Expres-test - cât de nocivi sunt pepenii verzi apăruți în comerț
- 2016-06-08
- 5205
În comerț a apărut deja pepenele verde, iar cei mai pofticioși s-au grăbit să guste acest fruct delicios pe care îl îndrăgesc mai ales copiii. Cu toate acestea, medicii susțin că aceste fructe sunt de import și nu trebuie să ne grăbim să le cumpărăm, iar cu această ocazie, Agenția pentru protecția Consumatorilor a realizat și un test.
Agenția pentru protecția Consumatorilor a mers în una din piețele din capitală pentru a se informa despre prețul, proveniența acestora, documentele relevante de proveniență și de siguranță etc.
În urma unui expres-test s-a dovedit faptul că aceștia ar conţine o cantitate mai mare de nitraţi decît limita admisă, și ar putea provoca intoxicaţii, în special la copii. Comercianții nu au putut să garanteze calitatea și excluderea factorilor nocivi. Medicii atenţionează populaţia să nu consume harbuz de import, dar să aştepte produsele autohtone. Totodată, un alt îndemn este să cumpere fructe doar din locuri autorizate.
În acest context Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă prezintă cîteva informații utile pentru a alege un pepene verde de calitate.
1. Este important să îi verifici forma. Alege un pepene cu formă uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare;
2. Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce şi copt;
3. Punctul de coacere. Pata galbenă a pepenelui, din partea opusă codiţei, trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede şi nu este copt;
4. Testul sunetului. Bate cu degetul în pepene, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect! Asta înseamnă că pepenele este copt;
5. Codiţa trebuie să fie verde. Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii. Alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este "trecut";
6. Coaja. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.
Foto: agmrc.org