Am trecut prin mine moartea celor 23 de copii
- 2017-01-28
- 6958
Antologia „Părinţi de înger” a stârnit interesul opiniei publice, încă acum un an, când autoarea, Cristina Costov, declara că doreşte să publice o carte a părinţilor care şi-au pierdut copiii. Cu toate că reacţiile au fost dintre cele mai diferite, autoarea nu a renunţat la idee, şi iată azi cartea deja scoasă de sub tipar, aşteaptă ziua lansării. Cât de greu i-a fost Cristinei Costov să convingă atâtea mame să vorbească, să treacă prin sine moartea a 23 de prunci, ne-a povestit chiar ea, în articolul ce urmează.
Sunt părinte de înger şi fiind în căutare de alinare şi susţinere, am pus o întrebare într-un grup pe o rețea de socializare. Speram să găsesc măcar câteva mame cu aceeași problemă. Spre surprinderea mea, mi-au răspuns foarte multe femei ai căror copii au decedat și se află în aceleași chinuri spirituale ca și mine. Ascultându-le istoriile mi-am dat seama că suntem prea multe mame de îngeri pentru un stat atât de mic. Şi atunci m-am gândit să întemeiez o antologie în care să fie descrise istoriile reale ale părinților care au trecut prin tragedii asemănătoare. Am scris într-un articol pe blogul meu că sunt în căutare de eroine. Reacțiile au fost diferite, dar într-un final, am găsit câteva persoane potrivite. Erau puține, dar nu m-am descurajat. Abia după ce mi-am scris istoria, care odată postată cu duium de amănunte, a acumulat doar într-o zi 2500 de vizualizări, am găsit în jur de 50 de femei dornice să scrie. Până la urmă s-au decis să scrie doar 25, iar apoi au rămas 23 de femei, care au descris o filă tragică din viețile lor.
Cum am insistat să vorbească? Nici cum. La un subiect atât de delicat nu poți insista. Omul trebuie să fie conștient de ceea ce vrea să facă. Multe mame m-au abordat singure. Cred că le-a motivat să scrie faptul că am decis să facem antologia aceasta împreună, pe care urma să o citească o țară întreagă și nu numai… Mi-am propus ca antologia „Părinți de îngeri” să devină un ghid pentru alte mame, care au trecut prin dureri asemănătoare și nu au putut să vorbească deschis la acest subiect, nu au avut parte de consiliere psihologică sau de alinare a durerii. O să vă mirați, dar sunt mii de mame, care din diverse motive și-au pierdut pruncii. Să fi existat o astfel de carte în momentul în care îmi pierdusem eu fetița, aș fi retrăit mai ușor durerea. Orice povestire conține în sine dramă, dar în același timp și o povață, cum să treci peste așa tragedie și să nu-ți pierzi identitatea, cum să înfrunți durerea și cum să trăiești mai departe.
Cea mai grea etapă în realizarea volumului a fost colectarea istoriilor, căci fiecare persoană are tempoul său. După ce le-am adunat, am făcut stilizarea și aranjarea fiecărui text. Toate istoriile au trecut prin sufletul meu, am plâns cu fiecare mamă, am plâns fiecare prunc. Sunt un om empatic și m-am transpus în pielea fiecăruia. A fost ușor căci și eu am trecut prin astfel de chin.
Comparând istoriile am observat că în majoritatea cazurilor direct sau indirect se observă neglijența medicală, malpraxis-ul. Dacă s-ar aduna toți părinții ai căror copii au decedat din cauza neglijenţei medicilor, ar ocupa toată Piaţa Marii Adunări Naţionale. Doar că la noi oamenii se tem să vorbească, iar dacă încep să spună lucrurilor pe nume sunt criticați și bârfiți. Nu mereu sunt devină medicii, dar în fiecare caz este implicarea neglijenței lor fie că e vădită, fie că este indirectă. Din acel moment am știut că antologia poate deveni și un mic clopoțel pentru sistemul medical din Moldova. Am trimis câteva cărți la una din maternitățile din oraș, însă deocamdată feedback nu am primit. Și nu cred că voi primi curând. Celelalte spitale vor primi cărțile deja după lansare.
În afară de istorii, în carte au scris trei specialiști, care din perspectiva lor au descris acest fenomen de ordin social. Este vorba de preotul Maxim Melinte, care ne-a explicat cum este văzută această tragedie de religie și din perspectiva canoanelor bisericești. Aurelia Balan-Cojocaru, doctor în psihologie, ne-a ajutat să înțelegem cum să depășim durerea, iar Oxana Țurcanu, medic pediatru-neonatolog, fără de frică a dezvăluit unele nuanțe odioase din interiorul sistemului medical.
Antologia „Părinți de îngeri” este și va fi un punct în viața mea. Poate că din acel moment în care mi-am pus sufletul pe tavă eu și încă 22 de eroine se va schimba ceva spre pozitiv în viețile noastre. De azi înainte vreau să evoluez, să nu mă mai ancorez în trecut, să nu mă mai țin de durere și suferință. Acelaş lucru îl doresc şi celorlalte mame. E efortul nostru, cartea tuturor mamelor de îngeri, chiar dacă multe nu au avut curajul să scrie, ele au fost cu gândul la noi. La realizarea cărții cel mai mare sprijin a fost soțul meu, care a plătit tirajul. Am zis că nu mă voi opri aici, mi-am propus să vând 200 de cărți și din banii acumulați să donez câtorva familii nevoiașe.
Lansarea cărţii „Părinţi de îngeri” va avea loc pe 11 februarie 2017 la ora 12.00, în incinta Hotelului Codru.
Foto: arhiva personală