Alimente care asigură copilul cu calciu dacă refuză lactatele

Alimente care asigură copilul cu calciu dacă refuză lactatele

Laptele și produsele lactate sunt esențiale în alimentația copilului pentru că sunt una dintre cele mai importante surse de calciu pentru un organism aflat în plin proces de dezvoltare. Iar dacă copilul tău refuză să consume lactate, noi îți sugerăm o listă de alimente care sunt bogate în acest mineral atât de important.

Peștele, indiferent de mediul din care provine, este foarte bogat în calciu. În top sunt dorada, plătica de mare, cardina albă, bibanul de mare, hamsia și sardine.

Legumele verzi (broccoli, fasolea, spanacul, napii sau kale) nu sunt mereu pe placul copiilor, dar sunt surse importante de calciu.

Leguminoasele precum năutul și fasolea conțin 100 mg calciu la 100 de grame, iar în 100 de grame de linte avem 75 mg de calciu.

Carnea este și ea o sursă de calciu, însă nu foarte bogată. De exemplu, 100 de grame de friptură de vițel conține de 10 ori mai puțin calciu decât 100 de grame de lapte.

Calciul se mai regăsește și în gălbenușul de ou, în migdale, alune, portocale, kiwi sau smochine.

La fel de important ca alimentele pe care le consumăm este felul în care le preparăm pentru ca aportul de calciu să fie cât mai ridicat. Prepararea incorectă poate duce la pierderea unei importante cantități de calciu. Este bine ca aceste alimente să fie consumate cât mai puțin tocate, iar timpul de fierbere nu trebuie să fie foarte mare.

Asimilarea calciului din alimente depinde și de aportul de vitamina D. Pentru ca aceasta să fie absorbită corespunzător este nevoie de mișcare. 

Cea mai bună „sursă” de vitamina D este expunerea la soare, dar și consumarea alimentelor precum peștele gras, ouă sau ficatul unor animale.

Sursa:copilul.ro

 

Adaugă comentariu

Închide