenului nu este cunoscută de medicină.

„De regulă, plânsul cauzat de colici începe cel mai adesea în a doua jumătate a zilei și mai aproape de noapte. Nu este necesar să tratăm colicile intestinale infantile. Din moment ce medicina nu a găsit o explicație rezonabilă pentru aspectul lor, nu există nimic de vindecat”, susține medicul.

Sunt oferite o mulțime de medicamente, vegetale și sintetice, împotriva colicilor, sticle de hrănire speciale cu mamelon, care nu permit ca copilul să înghită aerul când mănâncă. Există, de asemenea, o masă de amestecuri de produse lactate adaptate cu o inscripție tentantă pe cutie „Împotriva colicilor”. Toate acestea nu sunt o plăcere ieftină – dar nu mai mult decât o încercare de publicitate, consideră Komarovsky. 

Medicul afirmă că această condiție fiziologică trece de la sine atunci când vine momentul, dar părinții care nu pot face nimic cu durerile unui copil sunt destul de siguri că unul dintre multele remedii încercate le-a ajutat.

 „Acțiunile corecte în această situație ar trebui să se bazeze pe creșterea intervalelor dintre alimentație, practicarea unui masaj blând pe burtică de două ori mai des. Însă hrănirea copilului la primul strigăt este o practică distructivă atât pentru mamă, cât și pentru copil”, menționează medicul.

S-au spus și s-au scris multe despre alimentația unei mame care alăptează, care într-un fel poate influența prezența sau absența colicilor la copil. Medicul îndeamnă mamele să înceteze să se agreseze, experimentând cu diete, pe care alți părinți din Internet le oferă din abundență. Proaspetele mămici ar trebui să mănânce cu plăcere, să fie liniștite și atunci copilul va plânge mult mai puțin.

Foarte des, medicii și publicațiile medicale recunoscute sfătuiesc părinții să-și pună bebelușul pe burtă mai des, deoarece întăresc mușchii abdominali și ajută la reducerea intensității durerii. Medicul sfătuiește părinții să trateze astfel de recomandări cu toată seriozitatea, tocmai pentru că un lucru este să lași copilul pe burtă timp de cinci minute, sub supravegherea părinților, și cu totul altă situație este să lași copilul să doarmă toată noaptea pe burtă.

Medicina modernă are o viziune diferită asupra somnului copiilor în această poziție, iar Komarovsky o împărtășește pe deplin. Somnul pe burtă este periculos pentru sănătate. Riscurile sunt mari - sindromul brusc de moarte a nou-născuților, care, după cum au dovedit medicii, se întâmplă mai des la copiii care dorm pe burtică.

Adaugă comentariu