Idei sănătoase pentru pacheţelul cu mâncare din ghiozdan!
- 2016-01-20
- 10115
Multe dintre mamele ai căror copii au păşit pentru prima dată pragul şcolii, probabil, s-au ciocnit de încă o mică (mare) problemă – pachetul cu mâncare pentru şcoală. Aceasta în cazul în care părintele nu doreşte să îşi obişnuiască de pe acum copilul cu sume mari de bani de buzunar, dar cel mai important, cu mâncare nesănătoasă, cumpărată din ghereta de la colţul străzii. Revista Odoraş vine cu câteva sugestii pentru mamele care sunt în pană de idei referitor la ce poate să conţină pachetul cu mâncare a copilului şi cum să îl convingă pe cel mic să mănânce tot şi să nu arunce mâncarea la gunoi.
Primul lucru cu care trebuie să începi este să procuri un recipient din plastic, de dimensiuni nu prea mari, astfel ca acesta să încapă uşor în ghiozdan.
Nu ambala mâncarea în folie de aluminiu. Aceasta este destul de toxică. Înlocuieşte-o cu folie de plastic sau cu şerveţele de hârtie. Poţi să foloseşti şi şerveţele colorate, care vor stârni admiraţia şi pofta de mâncare a copilului.
Pe lângă mâncare, pune-i şi o sticlă cu apă. Orice şcolar trebuie să se hidrateze bine în timpul pauzelor. Optează pentru apa plată sau pentru un suc natural. Dacă copilul este amator de ceai, poţi eventual să îi pui un termos mic cu ceai din plante. Nici într-un caz nu îi procura apă minerală sau sucuri acidulate. Aceasta nu doar că nu asigură o hidratare eficientă, ci fac şi rău la stomac.
Fă-ţi lista de cumpărături pentru întreaga săptămână. Acest fapt te va scuti de obsesia zilnică: “Ce să îi pun în pachetul cu mâncare copilului meu?” Produsele trebuie să fie mereu proaspete, iar în cazul în care acestea s-au terminat, mizează pe fructe uscate şi diverse tipuri de nuci.
Ai grijă de aspectul exterior al “bucatelor” pe care le pui la pachet. Este vorba în special de sandwich-uri. Dacă ele nu arată prea apetisant, s-ar putea să te fi chinuit degeaba.
Planifică meniul pentru întreaga săptămână împreună cu copilul. Propune-i să îşi aleagă singur cinci feluri de bucate pentru toată săptămâna de studii. Astfel, nu doar îi vei stimula imaginaţia, ci vei fi sigură că copilul va mânca totul şi nu va da altcuiva sau, mai rău, va arunca totul la gunoi.
Indiferent de vârsta şcolarului, fă-i o surpriză şi pune-i-o în pachet, alături de mâncare. Nu contează dacă e ceva dulce, un desen, un mesaj de încurajare, o fotografie, sau orice altceva care l-ar face să zâmbească înainte de a lua mâncarea. Îşi va aminti astfel de faptul că este un copil iubit şi cu siguranţă că va mânca tot ce i-ai pregătit.
Idei de meniu
Sandwich-ul este adorat de mulţi copii. Şi e o soluţie pentru mulţi părinţi, pentru că poate fi diversificat, astfel ca cel mic să nu se plictisească. Altminteri, copilul va renunţa la mâncarea sănătoasă şi va opta pentru chipsurile sau dulciurile propuse de colegi, fapt ce va duce la îngrăşare, la pierderea imunităţii, la oboseală. Important! Sandwich-ul se recomandă să fie făcut din pâine cu diverse seminţe, neagră sau integrală. Aceasta, pe lângă faptul că oferă saţietate, este bogată în fibre şi carbohidraţi. Poţi adăuga carne de pui la grătar sau feliuţe de brânză, piept de pui sau curcan şi legume, în locul mezelurilor, a şuncăi afumate, sau a brânzei topite etc.
Fructele şi legumele. Se recomandă fructele care se decojesc uşor, spre exemplu: un măr sau o banană. Mărul este bun pentru că mai şi curăţă dinţii după mâncare, iar banana dă energie.
Fructele uscate. Dacă crezi că acestea nu sunt hrănitoare, greşeşti amarnic. 10 - 12 caise, prune sau smochine uscate îl vor ajuta pe copil să scape de senzaţia de foame. Dacă ai posibilitate, oferă-i copilului un amestec de fructe.
Nucile sunt formate din grăsimi sănătoase, de care copiii au nevoie pentru creştere şi dezvoltare. În combinaţie cu fructele uscate, acestea oferă copiilor senzaţia de saţietate şi multă energie pentru întreaga zi. Migdale, nuci greceşti, arahide nesărate – alege ce îi place mai mult copilului tău.
Iaurtul (preferabil simplu, fără fructe) poate reprezenta o gustare minunată între cele două mese. Optează pentru unul care îi place cel mai mult şi pune-i-l la pachet de două ori pe săptămâna, iar alături o linguriţă.
Nu uita! De alimentele pe care le pui în pachetul cu mâncare a copilului depinde sănătate acestuia de mai departe. Fereşte-l de obezitate, boli gastroenterologice, diabet zaharat.
Ce spun mămicile...
Elvira Leahu
Anastasia, fiica mijlocie, este şcolăriţă. Întrucât copiii i-au micul dejun şi prânzul la şcoală, ni s-a cerut să nu le dăm nimic din ceea ce ar putea să le strice pofta de mâncare. De aceea, am grijă să pun în ghiozdanul Anastasiei doar fructe şi legume, în special, mere, prăsade, morcovi, biscuiţi (cu ciocolată) sau covrigei.
Anişoara Popa
Nikita nu stă la program prelungit. De aceea în fiecare dimineaţă îi pregătesc pachetul cu mâncare. Pentru că e un mare amator de sandwich-uri, i le fac des, din pâine integrală, cu caşcaval, roşii şi verdeaţă, iar la şcoală li se serveşte obligatoriu câte un fruct.
Elena Eremei
În fiecare dimineaţă îi pun Alexandrinei fructe (de obicei, banane, mere sau prăsade), biscuiţi din cereale şi covrigei. De obicei, Alexandrina îşi expune preferinţele, iar eu am grijă să le înfăptuiesc până a doua zi dimineaţa.
Foto: omahagrocerygeek.files.wordpress.com