Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Semnele unor boli grave, trădate la nivelul gurii

Semnele unor boli grave, trădate la nivelul gurii

De la cancer la HIV, specialiștii spun că există semne și simtome orale, care pe care ar tebui să le verifici! Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de boalile care pot fi observate inclusiv la nivelul gurii.  

Potrivit doctorului Jon Hewitt, dentist la Smmmile, citat de publicația britanică, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de boli care pot fi depistate în gură.

Medicul stomatolog poate observa și boli care nu țin de sănătatea dinților. Foto: Shutterstock. 

„Au fost două ocazii recente în care am observat personal semne potențiale de cancer în rândul pacienților, care, din fericire, s-au dus la screening și au reușit să-l detecteze în stadiile incipiente”, spune el pentru Sun Health.

„De aceea este atât de important ca oamenii să continue să-și viziteze medicul dentist”, adaugă el.Totui, care sunt afecțiunile grave care pot fi observate de dentisști la controalele de rutină?

HIV

Dacă ai un ulcer pe buze, în interiorul obrazului sau pe gingii, care nu va dispărea, ar putea fi un semn al HIV.

HIV (virusul imunodeficienței umane) atacă sistemul imunitar al organismului și, în cazuri rare, poate duce la SIDA dacă autoapărarea organismului este paralizată atât de mult că viața este în pericol.

În prezent, nu există un leac pentru HIV, dar există medicamente foarte eficiente care permit celor mai mulți oameni cu virusul să trăiască o viață lungă și sănătoasă, cu condiția să fie depistat devreme.

Potrivit doctorului Jon, leziunile orale se găsesc în gura a 70-90% dintre pacienții HIV pozitivi.

Acest lucru se datorează faptului că o persoană cu HIV netratată va avea o imunitate slăbită. „Alte semne din gură includ infecții fungice, boala necrozantă a gingiilor și o afecțiune numită sarcom kaposi”, spune el. Sarcomul Kaposi este un tip rar de cancer cauzat de un virus, care afectează pielea și organele interne.

Diabet

Diabetul este o boală gravă care face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să devină periculos de ridicat. Simptomele comune includ nevoia de a face pipi mai mult decât în mod normal, pierderea în greutate și oboseala.

Dar a avea o respirație cu miros „fructat” poate fi, de asemenea, un semn al afecțiunii.

Dr. Rizwan descrie respirația „fructă” ca miros de pere și de lac de unghii - așa că nu este o respirație urât mirositoare.

„Acest lucru este cunoscut sub numele de cetoacidoză diabetică, care este o afecțiune periculoasă și care poate pune viața în pericol, deoarece glicemia este atât de mare încât începe să devină acidă”, spune el pentru The Sun.

„Diabetul poate slăbi, de asemenea, sistemul imunitar, ceea ce facilitează dezvoltarea infecțiilor fungice în gură, provocând vindecarea lentă în urma procedurilor medicale sau a rănilor”, adaugă dr. Jon. 

Acestea sunt probleme observate în principal la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2. Diabetul de tip 1 înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc insulină.

Tipul 2 este atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele corpului nu reacţionează la insulină.

Diabetul netratat, nereglementat poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi boli de inimă, afectarea rinichilor, pierderea vederii sau chiar moartea.

 Boala gingiilor

Câteva picături de sânge după folosirea atei dentare ar putea părea inofensive, dar nu ignora. Sângerarea, gingiile umflate sau roșii poate fi un semn al bolii gingiilor, potrivit doctorului Rizwan.

Nu numai că poate duce la pierderea dinților, dar există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că boala este legată de afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi demența și bolile de inimă.

În stadiile incipiente, boala gingiilor, paradontoza, poate fi tratată acasă prin igienă riguroasa, periajul cu pastă de dinți cu fluor de cel puțin două ori pe zi.  „Curățați-vă între dinți în fiecare zi folosind ață dentară sau periuțe interdentare. Asigură-te că înlocuiești periuța de dinți la fiecare trei luni.”, explică medicul.

Leucemie

A avea gingii umflate, sângeroase și dureroase ar putea fi, de asemenea, un semn al unui tip de cancer de sânge, numit leucemie.Dar acest sânge care provine din gingiile tale este probabil să aibă o „nuanță verde”, spune doctorul Jon.

Alte semne ale bolii pe care le puteți observa în gură, cum ar fi sângerarea spontană de la buze, palat sau limbă sau ulcere obișnuite, spune el.

„Există, de asemenea, zone în afara gurii pe care dentistul le va evalua, cum ar fi ganglionii limfatici măriți sau umflați în zona gâtului sau a maxilarului, care pot duce la o trimitere și la un diagnostic precoce care poate salva viața”, adaugă dr. Jon.

Leucemia este un tip de cancer de sânge care afectează oameni de toate vârstele.

Alte simptome ale leucemiei includ febră, frisoane, scădere în greutate, oboseală, vânătăi ușoare, pete mici roșii pe piele și sângerări nazale recurente.

Sursa: clciksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate