Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Alimentele sănătoase versus alimentele nocive pentru dantura copiilor

Alimentele sănătoase versus alimentele nocive pentru dantura copiilor

Cariile dentare la copii sunt inclusiv și durerea de cap a părinților. Cert e că acestea ar putea fi evitate dacă pe lângă o igienă corectă, cei mici ar avea parte și de o alimentație corespunzătoare. Irina Hațu, medic stomatolog pentru copii, de la clinica stomatologică "Cudalb Dent", ne povestește despre importanța alimentelor care asigură o dantură sănătoasă copiilor, dar și a celor care duc la carii.  

Este de datoria fiecărui părinte să îi învețe pe copii să își protejeze dinții, să nu lase bacteriile să se organizeze în colonii care distrug dentiția, să nu lase timp îndelungat cariile netratate și desigur să formeze obiceiuri alimentare sănătoase, întrucât acestea au o importanță deosebită asupra dinților influențând direct formarea și dezvoltarea lor. De obicei, părinții știu că este interzis de a da celor mici dulciuri pentru că au efecte negative asupra smalțului dinților, dar când îi întreb despre alimentele sănătoase pentru dantura copiilor lor, în afară de lactate nu prea știu și alte produse care ajută la conservarea, păstrarea și curățarea cavității bucale precum și la sporirea producției de salivă. De aceea, este foarte important de introdus în meniul copiilor o varietate de alimente care fac parte din cele mai importante categorii ale piramidei nutriționale - legume, fructe, proteine (carne de vita și pui, fasole, mazare și alte leguminoase) și lactate degresate sau sărace în grăsimi. Nu uităm nici de consumul suficient de apă, adaptat vârstei copilului, pentru că asigură menținerea umidității bucale și curățarea eficientă a toxinelor de la nivelul dinților.

În lista alimentelor bune pentru sănătatea dentară a celui mic intră:

- Fructele pe care de obicei copii le adoră trebuiesc încluse în meniul zilnic al copiilor. Cele mai recomandate sunt merele, perele, căpşunile, citricele pentru că intensifică producția de salivă, dar și pentru că au vitamina C - considerată baza care ţine unite toate celulele, foarte importantă pentru sănătatea gingiilor. Un alt fruct - ananasul acționează ca un înălbitor natural al dinților.

- Legumele, precum morcovii, cartofii dulci, broccoli, ţelina etc., conţin vitamina A, indicată în formarea smalţului dentar, la curățarea dinţilor, la îndepărtarea naturală a petelor dentare, precum și la stimularea gingiilor, făcându-le mai sănătoase. Ceapa omoară bacteriile responsabile de căderea dinților. Cât privește țelina, dacă vă puteți convinge copiii să o consume, să știți că ați câștigat un aliat foarte bun care contribuie la producerea de salivă și neutralizarea bacteriilor care duc la formarea cariilor.

- Seminţele de susan sunt o sursă importantă de calciu, care menţine sănătatea dinților și a oaselor. De aceea, nu ezitați să le oferiți copiilor copturi combinate cu seminţe de susan. La sigur le vor plăcea.

- Carnea şi produsele de origine animală, cum ar fi cea de vită, pui, curcan, dar și ouăle, conţin fosfor. Calciul, vitamina D şi fosforul creează sistemul nostru osos şi menţin dinţii puternici şi sănătoşi. Proteinele din carne, lapte, ouă se deosebesc prin cel mai favorabil raport de aminoacizi, care asigură un nivel înalt de retenție și de rezistență a proteinelor tisulare în tânărul organism. Cantitatea proteinelor în alimente influențează componenta minerală a dinților și maxilarelor. Pe de altă parte, un deficit de proteine în perioada de dezvoltare duce la micșorarea dimensiunilor și masei corpului, iar asta înseamnă dereglări structurale dentare ale unui copil în creștere.

- Brânzeturile sunt bogate în proteine, calciu și fosfor, nutrienți care atenuează impactul acizilor ajunși la nivelul cavității bucale.

