Ți-ai dori să porți rochia de mireasă și cu alte ocazii? Păi află că există o meșteriță care face posibil acest lucru!
- 2017-10-23
- 15730
Îi zice Tosha Ferdean și e moldoveancă stabilită de ceva vreme în România. Am cunoscut-o prin intermediul unei foste colege de-a noastre și am aflat că Tosha a creat proiectul Artonino, iar o componentă a acestuia este „Redress the dress”, ceea ce se traduce ca „recrearea rochiei”. Autoarea ne-a vorbit cum a apărut acest proiect și în ce constă, iar detaliile le găsiți în articolul care urmează.
Totul a pornit ca o inspirație chiar de la rochia mea de mireasă. O țineam în dulap și după 10 ani de la nuntă pur și simplu nu mă puteam despărți de ea. Știu că unele femei își donează sau își vând rochia de mireasă, însă pentru mine rochița asta albă e ceva special, e un simbol, de aceea nu m-am putut despărți de ea.
Inițial m-am gândit să o vopsesc pur și simplu, însă nici asta nu mi s-a părut o idee bună pentru că, nu e o rochie obișnuită, e rochia în care m-am măritat și de aceea are o însemnătate specială, așa că merită și ea ceva special. Așa s-a născut „redress the dress”, care nu e o transformare obișnuită, ci e povestea spusă de mireasă pe rochia ei. Fiecare rochie pe care o recreez are propria ei poveste, este unică și este a ei, a miresei care acum este o doamnă, o soție, și poate chiar mamă. E un proiect unic, un proiect de suflet la care lucrez acum singură pentru că doresc ca toate clientele mele sa aibă parte de ceva unic.
Am fost foarte plăcut impresionată de modul în care a fost îmbrățișată această idee. Practic, totul a pornit de la mine și de la rochia mea de mireasă, la început nu m-am gândit că aș putea să fac așa ceva toată ziua. Însă, odată ce am lansat această idee, primele poze cu rochia de mireasă recreată de mine, tot mai multe femei mi-au spus că și ele vor o astfel de transformare unică.
Transformarea rochiței are mai multe etape, care, chiar dacă durează un pic mai mult decât ar fi la o rochie modificată și vopsită profesional la o croitorie, dau această unicitate. Prima etapă este, desigur, întâlnirea cu clienta și discuția cu ea, să-mi dau seama cum arată rochia și ce și-ar dori să facă cu ea. Deseori, fostele mirese știu elementele la care țin neapărat să fie păstrate. De asemenea, este important pentru mine să cunosc povestea miresei, pentru că aceasta se va reflecta, într-un fel sau altul, pe rochie. Apoi discuția trece în zona culorilor, a modelului. Eu îi explic și îi arăt care este viziunea mea despre rochie, și decidem cum va arăta. După această etapă de cunoaștere și consiliere urmează munca efectivă: scurtarea dacă e cazul, eliminarea unor elemente sau ale unor părți din ea. Ultima partea este și cea mai de durată - pictura. Rochița care o vedeți în poze a durat cumulat 9 ore doar pictura. Per total durata este între 2 săptămâni și o lună. Prețurile diferă mult în funcție de durata de lucru la o rochie, dar în general prețul pornește de la 200 de lei.
Fiecare element este pictat manual de mine, cu pictură liberă, fără șabloane sau modele predefinite, iar rochia se transformă, pas cu pas, sub ochii și mâinile mele. Pentru a fi sigură și la spălat folosesc culori speciale pentru textile.
Acum 13 ani am venit la studii în România... Am studiat informatica și am decis să rămân aici. Astăzi am o familie, soț și doi copii, un loc de muncă și pasiuni care se transformă ușor-ușor într-o afacere . A fost nevoie de multă perseverență și muncă pentru a ajunge unde sunt. Motivația mea a fost mereu: „Să fiu ceea ce simt și să fac ceea ce îmi aduce bucurie”. Viața în România este interesantă dacă vrei să o ai așa. Sunt multe oportunități și ocazii de a face ceea ce îți place. Ca peste tot, munca nu poate lipsi și satisfacția vine odată cu înaintarea în ceea ce îți place să faci. Eu am două direcâții de activitate: partea de pictură (Artonino) și partea de consiliere relațională (ToshaDor). În ambele domenii a fost nevoie de multă răbdare și multă studiere pentru a fi cel mai bun în domeniu.
Foto: arhiva personală