Poveste pentru copiii care nu vor să meargă la culcare

Poveste pentru copiii care nu vor să meargă la culcare

Deseori nu apreciem la justa valoare puterea pe care o au poveștile. Deseori ne enervăm și îi impunem pe copii să facă anumite lucruri, însă într-un final nu ne reușește. Uităm totuși că există o metodă extraordinară care îl poate influența pe cel mic – povestea. Mai jos vă propunem o povestioară pentru copiii care nu vor să meargă la culcare.

<< A fost odată un băiețel pe nume Soare. Era un băiețel deosebit. Trăia sus pe cer și era foarte luminos încât lumina tot orașul. Copiii îl iubeau nespus de mult pe Soare încât atunci când acesta își făcea apariția de după nori, ei începeau să sară de bucurie și să strige: “Soarele! A ieșit soarele!” Soarelui îi plăcea și lui să se joace cu copiii pe plajă. Trimitea spre copii raze calde, iar ei încercau să le prindă.

Soarele avea un prieten  pe nume Cocoșel. Cocoșelul îl trezea dimineața, îl spăla seara și îi citea povești. Ziua, băiețelul era foarte ocupat, se întrecea cu nourașii la fugă, făcea din ei trenulețe fericite și se dădea în scrânciob.

Un singur lucru mergea prost. Soarelui nu îi pre plăcea să meargă seara la culcare. În momentul în care Cocoșelul îi spunea că e timpul pentru somn, băiețelul căuta motive pentru a nu se culca. Trebuia urgent să se uite la un film animat, să își aranjeze jucăriile, să mănânce, să își spele dinții etc.

Într-o zi, stând în pat, Sorele i-a spus Cocoșelului:

-Eu nu voi dormi.

- Bine, a spus Cocoșul. Dacă nu vrei să dormi, poți doar să stai culcat pentru a te odihni.

- Nu vreau să stau culcat.

- Ce vei face în cazul asta? – a întrebat Cocoșul.

- Mă voi juca!

- Dar vei obosi foarte tare.

- N-am să obosesc! – s-a încăpățânat băiețelul.

- Bine, poți să te joci.

În doi timpi și trei mișcări, Soarele a sărit din pat. A început să alerge, să sară, să se joace și să se bucure de faptul că nu mai trebuie să doarmă. Și câte lucruri a reușit să facă: a construit un turn din jucării, și-a aranjat mașinuțele și a organizat o cursă, a citit o carte și a desenat o imagine frumoasă despre Cocoș și a început să împartă raze copiilor, doar că acestea nu erau prinse de nici un copilaș. Chiar și norii undeva au dispărut. Soarele s-a întristat. Nu îi mai era atât de interesant să se joace. A hotărât într-un final să se plimbe cu trenuțul din nori, însă acesta nu vroia să pornească. A încercat să facă un turn din cuburi, însă ele cădeau. Toate aceste lucruri l-au întristat foarte mult. S-a tot jucat până când nici nu a observat că a adormit.

Dimineața, copiii s-au trezit. Timpul afară însă era rece și posomorât, pentru că Soarele nu putea fi văzut nicăieri. Cocoșul s-a trezit și a rupt-o la fugă să îl trezească pe Soare, care de fapt nu prea avea chef să se scoale din pat pentru că nu avea chef de nimic. Cu greu a deschis ochii și a văzut că în jur e întuneric.

-Ce s-a întâmplat? – a întrebat Soarele.

- Ai obosit foarte tare, motiv pentru care lumina și căldura ta a dispărut și a devenit rece.

Soarele s-a trezit speriat și a luat-o la fugă spre câmpie. Toți copiii erau la casele lor întristați. Soarele își dorea să îi înveselească, însă nu avea deloc puteri, iar razele lui nu vroiau să lumineze.

Păsărelele s-au ascuns de frig, iar Soarele zadarnic încerca să le încălzească. Panicat, Soarele nu mai știa ce să facă. Totul în jur era gri și trist, așa că la un moment acesta a început să plângă. Cocoșul a încercat să îl liniștească, însă nu i-a prea reușit.

-Am să îi salvez numaidecât, - a decis Soarele.

Cum a venit seara, băiețelul s-a spălat, și-a curățat dinții și a fugit repejor la culcare. Îi era plăcut să stea pe o pernuță moale și să asculte povestea pe care i-a spunea Cocoșelul. Ascultând povestea, a adormit la un moment dat. Dimineața, băiețelul s-a trezit și s-a uitat în jur. Totul era luminos și cald. A sărit din pat și a fugit pe câmp acolo unde păsărelele cântau iar copiii strigau: „Soare! Soare!” Soarele a zâmbit și le-a transmis raze calde de soare. De atunci, Soarele mereu se culcă seara la timp, pentru că este foarte important să te trezești dimineața odihnit și cu bună dispoziție.>>

Sursa: ihappymama.ru

Traducere: Odoraș

Foto: assets.jw.org, brothersoft.com, ihappymama.ru

Adaugă comentariu