Sughițul la bebeluși. De ce apare și cum îl oprești
- 2024-06-24
- 388
Sughițul la bebeluși e un „refren” pe care proaspeții părinți îl aud frecvent. Cu siguranță mulți dintre ei își pun întrebarea – este normal? Răspunsul scurt este da. Sughițul bebelușului este complet inofensiv și reprezintă doar un semn al creșterii și dezvoltării sale. Acesta împiedică laptele să ia calea greșită și să se scurgă în plămâni. Până când copilul își va dezvolta toate reflexele necesare unei funcționari corecte a diafragmei în cadrul proceselor de respirație și înghițit, sughițul este modul naturii de a proteja copilul.
Sughițurile, care apar în tractul gastro-intestinal, nu indică aproape niciodată o problemă la nou-născuți sau sugari. Te întrebi cum apare cum să scapi de sughițul copilului? Am alcătuit un mic ghid despre cauzele posibile și cât de mult pot dura episoadele. În plus, vei descoperi, cum să oprești sughițul copilului sau, mai bine zis, să previi apariția sa.
Primul sughiț al bebelușului
Primele reprize de sughiț se manifestă în timpul vieții intrauterine și sunt unele dintre momentele sarcinii pe care nu le vei uita niciodată. Fătul sughiță în burta mamei ca un act reflex, iar fenomenul face parte din procesul de maturizare a plămânilor. Chiar dacă este dificil de identificat exact de ce unele femei își vor simți sughițul bebelușului în uter, este considerat un semn bun și o parte naturală a sarcinii. Rareori, totuși, sughițul fetal poate fi un semn că ceva nu este în neregulă cu o sarcină sau un făt.
După săptămâna 32 de sarcină, este puțin probabil ca o femeie să simtă sughițul bebelușului în uter în fiecare zi. O gravidă care observă în mod regulat sughițul fetal, mai ales dacă acesta apare zilnic și mai mult de 4 ori pe zi după săptămâna 28 de sarcină ar trebui să-și contacteze medicul.
Deși sughițul frecvent nu înseamnă neapărat o problemă, s-ar putea ca cordonul ombilical să fi devenit comprimat sau prolapsat. Dacă există o problemă cu cordonul, medicul va putea, de asemenea, să te sfătuiască cu privire la pașii de urmat ca să elibereze presiunea asupra cordonului. Chiar dacă sughițul fetal poate distrage atenția, nu este dureros, iar episoadele nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute. Mișcările fetale pot fi incomode și îngreunează relaxarea sau chiar somnul femeilor însărcinate.
După naștere, însă, lucrurile se schimbă, iar un sugar poate aibă și câteva reprize de sughiț pe zi. Mama trebuie să știe că sughițul nu-l deranjează pe copilul sănătos și nu îi produce niciun fel de stres. Cu o singură excepție notată de pediatri: reflux gastroesofagian neonatal sau anomalii congenitale, deși acestea sunt asociate cu multe alte simptome.
De ce sughiță bebelușii?
La fel ca la adulți, sughițul bebelușului este cauzat de spasme ale diafragmei mici, în curs de dezvoltare, mușchiul mare care străbate partea inferioară a cutiei toracice și se mișcă în sus și în jos pe măsură ce respiră. Deși nimeni nu știe sigur de ce sughițăm (nu pare să aibă un scop evident, util), aceste spasme pot fi declanșate de multe lucruri.
- Sughițul nou-născutului este cel mai frecvent cauzat de supraalimentarea acestuia, mâncatul prea repede sau înghițirea aerului. Orice dintre aceste lucruri poate duce la distensie abdominală. Când stomacul se întinde de fapt, împinge împotriva diafragmei, ceea ce provoacă spasme și hopaaa— sughițul e gata! De asemenea sughițul nou-născutului e normal să apară după sau chiar în timpul alăptării.
- Unii experți cred că sughițul bebelușului poate fi rezultatul hranei și acidului care se ridică din stomac atunci când copilul este sătul. Sughițul bebelușului poate fi, de asemenea, legat de supraalimentarea sau mâncatul prea repede. În acest caz, poți preveni sughițul hrănind copilul încet și luând pauze pentru eructare.
- Sughițul bebelușului poate fi legat de schimbările bruște ale temperaturii stomacului. Să spunem, de exemplu, că îi dai copilului lapte rece și câteva minute mai târziu îi hrănești cu un piure cald de legume. Această combinație poate declanșa de fapt acele episoadele de sughiț.
- Pe lângă factorii declanșatori legați de hrănire, din când în când, un caz de sughiț constant al bebelușului sau al nou-născutului poate fi cauzat de ceva cu totul diferit. Vinovatul este, de obicei, refluxul gastro-esofagian sau BRGE. Când bebelușul suferă de această afecțiune, alimentele parțial digerate și sucurile acide din stomac curg înapoi în esofag provocând arsuri și disconfort. Deoarece esofagul trece prin diafragmă, se poate irita și poate duce la o „cascadă” de sughițuri la bebeluși.
