Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților în sarcină
- 2017-12-08
- 3473
Creșterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii face ca gingiile să se umfle sau să sângereze mai ușor, și anumite alimente, pe care femeia însărcinată le poftește, îi pot cauza iritații gingivale. De asemenea, odată cu alăptarea pot apărea și alte probleme dentare. Astfel, este recomandat să ai grijă de dinții tăi în toate etapele gravidității: înainte, în timpul și după sarcină, pentru a nu influența sănătatea generală a mamei, dar mai ales a nou-născutului.
Ce trebuie să știi!
Sarcina aduce cu sine și anumite probleme dentare la unele femei, printre care gingivita și un risc crescut al dezvoltării cariilor. În cele 9 luni, nivelul crescut al hormonilor (progesteronul) poate afecta și influența răspunsul organismului la placa bacteriană (stratul de germeni de pe dinți), deci, o atenție mai mare acordată igienei la domiciliu, plus controalele regulate la medicul dentist îți vor garanta sănătatea dinților pe tot parcursul sarcinii.
Sarcina nu va deteriora în mod cert dantura, însă, dacă aportul de calciu al mamei este inadecvat, organismul ei „va fura” din rezervele oaselor și din dinți pentru a oferi calciul necesar fătului în creștere. Această pierdere de calciu se reface după ce este stopată alăptarea.
Ce probleme dentare poate avea gravida?
Hormonii asociați sarcinii pot sensibiliza gingiile femeilor însărcinate, cauzând:
- gingivită (inflamarea gingiilor) - poate surveni, adesea, în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Simptomele includ inflamarea și sângerarea gingiilor, în special în timpul periajului, afecțiunea fiind mai frecventă în timpul lunilor a doua și a opta de sarcină.
- boala parodontală – nediagnosticată sau netratată, în timpul sarcinii, se poate agrava, ducând până la pierderea dinților. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiei sau retragerea acesteia de pe dinți și apariția unor „buzunărașe” între dinte și os.
Îngrijirea dentară înainte de sarcină
Dacă tu și partenerul ați decis că vă doriți un copil, consultă-te și cu medicul stomatolog. Este mult mai convenabil ca anumite proceduri stomatologice să aibă loc înainte de a concepe. În acest fel, dinții pot fi curățați profesional, țesutul gingiilor poate fi examinat cu atenție, precum și orice alte probleme de sănătate orală putând fi tratate înainte de sarcină.
În cazul în care dimineața, după ce vă spălați pe dinți, apare o stare de rău, este necesar să vă schimbați pasta de dinți cu una cu un gust mai neutru. Adresați-vă medicului dentist pentru a vă oferi un sfat avizat pentru alegerea pastei de dinți potrivită.
După trezire, se clătește gura cu apă simplă, iar apoi așteptați o oră înainte de periajul dinților, deoarece gingiile vor fi mai sensibile, din cauza expunerii la acidul din stomac.
Îngrijirea dentară în timpul sarcinii
Ca măsură de precauție, tratamentele stomatologice din primul trimestru și a doua jumătate a celui de-al doilea trimestru ar trebui evitate pe cât posibil, cu excepția cazurilor urgente. Acestea sunt momente critice pentru creșterea și dezvoltarea copilului și este o decizie înțeleaptă evitarea expunerii viitoarei mămici la proceduri care ar putea influența în vreun fel fătul.
Radiografiile de rutină, pe care le-ai face în mod normal în timpul analizelor anuale pot fi amânate până după naștere. Razele X sunt necesare diagnosticării numai dacă situația este una de urgență. Conform Colegiului de Radiologie, totuși, nici o expunere (în parametri normali) la raze X nu reprezintă o radiație suficient de importantă pentru a afecta în vreun fel embrionul în curs de dezvoltare sau fătul.
În ceea ce privește dezvoltarea organelor fetale, aceasta are loc în timpul primului trimestru, când ar fi indicat să eviți orice potențiale riscuri.
Sunt periculoase anestezicele?
Există numeroase polemici privind posibilele efecte adverse asupra fătului în curs de dezvoltare ale medicamentelor folosite în timpul intervențiilor stomatologice. Lidocaina (xilina) este cea mai frecvent utilizată în lucrările dentare, însă nu prezintă risc, deoarece nu ajunge să traverseze placenta după administrare.
În anumite proceduri, cantitatea de anestezic administrat va trebui redusă cât mai mult cu putință, suficientă însă, pentru a putea suporta durerea. În momentul în care te simți confortabil, cantitatea de stres este redusă, respectiv și pentru făt.
Antibioticele, care previn sau tratează infecțiile, de genul penicilină, amoxicilină și clindamicină, intră în categoria B de siguranță în timpul sarcinii, și pot fi prescrise de medicul stomatolog.
Îngrijirea dentară după sarcină (în timpul alăptării)
Dentiștii se întâlnesc de multe ori cu mame care se întreabă dacă îngrijirea dentară din timpul alăptării le poate afecta laptele matern, iar uneori li se spune că trebuie să suspende temporar alăptarea, pentru a lua analgezice sau antibiotice.
De aceea, e bine să știți că agenții de amorțire (lidocaina sau oricare din derivații săi folosiți ca anestezic local) nu afectează laptele matern. Toate materialele dentare folosite în timpul procedurilor sunt sigure pentru perioada din timpul alăptării, unii dentiști preferă chiar anumite tipuri de anestezie pentru aceste momente. Pentru a reduce expunerea copilului și a crește confortul mamei, femeia ar trebui să alăpteze exact înainte de a i se aplica procedura stomatologică.
În ceea ce privește testele de diagnosticare (razele X, utrasunetele și aspirațiile dentare), e bine de știut că acestea, de asemenea, nu afectează laptele mamei. Orice tipuri de raze X care trebuie efectuate pot fi finalizate, deoarece acestea nu au niciun efect asupra laptelui matern. De asemenea, apele de gură antiseptice nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru copiii care sunt alăptați, deoarece absorbția acestor substanțe este practic zero. În ceea ce privește albirea dinților, substanța folosită este un compus pe bază de peroxid. Peroxizii sunt absorbiți în țesuturi, dar dispar rapid, astfel că nu vor ajunge niciodată în laptele matern.
Sursa: copilul.ro, totuldespremame.ro, clicksanatate.ro
Sursa foto: blog.oralix.ro