Acerumen

Riscurile canalelor lacrimale înfundate la bebeluș și cum se desfundă

Riscurile canalelor lacrimale înfundate la bebeluș și cum se desfundă

Cel puțin 20% dintre bebeluși se nasc cu unul sau ambele canale lacrimale blocate. Blocajul poate duce la conjunctivite sau la simptome asemănătoare, cum ar fi secreții gălbui. Dacă aceste ducte lacrimale sunt blocate, veți observa probabil secrețiile cam la două săptămâni după naștere, când se formează primele  lacrimi.

Odată ce lacrimile încep să curgă, ar trebui să se scurgă în nas prin niște canale aflate în colțul interior al ochiului. Dacă membranele care acoperă aceste canale nu se perforează sau nu se deschid singure imediat după naștere sau se deschid doar parțial, lichidul se acumulează în ochi. De aceea, ochiul se infectează ușor. Mai întâi veți observa că lacrimile sunt foarte apoase. Dacă ductul lacrimal este blocat, dar nu infectat, apare o secreție albă sau galbenă. Aceasta ar putea să facă crustă în timpul somnului sau poate sigila ochiul când pleoapa e închisă.

Odată ce ochiul este infectat, această secreție vă apărea și pe parcursul zilei.

Cum se tratează un canal lacrimal blocat?

Mai întâi copilul trebuie consultat de un doctor. Dacă ochiul este deja infectat, vor fi prescrise picături sau unguent ca tratament de curățare. Medicul va sugera probabil să încercați să deblocați canalul masând ușor pielea în colțul ochiului, lângă nas.

Presiunea uşoară şi repetată în această zonă de câteva ori pe zi ajută la perforarea membranei, lăsând canalul lacrimal liber. Ar putea ajuta și compresele călduțe.

Până când canalul lacrimal nu se deschide complet, va trebui să curăţaţi secreţiile de la ochii bebelușului în mod regulat. Înmuiați un disc de bumbac în apă sau ser fiziologic de la farmacie şi ștergeți cu blândețe dinspre interiorul ochiului înspre exterior. Folosiţi altă dischetă sau bucată de vată pentru fiecare curățare.

Canale lacrimale blocate la bebeluși de 6 luni și peste

Dacă un duct rămâne blocat peste vârsta de 6 luni a bebelușului, doctorul va sugera o intervenție chirurgicală în ambulatoriu pentru a-l desfunda sau va sugera așteptarea până la vârsta de 1 an.

Odată ce canalul e desfundat va rămâne deschis și nu va mai cauza probleme.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: tvoymalish.com.ua

Adaugă comentariu