Alimentaţia copilului în sezonul rece al anului: meniul la grădinițe nu a fost revizuit
- 2018-01-24
- 5260
Organismul copiilor nu este la fel de bine „echipat” ca cel al adulţilor în timpul iernii, de aceea alimentaţia lor este mult mai importantă în această perioadă.
Medicii nutriţionişti sunt de părere că pe timp de iarnă părinţii trebuie să le ofere copiilor un meniu mai diversificat şi că ar trebui să adăugăm o gamă largă de fructe şi legume, iar aportul de calorii ar trebui să crească în această perioadă.
Iată ce nu trebuie să lipsească din meniul copilului în perioada rece a anului: ouăle, carnea, nucile, laptele și produsele lactate, mierea, cerealele integrale, legumele și fructele proaspete - aceste alimente întăresc sistemul imunitar al copiilor ajutându-i să treacă mai ușor peste bolile și virusurile care le dau târcoale iarna.
Unii părinţi nu prea ţin cont de meniul copilului pe timp de iarnă, pentru că zic ei, aşa meniu este costisitor şi bate la buzunar. „Nu fiecare părinte îşi poate permite această diversificare în alimentaţia copilului. Un meniu mai caloric costă bani. Carnea e scumpă, nemaivorbind de fructe şi legume care s-au scumpit considerabil în ultimul timp. Mâncăm ceea ce este, pentru că salariile nu ne permite să ne alintăm la mâncare”, susţine Eugenia Mardari, mama a doi copii.
Organismul copiilor e mai sensibil şi trebuie acordată o atenţie deosebită fructelor şi legumelor în alimentaţia copilului. Unii susţin că nu văd o importanţă majoră în fructe pe timp de iarnă. „Iarna fructele au un conţinut mare de nitraţi şi eu mă străduiesc să evit consumul lor în cantităţi mari”, ne povesteşte Irina Secu.
În topul preferinţelor la copii rămân a fi fructele, dar iată cărnii aceștia le acordă mai puţină importanţă „Organismul fetiţei mele cere fructe, nu se poate opri din consumul mandarinelor şi portocalelor. Carnea nu prea o vrea, pe când peștele îl acceptă, mănâncă multă hrişcă şi cartofi, preferații ei”, afirmă Delia Testimiţeanu.
Nici grădiniţele nu s-au grăbit să facă unele modificări în alimentaţia copiilor pentru perioada rece a anului. Întrebată dacă a fost făcut un meniu mai caloric pentru copii, Angela Căpățână, directoarea grădiniţei din comuna Mileștii Mici, afirmă că meniul a rămas acelaşi şi nu au fost făcute mari schimbări.
„Meniul a rămas acelaşi. Le pregătim copiilor salate din crudităţi – varză, morcov, ţelină, sveclă roșie. Conopida şi ardeiul le folosim în supe. Cantitatea de carne şi peşte nu s-a dublat. Au fost adăugate banane şi mere ”, ne-a spus și Tatiana Godoroja, bucătăreasa grădiniței-creșă din s. Piatra Albă.
Întrebată ce preferă să mănânce copii, educatoarea Valentina Cegolea afirmă că în topul preferințelor lor rămâne a fi salata din sveclă roșie, carnea de găină și perișoarele din pește. De asemenea copilașilor le mai place zeama de pui şi tăieţeii.
Potrivit informației de la Centrul de Sănătate Publică Chişinău meniul a rămas acelaşi, iar la sfârşitul acestei luni urmează să fie prezentate propuneri de modificări în ceea ce ţine de alimentaţia copilului în perioada iarnă-primăvară.
Între timp, membrii Grupului Părinților Solidari de pe Facebook se indignează că instituțiile preșcolare cumpără sute de kilograme de murături pentru alimentația copiilor, mulți părinți menționând că acestea nu sunt nici sănătoase, nici printre alimentele pe care copiii le acceptă.
Foto simbol: suntparinte.md