Anumite alimente pot acționa ele însele ca sisteme tampon. Este vorba de alimentele care trebuie mestecate îndelung și pot fi considerate protectoare, pentru că masticatorii stimulează fluxul salivar și crește deci capacitatea de tamponare. Acest factor acționând singur poate reduce destul de rapid pH-ul plăcii bacteriene la normal.

Pe de altă parte există o altă categorie de alimente, foarte nocive pentru sănătatea dentară a unui copil:

- Dulciurile. Toate dulciurile care schimbă culoarea limbii vor păta și dantura în egală măsură. Zahărul care se conține în aceste produse duce la formarea cariilor dentare.

- Băuturile acidulate sunt la fel de periculoase ca și dulciurile. Cauza? Conținutul mare de acid care atacă smalțul dentar și ajută alte alimente cu pigment să păteze dinții. Coca cola, de exemplu, este o băutură acidă și odată cu ingestia ei se începe un proces de demineralizare. Alternativa logică este sfătuirea pacientului să-și perieze dinții înainte de ingestia de alimente și băuturi acide. După consumul de acid este suficientă clătirea cu apă și amânarea periajului pentru cel puțin trei ore.

- Fructele de pădure, cum ar fi zmeura, afinele, merișoarele, sunt foarte bune pentru sănătate, dar nu și pentru dantură, pentru că o pătează. De aceea, este recomandabil ca după consumul acestor fructe să se clătească cu apă gura celor mici.

- Sucurile naturale, atât de mult preferate de copii, sunt de obicei concentrate. Indiferent că e vorba de struguri, rodii sau merișoare, sucurile pot fi intens pigmentate, respectiv pot păta dantura. Dacă cel mic totuși le adoră, recomandați-i să le bea cu paiul pentru a limita contactul lor direct cu dinții.

- Produsele de patiserie și făinoasele, la fel, predomină în alimentația copiilor. Din păcate, glucidele care se conțin în aceste produse se pot reține mult timp după ingestie în cavitatea bucală. Aderând pe suprafața dinților, ele pătrund în placa microbiană ducând la scăderea pH-lui.

Cu părere de rău, pentru mulți copii aceste sfaturi sunt tardive, pentru că au deja dințișorii cariați. "Cudalb Dent", una dintre renumitele clinici stomatologice pentru copii din Chișinău, care asigură copiilor un tratament fără durere, lacrimi și stres, propune un spectru larg de servicii stomatologice pentru pici:

  • Terapie pediatrică: Igienizare profesională (detartraj, airflow, periaj); depistarea și tratarea cariilor (superficiale, medii, profunde) cu materiale de ultimă generație: rășini fotopolimerizabile – plombițe colorate Twinky-Star fotopolimerizabile; glasionomere; tratarea pulpitelor; tratarea periodontitelor; profilaxia cariei prin metode de flourizare sau argintare.
  • Chirurgie pediatrică: extracția dinților temporali, incizia frenului lingual, plastia frenului labial, tratamentul abceselor.
  • Ortodonție: bracket-uri ceramice, bracket-uri metalice, bracket-uri din safir, aparat “MYOBRACE” pentru copii, capa BRUXISM (MAXILAR), TREINER - bruxism, pentru aliniamente, RETAINER (SPACE MAINTAINER), aparate ortodontice mobile.

Dacă intervenția necesită tratament cu anestezie, atunci părintele este cel care decide ce tip de anestezie își dorește pentru copilul său. „Cudalb Dent” va depune însă toate forțele și ambițiile pentru efectuarea tratamentului prin metoda Tell-Show-Do (Spunem-arătăm-Aplicăm). La final de procedură, copiii sunt “remunerați” cu diplome și cadouri. Iar aceasta îi face pe cei mici să revină fără lacrimi la următoatea vizită. 

Clinica se găsește pe strada Trandafirilor 29/4, nr. 1. Numere de contact - (022) 554275, 069586306. 

Foto: cudalb-dent.md, copilul.ro, artdent-total.ro

 

Share:

Articole recomandate