Vaccinurile la bebeluși
- 2021-01-25
- 9052
Ca orice mămică, vrei ca micuțul tău să fie sănătos și protejat de orice sursă de îmbolnăvire sau pericol. Una dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să le iei în acest sens este vaccinarea la timp a bebelușului tău. Vaccinarea este necesară pentru a-l feri pe micuț de contractarea unor boli contagioase sau cu unele complicații severe.
Prin vaccinare, se realizează imunizarea împotriva unor boli foarte periculoase cum sunt tuberculoza, hepatita B, poliomelita, difteria, tetanosul, rujeola și rubeola.
Vaccinul conține mici fragmente din bacteria sau virusul care determină apariția unei anumite boli. El este prelucrat astfel încât să nu producă acea boală, ci, prin acțiunea lui, să stimuleze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi. Așa că, atunci când copilul vine în contact cu boala, anticorpii o vor recunoaște și vor fi gata de luptă.
Înainte de a fi administrat, vaccinul este verificat dacă va avea efectul scontat asupra copilului și dacă acesta poate fi în siguranță. Cercetătorii au demonstrat însă că imunizările reprezintă cea mai sigură metodă de protecție a sănătății.
Mai jos ai toate informațiile necesare despre tipurile de vaccin recomandate și vârsta la care acestea trebuie făcute.
Vaccinuri pentru bebeluși, care se administrează în maternitate
Încă din maternitate, la 24 de ore după naștere, bebelușul trebuie să fie vaccinat împotriva hepatitei B și a tuberculozei. Este indicat ca vaccinurile HEP B și BCG să se administreze bebelușilor nu mai târziu de 7 zile de la naștere.
Nu te speria dacă bebelușul tău are o ușoară reacție neplăcută după vaccin! Este posibil să îi apară o umflătură mică și o roșeață ușoară în locul unde a fost injectat, însă vor trece repede. Sau poți administra Traumeel S crema de 5-6 ori pe zi nictemeral până la dispariția manifestărilor alergice. Acest unguent posedă un efect puternic antialergic și antiinflamator, de asemenea determină micșorarea și chiar dispariția manifestărilor dolore.
Copiii pot prezenta și alte simptome cum ar fi agitația și plânsul persistent. Există de asemenea posibilitatea ca unii bebeluși să aibă după vaccinare o formă ușoară de febră, însă sunt și o mulțime de bebeluși care nu reacționează în niciun fel după ce le este administrat un vaccin. Dar dacă copilul suportă mai dificil vaccina, este indicată administrarea supozitoarelor Viburcol de 2-3 ori pe zi în ziua administrării vaccinului.
Ele sun supozitoare naturale, cu spectrum larg pentru bebeluși și copii. Pot fi administrate chiar din primele zile de viață și sunt foarte eficace în combaterea stărilor de agitație și nervozitate excesivă, plâns nevrotic, febră ușoară.
Vaccinuri care se administrează de către medicul de familie
Când bebelușul tău împlinește 2 luni, trebuie să mergi cu el la cabinetul medicului de familie, pentru a-l imuniza pe micuț cu vaccinurile HepB, VPO, RV, Hib, PC, DTP.
Aceste vaccinuri sunt gratuite, și se repetă la 4 luni și la 6 luni.
Este foarte important ca fiecare copil să facă vaccinările la vârsta potrivită. Astfel se va diminua considerabil frecvența îmbolnăvirilor și riscul apariției unor efecte secundare din cauza că nu a fost respectată schema de vaccinare.
Vaccinurile obligatorii oferă copiilor protecție completă împotriva virusurilor. Doar vaccinul antirujeolic trebuie repetat după 1 an și jumătate, pentru că, în acest timp, se pierde imunitatea.
În afara vaccinurilor obligatorii, mai sunt recomandate și cele împotriva hepatitei A, a varicelei și a virusului hemophilus influenzae. Acesta din urmă pot preveni meningita. Medicul trebuie să fie cel care hotărăște exact la ce vârstă să se facă aceste vaccinuri.
ATENȚIE! Dacă copilul tău este bolnav, răcit sau are febră, nu trebuie să i se administreze vaccinul în acel moment, ci trebuie să aștepți ca aceste simptome să treacă definitiv.
Bolile grave care se pot contracta dacă nu este respectată schema de vaccinare:
Difteria – o boală infecțioasă severă, care poate provoca formarea unei membrane în partea superioară a nasului și a gâtului, împiedicând respirația.
Rujeola – o boală potențial severă, care poate să aducă febră puternică, infecții la nivelul ochiului și urechii medii, surditate, pneumonie și mult mai rar, complicații la nivelul creierului.
Tetanosul – o infecție care poate duce la moarte. Apare atunci când o rană, fie aceasta chiar superficială, este contaminată cu pământ care conține spori de tetanos. Această infecție afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Este extrem de important să preveniți această boală prin vaccinare și revaccinare periodică.
Poliomelita – o boală virală care afectează sistemul nervos central. Poate să determine paralizii ale membrelor și uneori paralizii care se extind cuprinzând și mușchii respiratori, implicând meningita și chiar moartea.