Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Primul ajutor în cazul arsurilor la copii

Primul ajutor în cazul arsurilor la copii

În cazul arsurilor la copii, cea mai bună soluție este ca un medic să vadă rana copilului. Dar, până la medic, modul în care acorzi primul ajutor este esențial!

Arsurile la copii sunt foarte grave pentru că pielea lor este foarte sensibilă, mult mai subțire și efectele asupra stării generale pot fi imprevizibile și rapide. Cele mai frecvente arsuri sunt produse de foc și lichide fierbinţi. Poți trata acasă arsurile doar dacă acestea sunt superficiale, dacă au o intindere mică și dacă starea generală a copilului rămâne bună. Orice arsură produsă de lichide fierbinți trebuie considerată o urgență medicală. Orice arsură produsă prin foc deschis este o urgeță medicală dacă cel mic a inhalat fum.

În cazul arsurilor la copil, îndepărtarea acestuia de locul periculos este primul pas. În funcție de zona lezată, copilul trebuie dezbrăcat imediat dacă hainele au fost afectate, dar cu foarte mare atenție și eventual tăind haina și în niciun caz tragând-o de pe copil pentru că rănile pot fi mult agravate în acest caz.

În cazul în care este vorba despre leziuni superficiale, de întindere mică iată care sunt pașii de urmat și care sunt regulile de acordarea a primului ajutor:

1. Apa rece este cel mai bun calmant. O arsură la deget, la palmă se poate calma imediat cu apă rece. Apa de la robinet  este foarte bună. Jetul  de apă nu trebuie să fie puternic. Apa rece se lasă să acționeze câteva minute și este o soluție perfectă și pentru arsurile mai grave.
2. Calmează copilul și evaluează gravitatea rănii. Singurele arsuri pentru care nu este nevoie să chemi salvarea sunt cele de gradul I, dacă zona lezată este mică.
3. Rana se lasă se se usuce liberă. Nu folosi niciodată prafuri, pomezi, sau tratamente ”băbești” de genul, ulei, unt, albuș de ou. Nu calmează usturimea și nu grăbesc vindecarea, dar pot suprainfecta rana.
4. În cazul arsurilor care prezintă doar o pată rosie, cu sau fără bășicuțe de lichid se poate aplica o peliculă fină de unguent special pentru arsuri superficiale. Utilă este și crema pentru calmarea arsurilor solare pentru că va atenua senzația de usturime.
5. Rana nu se bandajează. Poți pune pe zona afectată o compresă sterilă, care nu trebuie bandajată. Orice mișcare a bandajului va provoca durere.
6. Monitorizează atent copilul. Unii pot face febră sau pot avea o stare generală proastă după un astfel de incident, pe de o parte din cauza spaimei, pe de alta din cauza durerilor suportate. Apelează la medic dacă simți că ceva nu este în regulă, chiar dacă este o rană minoră. Regula care funcționează este ”paza bună trece primejdia rea”.
7. O soluție pentru calmarea arsurilor superficiale este apa minerală rece. Pune apă într-un pulverizator curat și stropește zona afectată din când în când. Apa minerală calmează și susține vindecarea.

Doar pentru leziunile superficiale și de mică întindere poți încerca tratamente naturiste:

Cea mai bună și cea mai eficientă este mierea de albine. Întinde pe zona afectată puțină miere și las-o să acționeze 20-50 de minute, apoi curăță cu apă rece.
Infuzia de coada-șoricelului, concentrată și rece poate fi folosită fie pentru pulverizări pe zona afectată, fie pentru comprese.
Infuzia de gălbenele este și ea o bună soluție.
Aloe vera este utilă, dar numai sub formă de cremă și doar pe răni complet închise pentru a nu risca infectarea zonei. Nu se folosește aloe vera pe zone cu arsuri dacă acestea sângerează sau s-au format bășici.

Ca strategie generală în cazul arsurilor la copii, iată pașii care trebuie urmați:

Îndepărtarea pericolului, evaluarea situației, îndepartarea hainelor, dacă este cazul, apă rece și calmarea copilului.

Trebuie să apelezi de îndată la medic dacă suprafața lezată este mai mare decât palma ta (la copiii mai mici de 10 ani), dacă arsura este sângerândă, dacă copilul a inhalat fum, dacă arsura este la nivelul feței, indiferent de gravitatea acesteia. Trebuie să apelezi de urgență la medic dacă copilul s-a opărit cu ulei, apă fierbinte.

În loc de final, un sfat: o nenorocire poate fi prevenită cu puțină atenție în plus. Anticipează ceea ce poate face copilul și ceea ce-l poate pune în pericol în orice moment, fie că rămâne câteva minute nesupravegheat, fie că ești lângă el, dar poate face gesturi imprevizibile.

Share:

Articole recomandate