Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

5 paşi: Cum îţi înveţi copilul să bea mai multă apă!

5 paşi: Cum îţi înveţi copilul să bea mai multă apă!

Apa este un element cheie pentru sănătatea ta şi a copiilor. De multe ori bine-cunoscuta replică “Consumaţi minimum 2 litri de apă pe zi” trece pe lângă urechile noastre. Ce să mai spunem de copii, pentru care sucurile acidulate sunt mult mai atractive decât apa plată. În acest articol îţi vom spune câteva secrete, care te vor ajuta să îţi convingi copilul să bea mai multă apă!

 

1. Dă prioritate apei, în schimbul altor băuturi

Mulţi dintre noi evită apa, consumând în schimb alte tipuri de lichide, nu tocmai sănătoase. Cei mai predispuşi sunt copiii care, în locul apei plate, preferă sucuri (acidulate sau nu). Discută cu copilul tău despre importanţa apei, explică-i că nicio altă băutură nu o poate înlocui şi străduie-te să nu ai în casă niciodată băuturi dulci acidulate. Şi, da, trebuie să consumi apă plată, pe lângă ceai, compot, supe.
 

2. Asigură-i copilului acces liber la apă

Copilul tău ştie cum şi de unde să ia apă în casă, fără a-ţi solicita ajutorul? Are el sticluţa lui proprie? Dar o cănuţă? Dacă nu, e timpul să o faci! Prin joc şi poveşti, cu o cănuţă/sticluţă personalizată, copilul tău va bea mai multă apă! Dacă e posibil, ia un butoi cu apă filtrată cu dozator, copiilor le va place să-şi ia singuri apă din el.

 

3. Fă apa gustoasă!

Mulţi dintre noi, inclusiv copiii prefera apa un pic aromată. Nu e nimic rău în asta, atâta timp cât aroma este naturală. Pune un pic de suc de lămâie în apă, nişte mentă (frunze proaspete sau infuzie) sau un pic de zmeură/vişine/etc (proaspete sau îngheţate). O astfel de apă va fi pe palcul celor mici.

 

4. Explică-i testul “culorii urinei”

Recomandarea medicilor este să observăm culoarea urinei, pentru a ne da seama de gradul de hidratare a corpului. Regula de bază este următoarea: Cu cât este mai deschisă la culoare urina, cu atât înseamnă că te-ai hidratat mai bine. Desigur, şi mâncarea are un rol important în coloraţia urinei, anumite alimente pot influenţa culoarea finală a urinei (carnea în exces, afinele şi fructele de pădure influenţează culoarea urinei). Totuşi, este un test bun, pe care îl poţi explica şi copilului tău!

 

5. Fii un model pentru copilul tău

Dacă tu bei sucuri acidulate, dar copilului îi dai apă plată, cu siguranţă, nu îi dai un exemplu bun. Consumă cât mai multă apă - când ieşi în oraş ia o sticluţă cu tine, iar acasă poţi crea o tradiţie, prin joc, pentru a consuma mai multă apă – un calendar colorat zilnic pe care să notaţi câtă apă a băut.

 

Semnale pe care le trimite organismul când este deshidratat:

– oboseală, ameţeală

– scăderea puterii de concentrare

– crampe musculare

– uscarea pielii

– culoare închisa (spre maroniu) a urinei

– respiraţie urât mirositoare

– schimbări de dispoziţie

Share:

Articole recomandate