Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ați știut câte beneficii au cartofii violeți? Sunt net superiori cartofilor clasici

Ați știut câte beneficii au cartofii violeți? Sunt net superiori cartofilor clasici

Cartofii violeți, pe lângă aspectul estetic plăcut, ne aduc multiple beneficii, dacă alegem să îi includem în meniul nostru. Aceștia conțin antioxidanți benefici pentru inimă, digestie, funcții cognitive și ficat. Și datorită multiplelor beneficii pentru sănătate, sunt recomandați chiar și diabeticilor.

Cercetătorii au descoperit că în cartofii violeți există cantități semnificative de antocianine, o grupă de coloranți naturali extrași din fructe și din flori, extrem de benefice în cazuri de hipertensiune, diabet. Mai mult, susțin sănătatea cardiovasculară. De asemenea, consumul acestui tip de cartof poate accelera funcția cognitivă, are un efect pozitiv remarcabil asupra activității cerebrale.

Cercetătorii au mai descoperit că antocianinele din cartofii violeți reduc inflamațiile care afectează performanțele cognitive. Așadar, compușii cartofului violet accelerează memoria și au un efect benefic asupra creierului. Mai mult, antocianinele ajută la recuperarea cerebrală după un accident vascular cerebral.  În natură, antocianii sunt cei care dau culoarea multor fructe (mai ales fructe de pădure) și flori.

Cartoful dulce violet îmbunătățește digestia, scade nivelul acidului uric din organism, ajutând la prevenirea gutei, o boală gravă. De asemenea, cartofii violeți sunt recomandați și în curele de slăbire întrucât abundă în fibre și astfel senzația de sațietate se păstrează mai mult timp. Antocianinele nu permit acumularea grăsimilor, de aceea este minunat să consumăm alimente colorate puternic.

Printre alte beneficii ale cartofilor violeți sunt: previn îmbătrânirea, susțin sănătatea ficatului și scad nivelul de glucoză din sânge. Antioxidanții fac din acest aliment și un anticancerigen demn de luat în seamă.

Introduceți în meniu acest tip de cartofi. Unele studii au arătat că cel mai bun mod de a păstra toate calitățile cartofului violet este să îl consumăm copt. Fierberea lui înjumătățește cantitatea de antioxidanți.

Așadar, spălați cartofii cu coajă, pulverizați puțin ulei de măsline și dați la cuptor cca 35-40 de minute la temperatura de 200 de grade C.

Puteți consuma și coaja. Apoi savurați cartoful copt stropit cu lămâie, introdus în salate, garnitură, garnisit cu smântână, iaurt sau sos de usturoi, după preferințe.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; supersadovnik.ru

Share:

Articole recomandate