Este important de reținut că sughițul în sine nu este un semn de reflux. Iată câteva alte indicii specifice refluxului gastro-esofagian:
- Bebelușul plânge mai des.
- Își arcuiește spatele excesiv în timpul sau după hrănirile regulate.
- Copilul scuipă mai mult decât în mod normal.
Dacă observi mai multe dintre aceste simptome și bănuiești că sughițul la bebeluș sau nou-născut poate fi cauzat de reflux gastroesofagian, discută cu medicul pediatru. Vestea bună este că afecțiunea este ușor de tratat.
Cât durează sughițul la bebeluși
Bebelușii pot sughița de mai multe ori pe zi, în reprize de 10 minute sau mai mult. Ca regulă generală, dacă micuțul este fericit și nu pare inconfortabil, sughițul nu este un motiv de îngrijorare. Tot ce ai de făcut este să aștepți să treacă de la sine. Dacă sughițul persistă și pare să provoace suferință bebelușului, sună medicul pediatru pentru a afla cauza.
Trebuie pus pe spate dacă sughiță?
În cele mai multe cazuri, este foarte bine să pui copilul pe spate atunci când sughiță; acele mici spasme ale diafragmei nu interferează cu respirația, așa că nu există niciun motiv fizic sau medical să nu o facă. Pe de altă parte, bebelușii care sughiță ca urmare a refluxului pot fi predispuși la vărsături. Dacă micuțul tău pare să aibă un episod dureros de GER, încearcă să-l ții în poziție verticală. Cel mai bine este întotdeauna să vă discuți cu medicul dacă ai nelămuriri.
Cum îl tratezi pe bebe de sughiț
Chiar dacă sughițul bebelușului este (aproape) întotdeauna inofensiv, este normal să îți dorești să-i alini acele spasme necontenite. Având în vedere acest lucru, am adunat cele mai importante sfaturi despre cum să opriți sughițul bebelușului. În general, dacă sughițul bebelușului sau nou-născutului este legat de supraalimentare, distensie abdominală sau reflux, poți atenua sughițul hrănind bebelușul cu cantități mai mici mai dese și nu uita să-l ajuți să eructeze frecvent.
Cum să oprești sughițul la bebelușii alăptați
- Ridică puțin pe verticală copilul în timp ce-l treci de la un sân la altul.
- Dacă înghițirea aerului pare a fi principala problemă, asigură-te că buzele bebelușului sunt etanșate în jurul areolei sânului, nu doar în jurul mamelonului.
Cum să oprești sughițul la bebelușii hrăniți cu biberon
Oprește-te la jumătatea biberonului pentru a eructa copilul și apoi completează hrănirea după o pauză de 5 până la 10 minute. Terminarea hrănirii în timp ce bebelușul este relaxat poate pune capăt sughițului.
Încearcă să repoziționezi biberonul astfel încât aerul să nu fie aproape de mamelon, ci să fie în partea de jos a biberonului.
Ce să NU faci pentru a opri sughițul bebelușului (mituri)
Nu uita că sughițul este un reflex cu rol protector care va dispărea pe măsura ce organismul copilului va dobândi maturitatea necesară pentru a funcționa corect. După primele luni de viață, majoritatea bebelușilor sughiță mult mai rar, așa că tot ce vă trebuie este un pic de răbdare și încredere. Deși există mai multe moduri de a încerca și de a opri sughițul bebelușului, există câteva lucruri care ar trebui evitate cu totul:
- Chiar dacă auzi în stânga și-n dreapta cum că ar trebui să-i îi picuri copilului în gură zeamă de lămâie, încearcă să reziști tentației, chiar dacă nimic altceva nu a funcționat.
- Nu speria niciodată copilul pentru a combate sughițul, această „metodă” este doar un mit!
- Nu-i da să bea apă forțat, chiar dacă ai auzit prin vecini că ar funcționa!
- Ținerea respirației este un remediu care nu trebuie încercat niciodată, indiferent de vârsta pe care o are copilul. Este periculos, pur și simplu!
- Un alt mit periculos este acela în care se recomandă să tragi bebelușul de limbă, să-i apeși pe frunte sau pe fontanela anterioară (partea moale a capului copilului). Este cât se poate de greșit să faci asta! Ai răbdare, va trece de la sine!
Metode de prevenție
Deși nu există o modalitate garantată de a alunga sughițul, iată câteva sfaturi de prevenire de care trebuie să reții:
- Cheia pentru prevenirea sughițului bebelușului este evitarea supraalimentării. Oferă-i pauze în timpul alăptării pentru a eructa copilul, astfel încât stomacul să nu se umple prea mult ori prea repede.
- Pentru bebelușii hrăniți cu biberonul, asigură-te că acesta este înclinat în timpul alimentării, pentru a limita cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite.
- Ținerea bebelușului în poziție verticală timp de câteva minute după alăptare poimitate ajuta la prevenirea sughițului bebelușului.
- Sughițul bebelușului tinde să apară mai rar pe măsură ce copiii se maturizează.