Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

Top 8 motive de ce să-i citești copilului povești

Top 8 motive de ce să-i citești copilului povești

Specialiștii în educație timpurie susțin că poveștile pe care le auzim încă din primul an de viață au o influență puternică în dezvoltarea cognitivă, socială, emoțională, în formarea viziunii asupra lumii. Există cel puțin 8 motive pentru trebuie să continuăm să citim povești copiilor noștri, oricât de obosiți și ocupați am fi.

1. Dezvoltă calități morale

Personajele preferate îi inspiră pe copii. De multe ori îi surprindem imitându-le. Prin povești, copiii primesc exemple morale consistente, ce includ calități precum înțelepciune, curaj, onestitate etc.

2. Se îmbunătățește comunicarea verbală

Simpla ascultare a poveștilor ajută la familiarizarea copiilor cu limbajul, precum și la învățarea de noi cuvinte și fraze. Aceasta este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a deprinde anumite reguli de pronunție.

3. Se îmbunătățesc și abilitățile de ascultare

Trebuie să recunoaștem că menținerea atenției copilului asupra unei activități este o provocare. Povestindu-le, copiii devin mai atenți, mai dornici să asculte și să înțeleagă. Primele încercări îți vor pune răbdarea la încercare pentru că e posibil să vorbească mai mult decât să asculte.

4. Încurajează creativitatea și imaginația

Ascultarea unei povesti ajută un copil să-și imagineze personajele, locurile, acțiunea etc. De asemenea, aceasta îmbunătățește creativitatea, stimulându-le ideile și gândirea liberă.

5. Antrenează memoria

Memoria nu se moștenește, ci se antrenează chiar din primii ani de viață. După ce terminăm de citit, putem recapitula împreună cu copilul câteva întâmplări cheie, iar peste câteva zile îl putem acompania în rememorarea poveștii.

6. Piciul învață să pună întrebări

Uneori, copiii ezită să pună o întrebare, chiar dacă mintea lor este plină de curiozitate. Poveștile îi deprind pe copii cu modul corect de a pune întrebări.

7. Contribuie la dezvoltare personală, socială și emoțională

Povestirile despre diferite personaje care se confruntă cu situații dificile îi pot ajuta să caute și ei soluții. Ai observat că în multe povești durerea și suferința sunt prezentate ca o parte a vieții la fel de mult ca și fericirea și bunăstarea? Poveștile îi ajută pe copii să devină bine pregătiți pentru a face față vieții.

8. Cunoașterea și înțelegerea lumii și a altor persoane sau culturi

Majoritatea copiilor își trăiesc copilăria într-un mediu destul de limitat, însă poveștile le pot arăta locuri îndepărtate, oameni și culturi diferite, și situații care pot învăța, le pot extinde și îmbogăți universul.

 

Iată și câteva cărți și povești foarte educative pentru copii:

1.    Mog, pisica uitucă (autor: Judith Kerr)
2.    Erus și Valea Răbdării (autor: Alec Blenche)
3.    Cartea curajului (autor: Adina Rosetti)
4.    Mami, mă vei mai iubi? (autor: Catherine Leblanc)
5.    Unul pentru toți, toți pentru unul! (autor: Brigitte Weninger)
6.    Găina care nu voia să renunțe (autor: Jill Tomlinson)
7.    Supărarea lui Arthur (autor: Hiawyn Oram)
8.    Lindbergh. Povestea unui șoricel zburător (autor: Torben Kuhlmann)
9.    Odiseea lui Ollie (autor: James Joyce)
10.    Procesul limonadei (autor: Jacqueline Davies)

 

Informații: suntmamica.ro

Foto simbol: chickabiddy.ru

Share:

Articole recomandate